9 tips voor kamperen en hiken in de sneeuw

door

De winterperiode is weer in volle gang. De eerste sneeuwvlok valt en de snelwegen lopen vol. Het brengt echter wel veel sfeer met zich mee en het is heel gezond om een flinke hike te maken. Benieuwd hoe je je het beste hierop kan voorbereiden? We hebben 9 tips voor je op een rijtje gezet om te kamperen en te hiken in de sneeuw.

Hiken-in-de-sneeuw-4

9 tips voor hiken in de sneeuw

Draag warme kleding
Belangrijk is om jouw lichaam warm te houden en het vocht zo goed mogelijk af te voeren. Kleed je daarom warm en met veel lagen. Het liefste met thermokleding. Je zal jouw hike niet heel warm beginnen, maar hou in gedachte dat je snel opwarmt als je aan het bewegen bent. Kleed je dus ook niet te warm, anders ga je heel veel zweten. Zorg ervoor dat het laagje die tegen de huid zit van wol, synthetisch of een thermoshirt is. Vervolgens kan je nog een shirt en een fleecetrui eroverheen trekken. Zorg ervoor dat de buitenste laag altijd waterdicht is, zodat je droog blijft.

In extreme kou is het belangrijk dat je ook een paar dikke wolle sokken, waterdichte handschoenen en een goede muts draagt. Vergeet zeker de muts niet, want je verliest een groot gedeelte van de warmte via jouw hoofd! Ben je een koukleum, of ga je de echte kou in? Kijk dan eens naar verwarmde handschoenen, of hotpacks.

Hiken-in-de-sneeuw-6

Hike altijd samen
Dit puntje geldt natuurlijk niet als je een korte hike maakt in het plaatselijke bos. Maar al ben je de meest ervaren hiker, het is altijd goed om gezelschap mee te nemen op jouw trip. Winterhikes – met name in berggebieden – brengen andere gevaren mee dan die je normaal gewend bent. Zo kan je na een val sneller onderkoeld raken.

Als je gaat hiken in de sneeuw kan je voor verrassingen komen te staan, aangezien je niet weet wat eronder zit. Mocht je de route nog niet kennen, weet je van tevoren niet of je een rivier of greppel oversteekt. Zorg er dus altijd voor dat je de route goed voorbereidt. Daarnaast kan jouw gezelschap je altijd helpen, mocht je in problemen raken.

Neem je telefoon mee
Ga je liever alleen op pad? Zorg er dan altijd voor dat je jouw telefoon en een powerbank meeneemt. In de kou gaat je telefoon eerder leeg dat tijdens warmer weer. Mocht je verdwalen of in nood zijn, is een telefoon noodzakelijk.

Drink voldoende
Hoewel het buiten hard vriest, is drinken één van de belangrijkste dingen die je moet blijven doen! Het is in de winter even belangrijk om te drinken, dan in de zomer. Neem een goede thermosfles of een gasstel mee om kokend water te hebben voor koffie of thee. Met een warme drank blijf je langer warm als persoon.

Hiken-in-de-sneeuw-5

Zoek een goede overnachtingsplek
In de zomer ergens een tent opzetten is een stuk eenvoudiger dan in de winter. Let er in de winter op dat je niet direct onder een boom jouw tent op zet. Mocht er veel sneeuw op de boom liggen, of er een harde wind staan, dan kan een tak zomaar afbreken. Die wil je natuurlijk niet op jouw tentje hebben. Ook wil je jouw tent een beetje beschut wegzetten. In de winter is er namelijk een stuk meer wind, dan in de zomer. Uit de wind is het dus een stuk minder koud en kan je jouw kampvuur perfect stoken.

Mocht het goed uitkomen, zet jouw tent dan op waar de ochtendzon komt. Je warmt zo sneller op. Nog één tip; mocht je in de bergen overnachten, zorg er dan voor dat je niet op een plek overnacht waar een lawine langs kan komen.

Kampeerbenodigdheden
Ga goed uitgerust op winterhike. Bezuinigen op kampeerspullen is er niet bij in de winter. Zorg ervoor dat je een grondzeil onder jouw tent legt, zodat er geen vocht van onder de tent in komt. Neem daarnaast de kleinste tent mee die je hebt. Hoe kleiner de tent, hoe makkelijker en sneller je hem opwarmt met jouw lichaamswarmte. Een tent zonder grote ventilatiegaten of ramen zorgt ervoor dat de wind er niet zomaar in komt. Mocht er toch een harde wind staan, zorg er dan voor dat je voldoende haringen de grond in hebt geslagen.

Naast een goede tent, is een goede slaapzak essentieel. De slaapzak voor de winter is over het algemeen een stuk dikker dan die je in de zomer gebruikt. In de winter heb je een goed geïsoleerde slaapzak nodig die tegen de minimum temperaturen kan die jij gaat ondervinden. Toch iets te koud? Zorg er dan voor dat je er met kleding in kan liggen, of dat je een extra slaapzakje in kan doen. Daarnaast is een (lucht)bed erg belangrijk. Het ligt een stuk comfortabeler, maar het zorgt er ook voor dat jouw lichaamswarmte niet verloren gaat.

Hiken-in-de-sneeuw-3

Sneeuwbenodigdheden
Een route in de winter is stukken anders dan die in de zomer. Je kan een hike misschien al meerdere malen hebben gelopen, in de winter ziet het er een stuk anders uit. Uiteraard kan je jouw telefoon gebruiken om de route te vinden, maar kijk ook zeker eens naar een GPS apparaat, of een GPS horloge. Daarnaast is een goede hike-kaart erg belangrijk. De route moet voor iedereen duidelijk zijn, zodat iedereen weet waar ze heen moeten en waar jullie het volgende kamp opslaan.

Mocht de uitgestippelde route niet door kunnen gaan, bepaal dan samen een alternatieve route. Indien jullie toch de route kwijt zijn geraakt, raak dan sowieso niet in paniek. Gebruik jouw GPS of telefoon om te bepalen waar je bent. Mocht het niet lukken, loop dan iets door tot een plek die je wel herkent op de plattegrond. In de tussentijd de groep kwijtgeraakt? Fluit of roep om aan te geven dat je ze kwijt bent en waar je je bevindt.

Hiken-in-de-sneeuw-2

Voeding
Hiken in de sneeuw kost extra veel energie. Zorg ervoor dat je voldoende voedsel meeneemt. Uiteraard moet je niet teveel meenemen, want dat moet je zelf meedragen. Te weinig is nog veel erger, want je hebt de energie nodig om verder te gaan.

Kampvuur hout
In de zomer kan je eenvoudig hout gebruiken om een kampvuur te maken. Ga er in de winter niet zomaar vanuit dat je hout vindt. En mocht je hout vinden, dan brandt het meestal niet omdat het te vochtig is. Zorg er dus voor dat je iets anders hebt om je warm te houden, of neem hout mee.

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

In dit artikel kunnen affiliate links voorkomen of kan tot stand zijn gekomen door een betaalde samenwerking. Onze content wordt geschreven en samengesteld om jou te inspireren en te adviseren over de beste keuzes voor jouw volgende avontuur. Van uitrusting tot bestemmingen – alles is zorgvuldig geselecteerd door en voor outdoorliefhebbers.

Wil je ons steunen? Bezoek onze support ons-pagina om al onze partners te bekijken en via die links een aankoop te doen. Het kost jou niets extra en op deze manier kunnen wij onze content gratis blijven aanbieden.