De wandelschoenen waar ik jaren op had gelopen waren echt tot de zool afgetrapt, wat maar één ding kon betekenen. Op zoek naar een nieuw paar wandelschoenen. Vaak vind ik dit een struggle. Ga je voor hetzelfde paar als je al had, of waag je juist eens de gok op een nieuw model welke misschien nóg lekkerder zit? Na vele pas-sessies kwam ik uit op een nieuw paar. De AKU trekker lite GTX ws, een heerlijke schoen met nog een leuk uiterlijk ook!
AKU trekker lite III GTX ws
Eerder dit jaar was ik op bezoek geweest in de AKU fabriek, dus misschien was ik wel een beetje biased, maar ik heb wel met eigen ogen gezien hoe de schoenen nauwkeurig met de hand worden gemaakt. Benieuwd hoe dat in zijn werk gaat? Dat lees je in dit artikel. Deze schoenen heb ik wel uitgezocht omdat ze in de winkel het lekkerste zaten, want daar gaat het met wandelschoenen natuurlijk om.
Wat is de AKU trekker lite III GTX voor een schoen?
Deze schoen is een echt sterke bergschoen, maar wel licht van gewicht voor zijn soort. Ik houd namelijk absoluut niet van zware schoenen, het liefst ren ik zelfs met lichte trailrunners de berg op. Maar afgelopen jaar op de West Highland Way kwam ik erachter dat niet iedere route trailrunner-proof is. Voor sommige tochten is een stevigere schoen een stuk beter. De keien op de gravelpaden staken namelijk dwars door mijn zolen heen, met veel blaren als gevolg. De Vibram buitenzool van de TREKKER LITE III GTX WS presteert uitstekend op diverse ondergronden. Zowel in natuur in Nederland als op alpine terrein in de bergen. Asfalt is voor geen enkele schoen een fijne ondergrond, maar dit loopt wel hartstikke prima met deze schoen. Sterker nog, het liep vergeleken met mijn trailrunners super lekker. Door de Goretex binnenschoen blijven je voeten droog zonder zweetvoeten te krijgen, fijn wanneer het veel regent.
Bescherming tegen rotsen en een ruige omgeving
De constructie van de trekker lite III GTX WS is indrukwekkend. Ik heb natuurlijk gezien hoe hij van begin tot eind in elkaar wordt gezet, maar overal is over nagedacht. Het bovenwerk van suède en de onderliggende binnenkant bieden een uitstekende ondersteuning en bescherming tegen stoten en scherpe rotsen. Tijdens mijn hike in de Dolomieten waren er veel ruigere paden, maar de schoenen hielden mijn voeten stevig op hun plaats en voelden erg stabiel. Ik heb ook gemerkt dat de rubberen neus goed bescherming biedt tegen stoten, vooral bij het afdalen op rotsachtige terreinen.
Comfortabele pasvorm voor lange tochten
Iets waar ik vooral tegenop zag bij het dragen van ‘echte’ bergschoenen is het gewicht van de schoen. Trailrunners zijn namelijk vaak synthetisch en licht, en hoeven minder lang ingelopen te worden. Ik nam gelijk de proef op de som, want zonder veel tijd om ze in te lopen ging ik gelijk met dit paar de Cammino San Villi op voor een paar dagen. En verrassend: geen blaren! De schoenen zitten echt als gegoten en ik zou ze dus zeker dragen op langere tochten.
Italiaanse looks in een wandelschoen
Wat me gelijk opviel bij de schoen is het modieuze uiterlijk. Natuurlijk moet dit niet dé reden te zijn om schoenen te kopen boven comfort, maar het is wel een fijne bijkomstigheid. Als Italianen ergens goed in zijn is het wel het gevoel voor smaak, en dat zie je terug in deze collectie. Behalve de beige kleur die ik heb gekozen zijn er nog meer kleuren om uit te kiezen. Aan jou de keus wat bij je outfit past.
Benieuwd naar de AKU trekker lite III GTX?
Natuurlijk is iedere voet anders, dus moet je een schoen altijd passen voordat je hem koopt. Maar, wat mij betreft is deze schoen sowieso een pas-sessie waard. Je vind de AKU schoenen bij een bergsport zaak bij jou in de buurt of op hun website. Heb je bredere voeten dan gemiddeld? Dan hebben ze ook een wide exemplaar.
2 reacties. Reactie plaatsen
Ha Willemijn, vallen deze AKU schoenen ‘normaal’ qua maat en breedte?
Ha Miranda!
Ik vind ze voor wandelschoenen normaal vallen qua maat, wat wel betekent dat je ze dus een maatje groter moet kopen voor langere wandelingen. Ik heb zelf vrij smalle voeten, en vind ze qua breedte perfect, dus ik kan me voorstellen dat wanneer je brede voeten hebt je beter de ‘wide’ variant kunt proberen.
Groetjes, Willemijn