De Berliner Höhenweg, ook wel bekend als de Zillertaler Runde, is een van de beroemdste en meest uitdagende wandelingen in Oostenrijk. Deze ongeveer 85 kilometer lange wandelroute overstijgt ruim 6600 hoogtemeters. De Berliner Höhenweg loopt door het pittoreske Zillertal (vandaar ook de Zillertaler Runde als naam) en biedt adembenemende panorama’s op ruige bergtoppen, diepe dalen en indrukwekkende gletsjers. De route is in een reeks etappes ingedeeld en uitgestippeld voor ervaren wandelaars die op zoek zijn naar een uitdagende bergtocht.
De Berliner Höhenweg route: een overzicht
De Berliner Höhenweg gaat langs verschillende berghutten en is vrijwel in the middle of nowhere. Al snel laat je het dorpje Mayrhofen, de wegen en het skigebied achter je. De bekendste hutten langs de route zijn de Berliner Hütte, de Greizer Hütte en de Kasseler Hütte. Deze hutten zijn met elkaar verbonden door steile, rotsachtige paden en de wandeling vereist behalve uithoudingsvermogen ook een vaste voet en ervaring in bergachtig terrein. Snel door naar de informatie die je zoekt over deze huttentocht?
- Hoe lang doe je over de Berliner Höhenweg?
- Etappes van de Berliner Höhenweg / Zillertaler Runde
- De beste tijd voor de Berliner Höhenweg
- Wat maakt de Berliner Höhenweg zo bijzonder?
- Hoe kom je bij de Berliner Höhenweg?
Hoe lang doe je over de Berliner Höhenweg?
De volledige wandeltocht neemt ongeveer acht dagen in beslag, afhankelijk van de snelheid waarmee de etappes worden afgelegd. Elke etappe heeft zijn eigen charme – van groene alpenweiden en kristalheldere bergmeren tot adembenemende panoramische uitzichten op de Zillertaler Alpen. Wandelaars worden beloond met prachtige vergezichten op de hoogste toppen van het Zillertal, waaronder de Grosser Löffler en de Schönbichler Horn.
Etappes van de Berliner Höhenweg / Zillertaler Runde
- Etappe 1: Mayrhofen – Gamshütte
Wandeltijd: 4,5 uur
Lengte: 6,8 kilometer
Hoogtemeters: 1.084 omhoog - Etappe 2: Gamshütte – Friesenberghaus
Wandeltijd: 7 uur
Lengte: 14,9 kilometer
Hoogtemeters: 1.207 omhoog / 650 omlaag - Etappe 3: Friesenberghaus – Olpererhütte – Furtschaglhaus
Wandeltijd: 5,5 uur
Lengte: 14,1 kilometer
Hoogtemeters: 663 omhoog / 864 omlaag - Etappe 4: Furtschaglhaus – Berliner Hütte
Wandeltijd: 6,5 uur
Lengte: 8,3 kilometer
Hoogtemeters: 908 omhoog / 1.159 omlaag - Etappe 5: Berliner Hütte – Greizer Hütte
Wandeltijd: 7,5 uur
Lengte: 10,3 kilometer
Hoogtemeters: 1.255 omhoog / 1.071 omlaag - Etappe 6: Greizer Hütte – Kasseler Hütte
Wandeltijd: 5 uur
Lengte: 9,4 kilometer
Hoogtemeters: 689 omhoog / 739 omlaag - Etappe 7: Kasseler Hütte – Karl-von-Edel Hütte
Wandeltijd: 8 uur
Lengte: 12,9 kilometer
Hoogtemeters: 799 omhoog / 743 omlaag - Etappe 8: Karl-von-Edel Hütte – Mayrhofen
Wandeltijd: 4 uur
Lengte: 8,8 kilometer
Hoogtemeters: 1.614 omlaag
De beste tijd voor de Berliner Höhenweg
De ideale tijd voor een tocht over de Berliner Höhenweg is tussen juli en september. Tijdens deze maanden is de meeste sneeuw gesmolten en zijn de omstandigheden stabiel genoeg om de uitdagende paden veilig te bewandelen. De zomer in de Zillertaler Alpen wordt gekenmerkt door milde temperaturen. Wandelaars moeten zich uiteraard altijd voorbereiden op plotselinge weersveranderingen, aangezien regen en onweer zich snel kan ontwikkelen in de bergen.
In de lente en vroege zomer (mei en juni) is de route vaak nog bedekt met sneeuw en zijn veel berghutten in deze periode gesloten. Vanaf oktober vallen vaak al de eerste sneeuwbuien, die het wandelen op grotere hoogten moeilijk of onmogelijk maken. De zomermaanden zijn daarom de beste en tevens de veiligste tijd voor deze tocht. Neem voldoende laagjes aan kleding mee en vergeet ook zeker je zonnebrand niet.
Wat maakt de Berliner Höhenweg zo bijzonder?
De Berliner Höhenweg onderscheidt zich door zijn diversiteit en schoonheid. Wandelaars doorkruisen hoge alpine-landschappen, passeren watervallen en genieten van het uitzicht op uitgestrekte gletsjers. De flora en fauna van de regio zijn ongeveer hetzelfde als in de rest van Oostenrijk. Met een beetje geluk spot je steenbokken, marmotten en adelaars.
De Berliner Hütte
Nog een bijzonderheid van de Berliner Höhenweg is zijn band met de geschiedenis van de Alpen. De Berliner Hütte, de oudste en grootste hut langs de route, werd in 1879 gebouwd en is nu een monument. Hij biedt beschutting en verfrissingen voor de vermoeide wandelaar en is bovendien een plek waar je de geschiedenis van de verkenning van de Alpen van dichtbij kunt meemaken.
Hoe kom je bij de Berliner Höhenweg?
Het beginpunt van de Berliner Höhenweg is in de stad Mayrhofen in het Zillertal, die relatief gemakkelijk te bereiken is. Vanuit Innsbruck, de dichtstbijzijnde grote stad, kan je met de auto of trein naar Mayrhofen reizen. Voor treinreizigers zijn er regelmatige verbindingen van Innsbruck naar Jenbach, vanwaar je de Zillertalbahn naar Mayrhofen kunt nemen.
Wie liever met de auto reist, kan de A12 (let op de vignetplicht) richting Zillertal nemen en parkeren in Mayrhofen. Let ook goed op het onderhoud van jouw auto. Zo is een beurt voor vertrek altijd te adviseren. Neem ook altijd een flesje olie, een krik en verbanddoos mee. Zelf waren we in Mayrhofen en merkten we dat de bandenspanning van onze Nissan Qashqai was verlaagd. Gelukkig zijn er ook in Mayrhofen en andere bergdorpjes altijd wel garages die een band kunnen verwisselen, of een prop kunnen schieten. Een lidmaatschap op de ANWB is dan altijd een aanrader.
Tips voor een geslaagde wandeling
Ook de Berliner Höhenweg heeft een goede voorbereiding nodig. De etappes zijn veeleisend en een goede conditie is essentieel. De geschikte uitrusting speelt ook een grote rol. Stevige wandelschoenen, weerbestendige kleding en voldoende proviand zijn een must. Omdat het op grotere hoogten fris kan worden, moet je zelfs in de zomer warme kleding meenemen.
Een verdere nuttige tip is het vooraf boeken van de berghutten, met name in het hoogseizoen. Veel hutten bieden accommodatie en maaltijden, maar omdat de route erg populair is, kunnen de plaatsen snel volgeboekt zijn.
1 reactie. Reactie plaatsen
Mooie uitdagingen, spreekt mij zeker aan.