Als hondenbezitter is er niets leuker dan je trouwe viervoeter mee te nemen op vakantie. Je kan samen genieten van het lekkere weer en een nieuwe omgeving ontdekken terwijl je een hike maakt. Als je gaat bergwandelen met de hond of een huttentocht van meerdere dagen maakt, is er echter wel wat meer voorbereiding nodig. Denk bijvoorbeeld aan het beperktere aanbod van accommodaties, de conditie van je hond en regelingen om met je huisdier te reizen.
Bergwandelen met de hond, dit komt erbij kijken
Accommodaties
Berghutten worden in het hoogseizoen enorm druk bezocht. Ook zonder hond is het daarom verstandig om vooraf te reserveren. Een groot deel van de berghutten heeft een eigen website, waarbij je via het telefoonnummer of het e-mailadres een reservering kunt plaatsen. In een aantal seizoenen kan het voorkomen dat er niemand aanwezig is in de accommodatie. De telefoon zal niet worden opgenomen en reserveren via het e-mailadres is dan de beste optie. Via het online portaal van Alpenverein Österreich kan je de hutten van Oostenrijkse, Duitse, Zwitsere en Zuid-Tiroolse Alpenverenigingen in één overzicht bekijken. Een zeer handige tool waarbij je kunt zien welke berghutten geschikt zijn voor een bergwandeling met je hond.
Conditie
Voor een flinke bergwandeling is een goede conditie vereist. Jij weet dat natuurlijk als geen ander. Ook de hond zal een goede conditie moeten hebben voor een wandeling in alpien terrein, met mogelijk hoge omgevingstemperaturen. Het ras van de hond is bepalend of hij geschikt is voor zware inspanningen onder bepaalde omstandigheden. Uiteraard weet jij zelf de conditie van de hond, maar je doet er verstandig aan door advies op te vragen bij je dierenarts.
Een goede manier om de conditie van je hond te verbeteren is door minimaal vier keer per dag te gaan lopen. Daar dient één wandeling van minstens een uur bij te zitten, waarbij de hond kan rennen en spelen. Als je dan ook nog eens in het weekend extra loopt, zit de conditie van je hond naar alle waarschijnlijkheid prima. Nu kan het natuurlijk zijn dat je niet zo veel tijd hebt om je hond uit te laten. Conditietraining naast de fiets is dan een geschikt alternatief. Op die manier zal bergwandelen met de hond veel makkelijker gaan.
Gedrag
De ene hond is beter afgericht dan een andere hond. Voor een bergwandeling is het echter noodzakelijk dat zij beschikken over basiscommando’s als ‘zit’, ‘hier’ en ‘volgen’. Een hond die te pas en te onpas achter wild aanrent wil je dan ook liever niet meenemen op dit soort vakanties. Ook als de hond veel aan de riem trekt kan je hem beter thuis laten. Het zal een gevaar zorgen voor zichzelf en zijn baasje. Blaffen, bedelen en opdringerig zijn veroorzaakt daarnaast ook te veel overlast.
Regelingen
Als je met jouw hond gaat reizen zijn er een aantal regels waar je aan moet voldoen. Via het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren kan je exact bekijken aan welke regels jij je moet houden. Zo hebben alle honden een EU-paspoort nodig als zij op reis gaan binnen de Europese Unie. Deze kan je verkrijgen bij de dierenarts. In het paspoort moet vervolgens een aantekening zijn gemaakt dat de hond is ingeënt tegen hondsdolheid. Ook dient je hond voorzien te zijn van een chip ter identificatie. Vervolgens moet je het chipnummer en jouw adresgegevens registreren bij een databank.
- Europees dierenpaspoort inclusief inentingsbewijs, rabiësverklaring en gezondheidsverklaring
- Kopie van registratiebewijs bij een databank met bijbehorende chipnummer
- Contactgegevens eigen en plaatselijke dierenarts
- Halsband met contactgegevens
- Foto van je hond
- Water voor onderweg
- Hondenvoer
- Eet- en drinkbakken
- Speeltjes
- Riem (geen rollijn)
- Tuigje en muilkorf
- Regendek
- Poepschep en – zakjes
- EHBO-doos (inclusief medicijnen, muilkorf, vlekkenspray, tekentang en wondzalf)
- Verzorgingsproducten (borstel en shampoo)