Ga mee op de Balkan Trail: een onvergetelijk wandelavontuur

door

Wanneer je van hiken houdt, heb je gegarandeerd al veel trails bewandeld. Toch is het altijd leuk om naar nieuwe uitdagingen en trails te zoeken. Wanneer je van een waanzinnige, meerdaagse wandeltocht droomt, is the Balkan Trail misschien wel dé trail voor jou. Benieuwd wat dit is en hoe deze er ongeveer uitziet? Wij liepen The Balkan Trail zelf en delen graag onze kennis en ervaring met je.

Er zijn meerdere opties voor het boeken van de Balkan Trail. Bij Travelbase boek je een 7-daagse variant, die we in dit artikel beschrijven. Bookatrekking biedt een 10-daags avontuur aan, genaamd Peaks of the Balkan. Beide opties zijn aanraders.
Waterbron tijdens The Balkan Trail

Welke informatie je in dit artikel vindt

Wat is The Balkan Trail?

The Balkan Trail is een meerdaagse wandeltocht die behoort tot één van de mooiste wandelroutes ter wereld. Dat belooft al een hoop goeds. Met The Balkan Trail wandel je namelijk door de adembenemende “Peaks of the Balkans”. Een prachtig berglandschap dat zich uitstrekt over Montenegro, Albanië en Kosovo. Ik maakte kennis met haar bewoners – mensen en dieren – en werd overladen met de warme gastvrijheid van de locals.

Deze meerdaagse trektocht voert je langs enkele van de meest mooie plekjes in de Balkan. Van verborgen watervalletjes die zich schuilhouden in de bossen tot ruige bergtoppen die je doen denken aan de rug van een draak, en van schilderachtige bloemenvelden die vredig glooien onder de zon. Hier, waar de puurheid van het leven zich in volle glorie openbaart, lijkt het soms alsof de tijd heeft stilgestaan. Temidden van imposante bergtoppen en weelderige groene valleien, vervaagt de drukte van mijn alledaagse leven en ben ik getuige van een tijdloze manier van leven die mij diep raakt.

The Balkan Trail

Een wandeltocht door tijd en bergen

Een beetje Instagrammer kan bijna niet om de The Balkan Trail heen. Waanzinnige foto’s en reels vliegen je om de oren, en terecht. Maar achter die perfecte plaatjes schuilt ook een diepere ervaring. Een kans om de ware essentie van de Balkan te ervaren. Het is niet alleen een visueel spektakel, maar ook een reis die je meeneemt naar een diepere kern van deze regio, en soms ook een diepere kern van jezelf.

The Balkan Trail

The Peaks of the Balkans

The Peaks of the Balkans‘ is de naam van een verzameling van prachtige en spectaculaire bergen in de drie landen die je doorkruist. Ze zijn onderdeel van de Dinarische Alpen, die beginnen in Slovenië en helemaal tot aan het zuidoosten van Albanië lopen. Daar bereiken ze letterlijk hun hoogtepunt, want de Albanese Alpen vormen het hoogste deel van deze bergketen. En die hoge toppen, die verken je dus tijdens The Balkan Trail. Je kunt een 10-daagse variant, die is vernoemd naar de Peaks of the Balkan, of deze 7-daagse variant die is vernoemd naar de trail zelf.

Vroeger ontoegankelijk, nu razendsnel in opkomst

Tot een jaar of twintig geleden was de Westelijke Balkan nog ontoegankelijk voor bezoekers. Gelukkig is er in de afgelopen jaren veel gedaan om de vrede en stabiliteit te herstellen. Daardoor kunnen avonturiers zoals jij en ik nu ook van deze prachtige regio genieten. Ga je vandaag de dag naar de Balkan, gegarandeerd dat je een unieke, culturele en avontuurlijke ervaring beleeft. Wanneer je de trail gaat bewandelen, steek je meerdere keren de grens over. Dit zorgt ervoor dat je veel bijzondere landschappen kunt ervaren. Naast deze landschappen bezoek je dus ook nog een een paar van de mooiste bergtoppen ter wereld.

Tijdens The Balkan Trail wandel je door de Accursed Mountains, oftewel de “Vervloekte Bergen”. Dit gebied is onderdeel van de Dinarische Alpen en behoort tot de minst bekende gebieden in Zuidoost-Europa, maar het is in opkomst. Stel je reis naar de Balkan dus niet te lang uit, als je net als ik het ‘onaangetaste’ wilt ervaren.

The Balkan Trail

Een transnationale samenwerking

The Peaks of the Balkans‘-regio’s zijn ontwikkeld als bestemming voor bergtoerisme. Dit is gedaan om inkomsten te genereren voor de plaatselijke bevolking en om de leegloop van de berggebieden te stoppen. De nationale en plaatselijke VVV’s en wandelclubs hebben samen hun krachten gebundeld met de Duitse ontwikkelingssamenwerking. Hun doel is dan ook om het bergtoerisme naar deze plaatsen te trekken. De basis voor het behalen van dit doel is de ontwikkeling van een transnationaal wandelpad. En dat is uniek. Transnationale wandelpaden zijn er namelijk niet zoveel en vooral tussen landen met zo’n geschiedenis is een vergelijkbare samenwerking uniek. Een ervaring die je niet mag missen voor veel natuurliefhebbers en wandelaars.

The Balkan Trail

De lengte van The Balkan Trail

De volledige Peaks of the Balkans is een wandelroute waarbij je letterlijk de grenzen doorbreekt van Montenegro, Albanië en Kosovo. Officieel is de trail 192 kilometer lang, maar Travelbase heeft van deze wandeltocht een iets kortere variant gemaakt. Namelijk eentje van circa 75 kilometer lang. Over deze afstand doe je vijf dagen, tegenover minimaal tien dagen als je de 192 kilometer-variant wilt lopen. Fear of missing out? Dat is niet nodig, want deze 75 kilometer lange wandeltocht door de bergen van de Balkan is werkelijk een droom. De trail omvat in totaal zo’n 4.250 hoogtemeters, ook lekker voor de benen dus.

The Balkan Trail route van Travelbase

De 7-daagse The Balkan Trail route

Via Travelbase kun je een 7-daagse variant van de trekking over de Balkan Trail doen, waarbij je dus vijf dagen aan het wandelen bent. De afstanden die je per dag aflegt zijn vergelijkbaar met de reis van Bookatrekking, maar de route loopt net wat anders. Maar ook bij deze trekking kom je langs de mooiste highlights van The Peaks of the Balkan. Logistieke operatie, zoals lokaal transport, slaapplaatsen, gidsen en optionele maaltijden, zijn ook bij The Balkan Trail van Travelbase goed geregeld. Deze 7-daagse variant wordt aangeboden van juli t/m september. Maar wacht niet te lang met boeken, want meerdere weken zijn al uitverkocht.

Via Bookatrekking kun je een 8-daagse reis boeken, genaamd Peaks of The Balkan, waarbij je zo’n 125 kilometer van de volledige trail aflegt.

The Balkan Trail van dag tot dag

Dag 1: Podgorica Airport – Basecamp Plav (Montenegro)

Een shuttle brengt je van het vliegveld naar het basecamp, dat vlakbij het meer van Plav ligt. Je rit duurt drie uurtjes, maar dat zijn drie uurtjes waarbij je meteen lekker in de Montenegro sfeertjes komt.

Dag 2 / etappe 1: Basecamp Plav – Vusanje (Montenegro)

De eerste wandeldag rustig inkomen? Vergeet het maar. Reken op zo’n zes tot zeven uur lopen. Daarbij leg je 15,3 kilometer af, stijg je 660 meter en daal je 1110 meter. Dat gaan de knieën wel merken. Gelukkig heb je deze dag meteen prachtig uitzicht op de Accursed Mountains in Albanië en eindig je de dag in je tent naast de Grla waterval.

De start van ons wandelavontuur

Het avontuur begint op de eerste wandeldag bij Basecamp in Plav. Na het inpakken van onze kampeerspullen en een stevig ontbijt, stappen we in de voertuigen die ons naar het startpunt van de trail brengen. De rit duurt ongeveer een half uurtje. Het is een mistige dag, maar dat geeft juist een rauwe en dramatische sfeer aan de omgeving. Een perfecte setting voor ons wandelavontuur.

De pittigste klim van de week

Zodra we een stukje onderweg zijn wordt het wandelpad al snel steiler en steiler. Onze gids Amber vertelt ons dat dit de pittigste klim van de hele week zal zijn, dus we worden meteen flink op de proef gesteld. De ultieme fit-test op de eerste dag. In een zigzagpatroon stappen we naar boven, en ik kies ervoor om een rustig en steady tempo aan te houden. Ik merk dat het dan heel goed te doen is, dus kom maar op met die hoogtemeters!

Het eerste uitzichtpunt

Eenmaal boven bevinden we ons op 2050 meter hoogte. Normaal gesproken heb je hier een prachtig uitzicht op het meer van Plav, maar de mist verhult het uitzicht compleet. Gelukkig heeft het zijn eigen magie en geeft het de omgeving een mysterieus tintje. Iets verderop verandert het landschap en gaan we van een dicht dennenbos over naar een glooiend grasland met wilde rabarber en kleurrijke bloemen.

Mist op het eerste uitzichtpunt van The Balkan Trail

Een warm onthaal

Na de lunch trekt de mist langzaam op en beginnen we aan de afdaling richting Vusanje, een dorp in Montenegro waar voornamelijk Albaniërs wonen. Hier ontmoet ik ontzettend gastvrije locals die me zelfs binnenlaten in hun zomerhuisje. Wat een warm welkom. Het gebied was oorspronkelijk Albanese grond, maar na de oorlog werd de landsgrens opnieuw bepaald en werd deze plek onderdeel van Montenegro.

Dag 3 / etappe 2: Vusanje – Theth (Albanië)

Een heerlijke ruige dag vandaag. Ooit was dit een ‘verboden zone’, tijdens het communistische tijdperk. Tegenwoordig is het dé highlight van de Albanese bergen. 15,6 kilometer loop je deze dag en daarbij stijg en daal je ongeveer 900 meter. Niet zomaar 900 meter overigens, want de afdaling naar Theth is een steile. Wandelstokken zijn hier geen overbodige luxe. Ook deze dag loop je ongeveer zeven tot acht uur.

De start van dag 3

Na een heerlijke nacht in de buitenlucht, begint dag twee van The Balkan Trail. Het is nog vroeg als ik de tent openrits, maar ik ben klaarwakker en ben benieuwd wat de dag ons gaat brengen. Nadat we onze kampeerspullen weer hebben ingepakt en hebben ontbeten, is het tijd om te vertrekken.

Niet lang na het vertrek worden we getrakteerd op een prachtige, idyllische waterval, omgeven door een weelderige groene omgeving. En alsof dat nog niet genoeg is, ontdekken we naast de waterval een natuurlijke waterbron, beter bekend als The Blue Eye. De bron ontspringt uit de aarde en vult een diepe, ronde poel met een helder blauw water. Het water is ijskoud, vooral zo vroeg in de zomer.

Meer water om van te genieten

We hebben een flinke afstand voor de boeg vandaag, bijna 18 kilometer door het adembenemende Prokletije National Park. Ons eindpunt van vandaag? Het betoverende Theth, Albanië.

Dag twee van The Balkan Trail is een dag van water, valleien en geweldige vergezichten op de bergtoppen van de Balkan. Onderweg komen we langs het schilderachtige Ropojansko Jezero, een prachtig meer omringd door indrukwekkende pieken. Een plek om even een duik te nemen en te genieten van de mooie omgeving. En we hebben geluk, want het meer is dit keer volledig gevuld. In de zomer kan het namelijk helemaal opdrogen.

Het meer van Ropojansko Jezero is gevuld als je The Balkan Trail aan het begin van de zomer loopt.

Ook de dag van valleien en vergezichten

De rest van de dag doemt de ene na de andere mooie bergtop op uit de horizon. Het ene moment sta je te genieten van het panorama van de omliggende bergtoppen, het volgende moment krijg je een weids vergezicht voorgeschoteld. Fysiek gezien is het een behoorlijk toegankelijke dag, dankzij een geleidelijke hoogtestijging. Echter kan de laatste etappe een uitdaging zijn voor je knieën, want er staat een flinke afdaling op het programma. Gelukkig leidt die ons naar een gezellig barretje, waar we lekker kunnen bijkomen van een dag vol natuurpracht in de Balkan.

Dag 4 / etappe 3: Theth – Valbona (Albanië)

Als je denkt dat je op dag 3 alles al gezien hebt, wrijf dan maar vast in je handjes voor dag 4. Dit is misschien wel de allermooiste etappe van The Balkan Trail. Vandaag zie je hoge toppen en fenomenale panorama’s. Het uitzicht vanaf de Valbona Pas is werkelijk adembenemend. Bereid je beentjes wel voor op 1060 meter stijgen en 680 meter dalen. Je bent er dan misschien zo’n zes tot zeven uur en 11,6 kilometer voor onderweg, maar dan heb je ook wat.

Een bekende route

De tocht van Theth naar Valbona is een bekende route, dus we kunnen wat meer wandelaars verwachten dan op de andere dagen. Onze bagage wordt vandaag vervoerd door de paarden. Het is bijzonder en interessant om te zien hoe de paarden worden voorbereid op hun tocht. Lokale mensen, die hier hun brood mee verdienen en dagelijks deze bergen doorkruisen, begeleiden de paarden.

De start van dag 4

Hoewel de wandelafstand vandaag korter is dan gisteren, beginnen we met een stevige klim door het bos. Gelukkig zorgen de bomen voor wat verkoeling onderweg. Halverwege komen we wel een hele bijzondere pauzeplek tegen. Een heuse badkuip vol met ijskoude frisdrankblikjes, gekoeld door het bergwater. En als je liever koffie hebt, geen probleem, een schattige tent met kopjes en schoteltjes staat klaar voor een gezellige Turkse koffie. Uiteraard ontbreekt het niet aan de zelfgebrouwen raki, dus dat is ook nog een optie mocht dat je voorkeur hebben.

Veiligheid voor alles

Vandaag belooft een spektakel van uitzichten te worden, maar het weer heeft andere plannen. Als we de top bereiken valt de regen met bakken uit de hemel gevolgd door een onweersbui. De veiligheid gaat voor alles, dus we moeten helaas afzien van het panoramische spektakel.

Trailrunnen in de regen

We besluiten dat we het tempo wat omhoog gooien. Regenjas aan, camera en wandelstokken in de rugzak en we trekken een sprintje naar beneden. Trailrunnen in de regen, wie had dat gedacht? Al snel komen we de voorste gids tegen die we gelukkig kunnen overtuigen om wat meer snelheid te maken. We hebben er een flinke vaart in zitten en stiekem vind ik het fantastisch.

Een avontuur op zich

Binnen no time zijn we beneden waar we gastvrij worden ontvangen door locals die ons trakteren op thee en Turkse koffie om even op te warmen. Het vervolg van onze route leggen we af per voertuig, wat op zichzelf ook weer een avontuur is.

Dag 5 / etappe 4: Valbona – Ceremi – Dobërdol (Albanië)

Het eerste deel is inmiddels afgelegd in een busje. Ceremi is het vertrekpunt van de hike van vandaag en Dobërdol de bestemming. Twee herdersdorpjes waar men alleen in de zomer woont, want in de winter kan de sneeuw er metershoog liggen. De tijd lijkt hier helemaal stil te staan. Natuur is alles wat telt voor de bewoners van deze regio. Deze dag ben je 15,4 kilometer en zo’n zeven uur onderweg. Na 1020 meter stijgen en 360 meter dalen, geniet je in de avond van de lokale gastvrijheid.

Op naar de mooiste slaapplek van de week

Het is een nieuwe dag op de Balkan en het stormachtige Valbona ligt achter me. Vandaag voert de trail ons naar Dobërdol, een plaats waar volgens onze gids Thijs de meest adembenemende slaapplek van de hele week schuilt. Ik ben benieuwd of ik het met hem eens zal zijn.

De start van dag 5

De zon schijnt weer volop terwijl we ons een weg banen door duizenden kleurrijke bloemen die de bergkam sieren. Een Tafelberg-achtige bergketen zorgt voor een iconisch achtergronddecor. Om de paar minuten gluur ik achterom terwijl ik me tussen de geuren en kleuren van de verschillende bloemsoorten begeef. Als ik de bloemenheuvel achter me laat, werp ik nog een laatste blik op de imposante bergketen. Soms zijn dingen zo mooi dat je simpelweg even moet blijven staan en staren.

Bergen, bossen en veel bloemenvelden

De landschappen die vandaag de revue passeren, wisselen tussen bergen, bossen en uitgestrekte velden vol bloemen. Hier en daar kom ik zomerhuizen tegen van lokale bevolking. Deze huizen zijn vaak door eigen handen en met hulp van familie, vrienden en buren gebouwd. De mensen hier zijn grotendeels zelfvoorzienend, met hun eigen dieren, groentetuinen en waterbronnen. Prachtig om te zien.

Wauw

Maar waar ik echt vlinders van in mijn buik krijg is het adembenemende panorama van Dobërdol. Wauw! Ik weet niet wat ik zie als ik een eerste glimp opvang van deze weergaloze vallei. Het lijkt wel of ik ben beland in een Schots sprookje. De atmosfeer is hier compleet anders dan wat we tot nu toe hebben ervaren. En dat licht, dat ongelofelijke licht.

Mooiste uitzichten tijdens The Balkan Trail

Deze plek doet alles vergeten

Met een glimlach van oor tot oor dwaal ik de vallei binnen. Al begin ik mijn benen en voeten inmiddels wel te voelen, deze plek laat me alles vergeten. De omliggende bergen zijn bedekt met het gras van de groenste soort. De zon schijnt als een spotlight, brekend door de wolken en verlicht zo de mooiste plekjes. Paarden galopperen elegant op de hellingen van de berg en een herder waakt over zijn kudde schapen.

Alles klopt

Inmiddels zie ik ook de plek waar we de tent op gaan zetten. Thijs heeft gelijk. Dit is écht de mooiste slaapplek van de week. Nadat we de tent opgezet hebben en het driegangendiner naar binnen hebben gewerkt, is het tijd voor verkoeling. Even verderop is een prachtige waterval die neerstort in een poeltje. Alsof deze plek niet nóg beter kan. En een koude plons voor het slapengaan? Dat belooft enkel een heerlijke, diepe slaap.

Dag 6 / etappe 5: Dobërdol – Basecamp Plav (Montenegro)

Last but not least klim je deze dag naar Taljanka Peak, het drielandenpunt. Hier sta je echt middenin de Balkan. De afdaling naar Lepushe is een waardige afsluiter van een trip om nooit te vergeten. In totaal loop je deze dag toch nog 17,3 kilometer in ongeveer zes uur. Daarbij stijg je 650 meter en daal je er 910 en steek je een keertje de grens met Kosovo over. Uiteindelijk word je met een busje in een half uurtje rijden teruggebracht naar het basiskamp in Plav, Albanië.

De laatste wandeldag

En zo staan we aan het begin van de laatste dag van The Balkan Trail. Na een koele nacht zijn we klaar voor de laatste etappe. Vandaag trekken we via het drielandenpunt terug naar Basecamp in Plav, Montenegro.

De start van dag 6

Zodra onze bagage is ingepakt en voor de laatste keer door de trouwe paarden wordt gedragen, zetten we koers voor de laatste kilometers. Het pad begint met een stevige klim van een aantal honderd hoogtemeters, waarbij mijn wandelstokken goed van pas komen. Hoe hoger ik kom, des te meer ik nog kan genieten van dit verbluffende landschap van Dobërdol.

Detour naar het drielandenpunt

Als ik na een tijdje boven arriveer, zie ik dat er een aantal mensen alvast even een kleine pauze inlassen. Vanaf dit punt kun je, als je wil, naar het drielandenpunt wandelen. Hier komen de landen Albanië, Kosovo en Montenegro samen. Het is een kleine detour die, enkele weg, één uur in beslag neemt en nog wat extra hoogtemeters op de teller zetten. Hier hoef ik niet lang over na te denken, natuurlijk neem ik deze detour.

Stilstaan bij de geschiedenis

Dit zijn dan écht de laatste hoogtemeters. Na ongeveer een uurtje kom ik aan bij het drielandenpunt. Het is een bizarre gedachte dat, na jaren van conflict in dit gebied, ik hier mag staan. Het besef dat ik me op een stukje aarde met zo’n rijke geschiedenis bevind, voelt heel bijzonder. Ik vind een plekje op de helling om te pauzeren en te genieten van het panoramische uitzicht.

Een afsluiting in stijl

De rest van de dag dalen we geleidelijk aan af in de richting van Babino Polje. Onderweg komen we zelfs nog sneeuw tegen, en uiteindelijk ook nog een schitterend meer waar veel mensen nog even in gaan zwemmen. The Balkan Trail eindigt bij een charmante plek in het bos, waar we samen met de hele groep proosten en het avontuur in stijl afsluiten.

Dag 7: Basecamp Plav – Podgorica Airport (Montenegro)

Terug naar waar het allemaal begon, het vliegveld in Montenegro.

Overtuigd? Boek dan snel! Of toch op zoek naar nog iets meer info? Lees dan vooral nog even verder voor antwoorden op veelgestelde vragen. Of check de site van Travelbase.

Hoe bereid je je voor op The Balkan Trail?

Wandelen door de Peaks of the Balkans is ontzettend gaaf, maar met een slechte voorbereiding, geniet je veel minder van het avontuur. Voorbereiding is dus key voordat je op pad gaat. Hier wat tips om je klaar te maken:

  • Hoe fitter je bent, hoe meer je kunt genieten. Je ontvangt van Travelbase een trainingsschema die je kunt volgen. Als je niet fit (genoeg) bent, raad ik echt aan om hier wat aan te doen voordat je vertrekt. De omgeving is echt veel mooier om naar te kijken dan de grond.
  • Ook ontvang je van Travelbase een paklijst. Hier staat alles op wat je mee moet nemen. Bekijk hem goed en koop eventueel ontbrekende items met de speciale kortingscode die je krijgt, bij Bever.
  • Neem genoeg energierijke snacks mee voor onderweg. Hiken kost veel energie, dus die brandstof moet je goed aanvullen.
  • Gebruik een waterzak voor je drinkwater. Dat is veel makkelijker dan een fles. Via het slangetje drink je makkelijker en vaker kleine beetjes en voorkom je dat je hoofdpijn krijgt. Ik had er een van drie liter en die ging zo goed als op.
  • Gebruik een rugzak die goed past bij jouw lichaamsbouw om je hike zo comfortabel mogelijk te maken. Let hierbij ook op voldoende inhoud. Rugzakken met heupbanden vind ik zelf het comfortabelst, omdat je het gewicht van je schouders naar je heupen kunt verplaatsen en andersom.

Hoe ziet een dag tijdens The Balkan Trail eruit?

Wanneer de ochtend aanbreekt, is het tijd om de tent af te breken en je tas in te pakken. Daarna is het tijd voor een goed ontbijt. Op sommige plekken moet je zelf je lunch klaarmaken, terwijl op andere plekken alles al voor je is geregeld. Je krijgt nog een korte briefing van de The Balkan Trail gidsen voordat je aan de wandeling begint. Zij geven je tips, beantwoorden je vragen en delen belangrijke info over het weer en de route.

Dan is het tijd om samen met de groep op pad te gaan. The Balkan Trail wordt begeleid door zo’n vijf gidsen. Eentje loopt voorop, terwijl een andere altijd de achterhoede vormt. De rest schippert er lekker tussenin.

Het einde van de dag

Het eindpunt van de hike is meestal een leuk barretje waar iedereen verzamelt. Je wordt opgepikt door een transfer die je naar je overnachtingsplek brengt. Dan is het uiteraard tijd om je tent op te zetten, een verkwikkende douche te nemen en genieten van een heerlijke maaltijd in de adembenemende omgeving.

Loop je alleen of met de groep?

Het mooie is dat je je eigen tempo kunt bepalen. Loop alleen of sluit aan bij andere hikers. Net wat je wilt. Zorg er alleen voor dat je altijd tussen de eerste en de laatste gids blijft. En wil je even pauze nemen of lunchen? No worries, je hebt alle vrijheid om zelf te beslissen wanneer je dat doet.

Om de route te navigeren, maak je gebruik van een GPX-bestand, dat je kunt gebruiken op Komoot, een andere app of op je smartwatch. Ook is de route gemarkeerd met rood/witte vlaggen of cirkels.

Hoe kom je er?

Je hebt een paar opties om op Basecamp in Plav te komen. Eén manier is met de auto. Voeg er nog wat extra vakantiedagen aan toe om langer van de Balkan te genieten.

Je kunt ook met de trein reizen. Het vergt misschien iets meer planning, maar het is een avontuurlijke manier om te reizen. Boek je treinticket naar Zagreb (Kroatië) online en regel ter plekke het vervolgtraject naar Podgorica. Of reis via Italië naar Bar (Montenegro) en neem de ferry vanuit Bari naar Bar. Vanaf daar kun je een treinticket naar Podgorica kopen. De transfer naar Basecamp vertrekt vanaf het vliegveld in Podgorica. Houd er dus rekening mee dat je naar het vliegveld een taxi moet nemen.

Liever de hele boel voor je laten regelen? The Train Traveller regelt het graag voor je. Lekker makkelijk.

En dan is er natuurlijk nog de optie om met het vliegtuig reizen. Voeg je tickets toe bij het boeken van The Balkan Trail. Vertrek vanuit Amsterdam of Brussel en vlieg via Wenen naar Podgorica. Tip: gooi wat essentials in je handbagage, want bij een overstap kan het zijn dat je bagage niet direct meekomt.

Is er bagagetransport tijdens The Balkan Trail?

Bij het boeken van The Balkan Trail heb je twee opties: bagagetransport of zelf je tas dragen. Ga je voor transport, let dan goed op, want je tas mag maximaal 12 kilo wegen. Als je bij Travelbase een tent en slaapmateriaal huurt, moet dat ook nog in je tas passen.

Je bagage wordt met voertuigen naar de volgende slaapplek gebracht, maar er zijn twee etappes bij The Balkan Trail waar dat niet mogelijk is. Voor deze stukken worden paarden ingezet. Dit is dan ook de reden dat je tas maximaal 12 kilo mag wegen. Voor vertrek wordt je tas gewogen door de gidsen van The Balkan Trail.

Mijn vriend en ik hebben één tas op bagagetransport gedaan en de andere tas zelf gedragen.

Meer veelgestelde vragen over The Balkan Trail

Is The Balkan Trail geschikt voor kinderen?

Travelbase adviseert een minimale leeftijd van 16 jaar. The Balkan Trail is zeker niet geschikt voor alle kinderen, maar zijn jouw kinderen net zo avontuurlijk als dat jij bent? Grote kans dat het een succes gaat worden.

Wat zijn de temperaturen tijdens de trail?

Tijdens The Balkan Trail wandel je op hoogtes tot maximaal 2.200 meter boven zeeniveau. Hier kun je te maken krijgen met diverse weersomstandigheden. Vooral nu het klimaat warmer wordt, is de kans op variatie in het weer groter. In juni bleef de temperatuur bijvoorbeeld beperkt tot 25 graden, maar ik kan me voorstellen dat midden in de zomer de Balkan wat warmer kan zijn. ’s Avonds kan het nog wel goed afkoelen tot een graad of tien.

Is de Balkan heel anders dan de Alpen?

Absoluut. De Alpentoppen zijn hoger dan de Balkantoppen. Bovendien zijn de Alpen veel grilliger van vorm. De Balkan kent ook wel hier en daar wat grillige pieken, maar heeft toch meer dat toegankelijke, zonder dat het afdoet aan de schoonheid vergeleken met de Alpen.

Een ander verschil is dat de Balkan voor mij nog heel puur en onontdekt voelde. Het deed mijn vriend zelfs af en toe denken aan Nepal, serieus. Zo zie je daar rivierbeddingen die gewoon onderdeel zijn van de infrastructuur en bij elk huis lijkt het wel alsof ze een koe en een geit in de tuin hebben staan.

De gastvrijheid van de bevolking is enorm. Ze zijn zo blij dat mensen hun land komen bezoeken en dat laten ze je merken ook. Ik vind dat echt prachtig en bijzonder. Het geeft je zo’n warm gevoel. Een topervaring.

Heb je mobiel bereik tijdens de trail?

Niet altijd, maar meestal wel. Je kunt bij aankomst in Podgorica een e-sim kopen, maar je hebt ook WiFi op alle overnachtingsplekken tijdens de trail.

Welke kleding raad je aan om te dragen?

Het allerbelangrijkste is om dunne laagjes te dragen. Kleding die snel droogt. Een shirt van merinowol is echt een aanrader. Nare geurtjes trekken minder snel in dit materiaal, dus je kunt dat shirt langer dragen en lekker gewicht besparen. Maar ja, toegegeven, het kan wat prijzig zijn. Maar hé, het gaat wel lang mee, je hebt er veel plezier van en het is beter voor je huid, dus dat is wel een plus.

Zorg er zeker voor dat je goede regenkleding meeneemt, want geloof me, je weet nooit wanneer je het nodig hebt. Wij hadden het helaas nodig op dag drie van de wandeltocht. Ook een trui of jas voor de avonden is prettig. En een windjasje kan ook echt van pas komen, als je er een hebt, zou ik ‘m zeker niet thuislaten.

En natuurlijk, vergeet niet te investeren in goede wandelschoenen. Ik had een paar Lowa’s met Gore Tex bij me, en een extra paar trailrunschoenen als backup. Better safe than sorry, toch?
Oh, en slippers. Het is zo lekker om die wandelschoenen uit te kunnen trekken na een hele dag erop te hebben gelopen. Je voetjes zullen je dankbaar zijn.

Wat is de gemiddelde leeftijd van de deelnemers?

We hadden mensen in de dertig en veertig, dat was wel de meest voorkomende leeftijdsgroep. Maar er waren ook deelnemers van 60 jaar en ouder. En ook twintigers gingen mee op deze wandeltocht. Leeftijd maakt eigenlijk dus niet uit, gewoon samen genieten van The Balkan Trail. Het was een gezellige mix van leeftijden en ervaringen.

Is het kraanwater veilig om te drinken?

Vooraf las ik online dat het beter is om het kraanwater niet te drinken. Maar, tijdens de trail vertelden ze me dat het wel kon, dus heb ik het toch gedronken en dat ging gewoon goed. Het beste is om ter plekke advies te vragen, ook omdat je niet uit elke kraan water kunt tappen. Het water dat uit de bergen komt, kun je beter niet drinken.

Hoe zijn de slaapplekken tijdens The Balkan Trail?

Je slaapt altijd op het terrein van een local. Dat kan een weiland zijn of andere aangewezen plek van bijvoorbeeld een bed & breakfast. De sanitaire voorzieningen kunnen soms basic zijn, maar hé, dat hoort gewoon bij de ervaring. Het beste van alles is dat de omgeving van je slaapplek keer op keer verbluffend mooi is. Vooral op dag vier.

Hoe zit het met betalen tijdens de trail?

Tijdens The Balkan Trail kun je overal met de Euro betalen. Neem wel voldoende contant geld mee, want pinnen, daar doen ze op de meeste plekken niet aan. Mijn vriend en ik hebben tijdens de trail samen €100 opgemaakt aan koffietjes en gebakjes.

Meer avontuurlijke reizen

The Balkan Trail is een pakketreis van Travelbase, experts op het gebied van avontuurlijke natuurvakanties op de mooiste plekken in Europa en daarbuiten. Wat denk je bijvoorbeeld van:

Over de auteur van dit artikel

4 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.