Veel mensen kennen de naam Tirol uit Oostenrijk, maar wist je dat Zuid-Tirol in Italie ligt?! Het ligt helemaal in het noorden van het land. Misschien wel het bekendste onderdeel van Zuid-Tirol zijn de Dolomieten. De Dolomieten zijn dé bergketen van Italië. Die befaamde bergen zijn op z’n zachtst gezegd fenomenaal te noemen. De bergen zijn er grillig, ruw en steken als grote gevaartes uit de grond. Als je er ooit geweest bent, dan weet je dat deze bergen echt anders zijn dan de bergen in Oostenrijk of Frankrijk. Diezelfde bergen lenen zich natuurlijk perfect voor het maken van fantastische hikes. De mogelijkheden zijn er eindeloos. Om je op weg te helpen, zochten wij vier hikes voor je uit. Eentje voor ieder seizoen van het jaar.
In Zuid-Tirol vind je het beste van Italie én Oostenrijk
Zuid-Tirol is een bijzondere regio in Italie. Het heeft namelijk veel invloeden van Oostenrijk, doordat het eeuwenlang tot dat land behoorde. Pas in 1918 werd het Italiaans. De inwoners spreken daardoor ook meerdere talen. Zo’n 70% spreekt Duits, 26% Italiaans en het restje Ladinisch, de lokale taal. Met als gevolg dat de regio ook meerdere namen heeft: Alto Adige en Südtirol. Wij Nederlanders mogen Zuid-Tirol zeggen. De combinatie van Italiaans en Oostenrijks vind je niet alleen terug in de taal, maar ook in het eten en de cultuur. Zo kun je er terecht voor de overheerlijke Italiaanse pasta’s, maar ook voor een goede schnitzel of Apfelstrudel. Maar dat terzijde, want jullie komen natuurlijk voor de hikes. Hier komen ze:
Lente – Meraner Waalrunde circuit trail
Maar liefst 80 kilometer lang is de Meraner Waalrunde circuit trail. Het zijn 11 aaneengeschakelde etappes die stuk voor stuk bestaan uit zogenaamde Waalwege-routes. Waale is de Duitse benaming voor de historische waterkanalen die je overal langs de route tegenkomt. Deze waterkanalen dienden ooit als irrigatiekanaal voor de omringende velden. Sommige dateren zelfs al uit de 12e eeuw. Het Meraner gedeelte in de naam van de trail verwijst naar het Merano basin, waar de route omheen loopt. De rondwandeling begint en eindigt in het gehuchtje Tel/Töll. Langs de vele waterwegen vind je wijngaarden, appelboomgaarden (bloesemtijd!), dennenbomen, cipressen en lariksen, maar ook kastelen, paleizen en kapelletjes. Verder hebben we ons laten vertellen dat het Larchwalderhof een perfecte plek is voor een goede lunch.
Zomer – Dolomites UNESCO Geotrail
We noemden het al eerder: de Dolomieten zijn fenomenaal! Zo puur, krachtig en anders dan andere bergen. Ze zijn niet voor niets UNESCO-werelderfgoed. Deze bergen wil je gewoon van dichtbij bekijken. De Dolomites UNESCO Geotrail is daar perfect voor. Maar laten we ook maar meteen duidelijk zijn: deze trail is geen kattepis. De tien etappes vormen samen een 176 kilometer lange hike. Een fascinerende hike die je leert hoe in 200 miljoen jaar tijd een gebergte ontstond uit koraalriffen, vulkanen en een tropische zee met atollen. De trail start bij de Bletterbachschlucht in de buurt van Bolzano/Bozen en eindigt in het Hochpustertal bij Sesto/Sexten. Het is natuurlijk ook mogelijk om delen van de trail te lopen.
Bovenstaande hike is fantastisch, maar door de moeilijkheidsgraad misschien niet voor iedereen weggelegd. Daarom geven we je ook nog een andere optie: de Sass Putia/ Peitlerkofel circular trail. Deze eendaagse hike is van een makkelijk niveau, loopt door het Puez-Geisler natuurpark en bezorgt je prachtige uitzichten op de Dolomieten.
Herfst – Armentara meadows in Alta Badia
De herfst is voor veel mensen niet het meest gebruikelijke seizoen om de bergen in te trekken. Zonde! Want juist in dit seizoen zijn de Dolomieten op hun best. De bomen kleuren dan geel, oranje en rood, gecombineerd met de al besneeuwde witte bergtoppen en de mooie blauwe luchten is een kleurenspektakel gegarandeerd. Extra fijn is het dat de temperaturen van midden september tot eind oktober in Zuid-Tirol en Italie nog best aangenaam zijn. Bij de Armentara meadows in Alta Badia kun je meerdere prachtige hikes doen. Wij raden aan in ieder geval een bezoek te brengen aan Rifugio Santa Groce. Je kunt hier namelijk genieten van de typische Ladinische keuken. Op de site van Rifugio Santa Groce vind je verschillende trails die je vanaf deze plek kunt doen.
Winter – Zannes-Glatsch-Adolf-Munkel trail
De winter is misschien wel het meest bijzondere seizoen van allemaal om te hiken. De meeste mensen komen in deze periode naar de bergen om te skiën, zoals bijvoorbeeld op de Sellaronda. Toch is ook wandelen een optie. Door de sneeuw in de bergen zijn alleen niet zomaar alle paden begaanbaar. Veelal kun je letterlijk niet uit de voeten met alleen je wandelschoenen. In dit seizoen gaat hiken over in ‘snowshoeing’, ofwel sneeuwschoenwandelen. Het winterlandschap in Funes/Villnöss leent zich hier perfect voor. Ook hier kun je natuurlijk meerdere hikes doen. Wij raden aan om voor de 9km lange Zannes-Glatsch-Adolf-Munkel trail te gaan, die onder de imposante noordzijde van het Odle/Geisler-gebergte loopt.
De Zannes-Glatsch-Adolf-Munkel trail begint begint bij de parkeerplaats in Zannes/Zans. Hier volg je eerst spoor nr. 6 richting Tschantschenon tot aan de brug. Daar ga je rechtsaf en volg je de borden met nr. 35, Adolf Munkel Weg. Volg deze weg naar de Gschnagenhardtalm en de Geislerhütte. Vervolgens volg je je weg via nr. 36 richting de Dussler Alm. Vanaf daar loop je weer terug naar Zannes. Zeker in de sneeuw is het een flinke tocht, maar het hoogteverschil dat je aflegt is maar 350 meter. Bovendien wordt er in alle vier de hutten eten en drinken geserveerd, dus is er genoeg mogelijkheid om je rust te pakken.
2 reacties. Reactie plaatsen
Wat een bizarre plek, komt meteen op de bucket list!
Tof! Zeker doen 🙂