Photo by Alex Gruber on Unsplash

6 tips voor een beter herstel na een flinke wandeling

door

Stijve kuiten, een zere rug of flinke blaren. Je zult er vast al wel eens last van hebben gehad na afloop van een flinke wandeltocht. Je lichaam krijgt ook flink wat te verduren tijdens een intensieve hike. Heb je op dit moment last of wil je je voorbereiden op de volgende keer? Lees dan verder voor enkele tips. 

Zo herstel je sneller na een wandeling

Herstel na een wandeling heeft met veel factoren te maken. Hoe pittig was de wandeling, hoe geoefend ben je en hoe goed zorg je voor jezelf? Belangrijkste is dat je weet waar je mee bezig bent. Ga dus getraind en voorbereid op huttentocht en sla een etappe over als je lichaam het aangeeft.

Photo by Kalen Emsley on Unsplash

Gun jezelf de tijd

Na een lange wandeling is het belangrijk om je lichaam de tijd te geven om te herstellen. Plan daarom voldoende rustmomenten in na een inspannende tocht. Luister naar je lichaam en geef het de kans om bij te komen van de inspanning. Dit helpt spierpijn te verminderen en bevordert het herstelproces.

Zorg voor goede voeding

Goede voeding speelt een essentiële rol in het herstel na een stevige tocht. Kies voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, zoals groenten en fruit, om ontstekingen tegen te gaan en je immuunsysteem te ondersteunen. Als extraatje kan speciale sportvoeding van pas komen, zoals een herstelshake met proteïnepoeder. De extra eiwitten hierin kunnen een goede aanvulling zijn op je dieet.

Doe stretchoefeningen

Stijve spieren na een lange wandeling zijn geen pretje. Om de flexibiliteit van je spieren te behouden en spierpijn te verminderen, is het belangrijk om stretchoefeningen zowel voor als na de wandeling te doen. Focus vooral op de spieren die het meest worden belast, zoals de kuiten, hamstrings en quadriceps. 

Drink voldoende

Je lichaam heeft voldoende vocht nodig om afvalstoffen in je spieren af te voeren. Hoe sneller dit gebeurt, hoe beter voor het herstel. Aangezien je tijdens het lopen flink kan zweten en vocht verliest, is het belangrijk dat je dit niveau weer op peil brengt. Drink dus zowel tijdens, maar ook na de wandeling voldoende. Denk er ook eens aan om isotoon-water of elektrolyten tot je te nemen.

Photo by Khamkhor on Unsplash

Neem een warm bad of douche

Een warm bad of douche kan echt wonderen doen voor het herstel van je spieren. Het is niet alleen ontspannend voor je geest, maar heeft ook fysieke voordelen. De warmte vermindert spierspanning en verbetert de bloedcirculatie, wat het herstelproces versnelt.

Met de beentjes omhoog

Na een lange tocht kan je wat last hebben van opgezwollen voeten. Oorzaken hiervan zijn onder andere: opzwellende aderen bij warm weer, vochtophoping of te kleine schoenen. Heb je hier echt te veel last van? Ga dan na het lopen met je benen omhoog zitten of tijdens het slapen er een kussentje onder te leggen.

Beter herstel, meer genieten

Lange wandeltochten zijn de perfecte manier om van de natuur te genieten en actief te blijven, maar het is belangrijk om ook goed voor jezelf te zorgen na afloop. Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je zo snel mogelijk herstelt en weer klaar bent voor je volgende avontuur.

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.