Met nog enkele stappen te zetten om bovenaan de bergpas van bijna 3.900 meter hoog te komen, joelen je reisgenoten je de laatste meters luidkeels naar boven. Eenmaal bovengekomen val je je gids in de armen en vier je met een luide kreet dat ook deze bergpas eindelijk bedwongen is. Als je je ogen weer opent en het nieuwe vergezicht tot je neemt, weet je het meteen zeker; dit uitzicht op Ala-Kul is het spectaculairste wat je ooit gezien hebt. Welkom op een van de mooiste wandelroutes van Kirgizië: de Ak-Suu traverse.
Waarom de Ak-Suu traverse?
De Ak-Suu traverse is zonder twijfel de ultieme wandeling in Kirgizië. In acht dagen trek je door een van de meest ongerepte berglandschappen van het land, met adembenemende uitzichten op besneeuwde toppen, gletsjers, groene valleien met wilde paarden en kristalheldere bergmeren. Je overnacht in je eigen tentje en maakt onderweg kennis met de fascinerende Kirgizische nomadische cultuur. De route is uitdagend, maar biedt doordat ze goed is opgebouwd ook genoeg tijd om te genieten van de natuur en de stilte. Doordat de route naar de overweldigende climax van Ala-Kul toewerkt, is ze van begin tot eind simpelweg een geweldige ervaring.
Hoogtepunten op de Ak-Suu Traverse
Zeker niet alleen het overweldigende uitzicht op Ala-Kul maakt de Ak-Suu Traverse de moeite waard. Met het verlaten van het dorpje Jyrgalan kom je tijdens de gehele route nauwelijks andere mensen tegen. Een enkele keer ontmoet je Kirgizische nomaden die met hun yurts in de zomer de hoger gelegen valleien en het verse gras opzoeken. Het is uniek om deze eeuwenoude manier van leven van dichtbij mee te maken. Stel je bijvoorbeeld voor dat je je welverdiende lunch aan het kokkerellen bent terwijl je in de verte jonge paarden al spelend door een vallei ziet galopperen.
Kamperen in the middle of nowhere
Tijdens de Ak-Suu Traverse kampeer je meerdere nachten aan prachtige bergmeren die bij een windstille nacht de sterrenhemel weerspiegelen. Doordat de pieken waarlangs je trekt voor een belangrijk deel ruim boven de 4.000 meter liggen, zie je ook hier gigantische gletsjers liggen die zo mooi zijn dat je hoopt dat de foto die je schiet recht doet aan wat je ziet. Een ander hoogtepunt is dat de zesde dag eindigt in Altyn Arashan, het enige dorpje dat je tijdens de route tegenkomt. Laat dit nu net een dorpje zijn dat gebouwd is op warmwaterbronnen. Zo kijk je, vanuit een thermaal bad met een koud drankje in de hand, uit naar het moment waarmee we dit verhaal begonnen.
Is de Ak-Suu traverse voor mij geschikt?
Afhankelijk van of je de gehele route loopt, is de trek 109 kilometer lang. Doordat je ruim 7.000 meter stijgt en 7.000 meter daalt, en maar liefst 6 bergpassen van boven de 3.000 meter trotseert, is dit geen hike die je als beginner zomaar maakt. Doordat de route off-the-beaten-track is, heb je vaak een volledige bergvallei voor jezelf en is de kans groot dat je dagen achtereen geen andere hikers tegenkomt. Dit maakt echter ook dat het verstandig is om goed na te denken over hoe je deze hike organiseert.
Het is verstandig om deze hike zeker niet alleen te maken en het liefst met ervaren hikers op pad gaat. Daarnaast is het verstandig om een satellietcommunicatie-middel mee te nemen. Ook is de route zeker niet gemakkelijk te noemen en is het belangrijk om de hike met een goede conditie te beginnen. Gelukkig maken een goede conditie, een goede voorbereiding en een fijn gezelschap het hiken zelf ook een stukje leuker.
Wat is het beste moment?
Het seizoen voor het lopen van de Ak-Suu Traverse loopt van juni tot september. De beste tijd om de Ak-Suu Traverse te lopen is in juli en augustus. Gedurende deze periode is het weer het warmst en zijn de kansen op heldere dagen het grootst. Gezien de fenomenale vergezichten die je onderweg tegenkomt, is dat zeker aan te raden. In juni is er kans dat de passen nog onder de sneeuw liggen en in dat geval is het onwaarschijnlijk dat je ze kunt oversteken. Na september wordt het weer te wild en koud.
Wat moet ik meenemen?
Doordat je acht dagen (met uitzondering van één enkel dorpje op de route) letterlijk in the middle of nowhere zit, moet je goed nadenken over wat je wel en niet meeneemt op de trek. Allereerst is het belangrijk om het gewicht van je rugzak te beperken. Dit is echter lastig omdat je zeker voor zes van de acht dagen aan voedsel mee moet nemen alvorens je in Altyn Arashan eventueel wat nieuw voedsel kunt kopen. Daarnaast moet je zeker een filtersysteem meenemen om je water te filteren. Gelukkig kom je onderweg veel stroompjes en beekjes tegen, dus dit kan in kleine hoeveelheden per keer.
Aangezien de route een ruig berggebied doorkruist moet je goede hike-schoenen meenemen en zijn wandelstokken ook zeker geen overbodige luxe. Gezien het weer in Tian-Shan binnen no time kan omslaan en het niet ongewoon is dat het in de hoger gelegen delen gaat sneeuwen zijn een goede lichtgewicht hike-tent, een slaapzak die tot het vriespunt warm blijft en verschillende laagjes kleding zeker ook essentieel.
Waarom ga ik mee met NOMADventure?
- Een 14 dagen durende onvergetelijke trip.
- Een kleine groep van maximaal 15 Nederlandstalige gelijkgestemden
- Naast de achtdaagse hike door de Tian Shan bergen een bezoek aan de Fairy tale canyon, Issyk Kul en Son Kul;
- Persoonlijke en professionele begeleiding van een ervaren Nederlandssprekende gids én een lokale berggids tijdens de achtdaagse hike;
- 7x overnachting in een traditionele guesthouse of yurt kamp;
- Tweedaagse paardentocht begeleid door professionele paardengidsen;
- Alle maaltijden en snacks (inclusief dry-food tijdens de berghike). Vanzelfsprekend is een vegetarisch of veganistisch alternatief mogelijk, geef dit aan bij de boeking;
- De volledige logistieke organisatie en transport ter plaatse;
- Alle tol, permits en toeslagen;
- CO2 compensatie voor vlucht via Trees for All;
- De laatste 16 kilometer aan minder mooie dirtroad wordt je opgepikt door een Soviet-era Buchanka busje;
- Je ontdekt de hoogtepunten van de hoofdstad Bishkek;
- Je ontmoet een eagle-hunter die te paard met zijn adelaar op zijn arm de bergen door trekt.