Wanneer je in de winkel staat om nieuwe wandelschoenen te passen, vraag je je misschien wel eens af waarom goede wandelschoenen zo duur zijn. Ga je voor kwaliteit, of toch een goedkopere optie? Er zijn zoveel opties en prijsverschillen. Wij waren benieuwd naar het verschil en gingen een kijkje nemen in de AKU schoenenfabriek in Noord-Italië. Hier worden prachtige wandelschoenen met de hand gemaakt, en wij keken onze ogen uit.
AKU, het wandelschoenen merk uit Noord-Italië
Vlak onder de rand van de prachtige Dolomieten in Noord-Italië ligt de schoenenfabriek van het merk AKU. Bijzonder, want dit merk is een echt familiebedrijf en ook in deze regio ontstaan. Bij aankomst worden we warm onthaald met een heerlijke lunch en prosecco uit deze streek. En zoals altijd in Italië is dit natuurlijk overheerlijk, een goed begin zeg ik zo. AKU is een schoenenmerk gespecialiseerd in wandel- en outdoorschoenen, opgericht door Galliano Bordin in 1955. Hier ontwerpen ze dus al lange tijd met expertise én Italiaans gevoel voor smaak. Behalve vrijetijdsschoenen maken ze hier ook schoenen voor bepaalde missies van bijvoorbeeld de Defensie, dus je weet zeker dat je hier een doordacht paar schoenen in handen hebt.
De eerste ‘stap’ van de wandelschoen
In de schoenenfabriek kunnen schoenen natuurlijk niet gemaakt worden zonder plan. Waar ga je de schoenen voor gebruiken, op welk terrein, voor wat voor voet, moeten ze waterdicht zijn? Hier wordt eerst allemaal over nagedacht. Hierna begint het plannen en ontwerpen van de schoen achter de computer en zoals je op de foto ziet; met gebruik van een 3D model. Wist je dat er voor het maken van de zool een 3D printer wordt gebruikt? Zo kunnen ze het uiteindelijke model goed testen.
Sommige schoenen bestaan wel uit 40 lagen, alles zodat hij helemaal aan jouw eisen voldoet. Loop je bijvoorbeeld veel steil omhoog over gravel? Dan is het belangrijk dat je een stevige zool met grip hebt en veel bewegingsvrijheid. Klim je soms ook stukjes met de schoen? Dan is het weer extra belangrijk dat je de schoen goed kunt aantrekken en hij een stootvaste neus heeft. Niets zo vervelend als kapotte schoenen of blaren onderweg namelijk.
Gore-tex binnenlaag, aan de slag in de schoenenfabriek
Staat het ontwerp helemaal vast en is het materiaal bepaald, dan kunnen de mensen in de schoenenfabriek aan de slag. Ook hier mochten we stap voor stap meekijken hoe dit eraan toe gaat. Ik vond het erg bijzonder om te zien dat er nog zoveel met de hand gebeurt, en hoe nauwkeurig de schoenen in elkaar worden gezet.
De eerste laag die ze ons laten zien was de Gore-tex binnenlaag. Een technische stof die ervoor zorgt dat de schoen wél ademt, maar geen water binnenlaat. Na het uitknippen van de vorm door de machine worden de lagen nauwkeurig aan elkaar genaaid, geseamsealed en vervolgens getest op waterdichtheid. Geen bubbels? Dan is het een go voor de volgende stap.
Waar komen alle materialen in de schoenenfabriek vandaan?
Erg bijzonder aan AKU is dat ze zich heel verantwoordelijk voelen tegenover het milieu. Met het maken of kopen van een paar schoenen kan het natuurlijk niet anders dat je bijdraagt aan CO2 uitstoot, maar de hoeveelheid vervuiling kun je wel flink verminderen. Over elke stap wordt hier in de schoenenfabriek nagedacht, en zoveel mogelijk materialen komen uit Italië. Wist je dat hier 90% van de materialen uit Europa komt, en hiervan weer 90% uit Italië zelf? Ook over het leer in de schoenen wordt nagedacht. Zo is het echt een restproduct van de vleesproductie, en wordt het niet met verkeerde chemische middelen wordt behandeld.
Wat is het verschil tussen een goedkope en dure schoen?
Zoals je misschien ook op de foto’s kunt zien, zijn de wandelschoenen van AKU met veel handwerk gemaakt. Maar dit is niet het enige wat uiteindelijk het prijsverschil maakt. Het zijn vooral veel kleine details, die extra werk en dus geld kosten. Maar deze zorgen uiteindelijk ook voor een betere kwaliteit.
Zo zie je bijvoorbeeld dat de hiel van de schoen iets bol naar binnenloopt. Dit kost behoorlijk wat extra lagen materiaal en een bepaalde manier van spannen, maar zorgt er uiteindelijk ook voor dat de schoen een stuk comfortabeler om de voet zit. Of de schoen uiteindelijk perfect om je voet (of in de schoenenwereld, ‘de leest’) past zit hem in kwalitatief materiaal, vakmanschap en de manier waarop de schoen in elkaar wordt gezet.
Koop je een schoen van AKU, dan weet je in ieder geval waar al het materiaal van jouw schoen vandaan komt. En mocht er iets mis zijn, dan kijken ze stap voor stap weer terug in de productielijn waar het mis is gegaan.
Kleine details maken de schoen
Na alle stappen te hebben doorlopen staat hij dan helemaal klaar voor ons neus, de meest verse wandelschoen die we ooit hebben gezien. Om het plaatje compleet te maken wordt hij hier nog helemaal schoongemaakt, en voorzien van een kaartje voordat hij in de doos gaat. Dus denk er maar even twee keer over na als je het kaartje na je aankoop gelijk eraf snokt. Deze is zelfs met liefde aan je schoen gehangen.
Van schoenenfabriek tot testen van de schoen in de bergen
Ondanks dat het super interessant was om het maakproces van de schoen te bewonderen in de schoenenfabriek, lonkten de prachtige bergen ook al in de verte. Van origine is de vallei waar de fabriek in staat een plek waar sinds vroegere tijden veel schoenen worden gemaakt. Een stukje verder kunnen ze direct getest worden in de bergen. Enthousiast geworden over de schoenen van AKU? Je vind ze bij jouw outdoor store, of op hun website. Benieuwd naar de review van de schoenen? Deze komt binnenkort online.
2 reacties. Reactie plaatsen
Ik vraag me af wat voor mij de beste wandelschoenen zijn.
Ha Richard, we hebben een artikel over de beste wandelschoenen, is dat misschien wat voor je? Deze AKU’s zou ik zeker aanraden, maar altijd eerst passen in de winkel als een Bever bijvoorbeeld 🙂
Groetjes, Willemijn