De Amsterdamse Waterleidingduinen is een uniek en uitgestrekt natuurgebied aan de Nederlandse kust. Hier komen veel dingen samen: waterwinning, geschiedenis, natuur en urenlange wandelroutes. De Amsterdamse Waterleidingduinen liggen tussen Zandvoort en Noordwijk en je kunt er heerlijk wandelen. Hoewel je hier heerlijk kunt rondstruinen zijn er ook een aantal uitgezette wandelroutes die je langs de mooiste plekken voeren. Voordeel voor wandelaars: fietsers zijn niet toegestaan. Nadeel voor wandelaars met een hond: honden zijn ook niet toegestaan. We vertellen je er graag meer over, inclusief een overzicht van onze favoriete wandelroutes in de Amsterdamse Waterleidingduinen.
Drinkwater uit de Amsterdamse Waterleidingduinen
Al sinds 1853 wordt dit gebied gebruikt als waterwingebied voor Amsterdam. Nog steeds wordt zo’n 70 procent van al het drinkwater in de stad gezuiverd in de duinen. Dit gebeurt door infiltratie van voorgezuiverd water uit de Rijn; een bron die nooit opdroogt. Het maakt de duinen nog afwisselender dan ze van zichzelf al zijn. Je loopt langs infiltratiegeulen, kleine watervallen en stuwen.
Geschiedenis van de Amsterdamse Waterleidingduinen
Ook bijzonder zijn de ongeveer 400 bunkers die in het duin te vinden zijn. Sommige liggen verborgen, anderen zijn goed te zien. Als je wilt weten hoe het voelt om in een ondergrondse, donkere ruimte te zijn, kun je er zelfs even in kruipen. De bunkers zijn in de Tweede Wereldoorlog gebouwd door Duitse soldaten en onderdeel van de Atlantikwall. Een verdedigingslinie van Noorwegen tot aan de Pyreneeën, die we eerder al terugzagen komen in het artikel over de Kennemerduinen. Deze aspecten maken wandelen in dit gebied interessant en boeiend. In het bezoekerscentrum bij ingang Oranjekom/Oase vind je veel informatie over de historie van het gebied. Ook zijn er speciale ‘duinverhalen’. Dat zijn wandelingen waarbij je alles over de duinen te weten komt.
Welke route kiezen in de Waterleidingduinen?
Het allermooiste van de Amsterdamse Waterleidingduinen is de natuur. En daar komen we natuurlijk ook voor. Omdat de duinen exclusief bestemd zijn voor wandelaars, is rust gegarandeerd. Je mag in de Amsterdamse Waterleidingduinen lekker struinen en wandelen buiten de paden, dus ga gewoon op pad. Wil je liever een uitgestippelde wandelroute die door middel van palen worden aangegeven? Er zijn er tientallen. De lengte van de routes verschillen. Er zijn korte wandelingen van vier kilometer, maar ook lange hikes van 30 kilometer. Hieronder een greep uit de routes die je kunt kiezen.
Wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen
Wij kiezen deze keer de Grasduinen wandelroute van 12 kilometer. Deze route start bij ingang Oranjekom/Oase. De hike is lekker afwisselend en op sommige plekken best pittig, omdat je door mul duinzand regelmatig duin op en duin af gaat. Je loopt langs de mooiste plekken van het gebied: door bossen met afwisselend loof-en naaldhout, open duin, waterlopen, duintoppen en mooie uitzichten. Supermooi! Een on-Nederlands stukje Nederland waar wij nog lang niet uitgewandeld zijn. Precies om die reden zetten we nog een paar hele mooie wandelroutes in de Amsterdamse Waterleidingduinen voor je op een rij.
Libellenroute
De Libellenroute is een wandelroute die vooral in het voorjaar mooi is om te lopen. Doordat deze route langs verschillende poelen en kanalen loopt, zitten hier veel libellen in het kwelwater. In het voorjaar kan je dan ook heerlijk libellen spotten in het riet en gras langs de waterkant. De wandelroute bestaat uit twee verschillende lussen die je afzonderlijk, maar ook aan één stuk kan lopen. Wanneer je ervoor kiest om de hele route te lopen, beide lussen dus, loop je 7,8 kilometer door de Amsterdamse Waterleidingduinen. Tijdens de wandeling kom je langs duingebied Astrids Driftje en loop je langs het Zwarteveldkanaal, welke heeft gefungeerd als voorraadkanaal voor drinkwaterproductie.
Het tientje van Waternet
Het tientje van Waternet is een 10 kilometer lange route door de Amsterdamse Waterleidingduinen. De route voert je over verschillende struinpaadjes en wildsporen. Tijdens de wandeling ontdek je de verschillende landschappen binnen de Amsterdamse Waterleidingduinen. De uitdagende route zit vol variatie en dwingt je soms om je eigen weg te vinden zonder dat er een pad is. Tijdens de wandeling kom je langs en door open vlaktes, dichte bossen, uitzichtpunten en waterpartijen.
De Zilk
De Zilk is een mooie wandelroute van 9,1 kilometer lang. Tijdens de wandeling loop je via kopjesduinen die eeuwenlang begraasd zijn, naar oude percelen met eiken hakhout. Verder brengt deze route je ook nog langs de Roggepan en wandel je langs het grensraster met het Zweefvliegveld. Tijdens de wandeling kom je ook langs het Grote Vlak dat zich in de richting bevindt van het Haasveld, waar vroeger op deze plek een duinboerderij stond. Het is nog duidelijk zichtbaar waar de greppels uit die tijd in het landschap lagen.
Bunkerroute
In de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn er ongeveer 400 bunkers te vinden, die stammen uit de Tweede Wereldoorlog. Ze verkeren allemaal in een andere staat, en zijn niet allemaal even makkelijk te vinden. Deze bunkers zijn door de Duitsers gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog en maken deel uit van de Atlantikwall, een enorme verdedigingslijn van Noorwegen tot de Pyreneeën om ervoor te zorgen dat de geallieerden geen invasie konden uitvoeren. Deze 5 kilometer lange route voert je langs een aantal van deze bunkers en brengt je langs hoge toppen en verre uitzichten. Ook kom je langs het bunkerdorp, de Appelenberg, de rozenberg en de Tonneblik.
Oranjekom
De Oranjekom route voert je langs de plek waar voorgezuiverd water binnenstroomt in het Lekkanaal. Je loopt in de richting van de Schulpendam en komt hierbij langs een watervalletje en wandelt door een naaldbos. Wanneer je over het brede water gaat, loop je door het Pietjes Zwartveld. Het Pietjes Zwartveld is een duinlandschap waar voornamelijk duindoorns groeien. Onderweg passeer je ook het Vliegermonument en loop je via het Vogeleiland weer terug naar de start van de route.
Panneland
Tijdens de Panneland route loop je langs Pannelanderveldjes waar vroeger een duinboerderij heeft gestaan. Deze veldjes werden gebruikt om aardappelen en andere groenten te telen. Waar deze veldjes lagen is nog steeds goed te zien in het huidige landschap. Wanneer je verder loopt, ga je via een heuvelachtig landschap naar de Ome Janneberg, waarna je doorloopt naar het Oosterkanaal en het Vogelenveld. Je loopt hierbij in de richting van de bollenvelden en loopt langs het grensraster dat gelegen is aan landgoed Huis te Vogelenzang.
Rondje Duin
Rondje Duin is veruit de aller langste route die je kan lopen in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Met een afstand van 30 kilometer ben je wel even zoet, en het is dan ook aangeraden om deze route op een dag te lopen waar het niet regent of heel erg warm is. Tijdens de 30 kilometer die de tocht duurt krijg je alles te zien wat de Amsterdamse Waterleidingduinen te bieden hebben. Van Struweel tot duin en van strand tot bos en water. Met deze route loop je helemaal rondom het waterwinningsgebied en kom je dus alle gezichten tegen die het natuurgebied heeft te bieden.
Zandvoortselaan
Vanaf de Zandvoorstelaan volg je de groene route door de Amsterdamse Waterleidingduinen. Gedurende de 6,7 kilometer lange route heb je zicht op de Tonneblink, wat één van de hoogste duinen in de Amsterdamse Waterleidingduinen is. Je loopt verder via de Houtpoort over het Van der Vlietkanaal, waarna je in een open duinlandschap terecht komt. Vanaf hier loop je verder in de richting van het Renbaanveld waar je kan genieten van een fantastisch uitzicht. Hier kan je vaak ook watervogels zien, daar deze watervogels deze plek graag komen opzoeken.
Ook op pad in de Amsterdamse Waterleidingduinen? Check de AWD site voor een overzicht van activiteiten en routes.