Biosfärleden; een onontdekte trail in West-Zweden

door

Als zogenaamde digital nomad, met een eigen remote bedrijf, heb ik de luxe dat ik werken en reizen met elkaar kan combineren. Afgelopen zomer heb ik daar gretig gebruik van gemaakt. Zo ging ik eind augustus weer een weekje weg en deze keer stond West-Zweden op de planning. Samen met Mechteld kreeg ik de kans om deze gevarieerde regio te ontdekken. Met Göteborg, als rustige, hipster stad aan de kust, als beginpunt ontdekken we in één week tijd verschillende parels op het gebied van hiken, fijn slapen, lekker eten en heerlijk genieten van zowel de natuur als verschillende hotspots. In dit artikel neem ik je mee naar de Biosfärleden trail, waarvan we verschillende etappes bewandelen.

Biosfärleden, ofwel de Biosfeer trail

Zo’n 135 kilometer ten noordoosten van Göteborg, kom je uit in het authentieke stadje Lidköping, gelegen aan het Vänernmeer. Met een oppervlakte van 5.648 m2 is dit het grootste meer van Zweden. Een stukje ten noorden van de stad, bij Läckö Slott, start de Biosfärleden. Deze 138 kilometer lange trail voert je langs de kabbelende oevers van het meer naar Mariestad. Onderweg passeer je magische natuurgebieden, geweldige uitzichtpunten, authentieke stationnetjes, charmante Zweedse dorpjes en knusse stadjes. Je kunt de route in negen dagen in zijn geheel lopen, maar je kunt ook dagtochten doen, waarbij je de trein terugneemt naar het startpunt (aanrader). Hoe dan ook: zorg dat je Kinnekulle niet overslaat. Dat is het aller eerste UNESCO-geopark van Zweden.

Kinnekulle

Kinnekulle is een 306 meter hoge plateauberg, die door de locals “de bloeiende berg” wordt genoemd. De bijzondere geologische samenstelling zorgt ervoor dat een aantal zeldzame planten hier volop groeien. Denk daarbij aan de heerlijke daslook (wilde knoflook) en een verscheidenheid aan orchideeën. Helaas waren wij te laat in het seizoen om beide planten in vol ornaat te bewonderen. Schijnbaar is Kinnekulle in het late voorjaar een echte must see. Dat is het moment dat de wilde knoflook in volle bloei staat en de natuur tot een tapijt van witte bloemen maakt. Ook de orchideeën zijn dan op hun mooiste. Neemt overigens niet weg dat dit gebied ook in de rest van het jaar ook de moeite waard is. Het nodigt hoe dan ook uit om actief te worden. Ga dus lekker hiken over de Biosfärleden of pak de mountainbike. Voor dat laatste is de Kinnekulleleden een perfecte trail.

Waarom je de Biosfärleden wilt lopen?

Als bovenstaande nog niet genoeg overtuiging is, dan kan ik nog wel een paar redenen noemen waarom ook jij de Biosfärleden wilt lopen:

#1 Het is een prachtige langeafstandswandeling die je met weinig mensen hoeft te delen

Natuurlijk kennen we allemaal de populaire Santiago de Compostella of ons eigen Pieterpad. Langeafstandswandelingen lijken steeds meer toe te nemen in populariteit, simpelweg omdat ook hiken steeds populairder wordt. En hoe gezellig dat ook is, het kan soms ook druk voelen. Het neemt toch iets van de charme en pure outdoorbeleving af als je in een treintje achter anderen aan loopt. Daarom zijn wij fan van langeafstandsroutes die nog wat onbekender zijn. Routes waarbij je langs verschillende landschappen komt en, zoals in ons geval, dagen lekker door kunt stappen zonder ook maar iemand anders tegen te komen. Het geeft een bijzonder gevoel van “jij en de natuur”. Een gevoel van alleen op de wereld. Waar ik vanuit Nederland nog een flinke dosis stress in mijn lichaam voelde, leek die met elke stap meer en meer te verdwijnen door de complete rust en stilte tijdens de wandeling op dit pad. 

#2 Wild West Zweden

Waar ik dus helemaal fan van ben, is het Scandinavische Allemansrecht. In zowel Zweden, Finland als Noorwegen geeft deze regel iedereen het recht om te genieten van de natuur. Het betekent dat het is toegestaan om zowel grond van de overheid als van particulieren te betreden, zolang je dat maar doet om van de vrije natuur te genieten. Je mag dus hiken, biken, zwemmen, kanoën en zelfs niet-beschermde planten en bloemen plukken om daar je maaltijd mee te bereiden. Daarnaast mag je ook voor één nachtje kamperen om iedere willekeurige plek die je daarvoor uitzoekt. Natuurlijk wel op voorwaarde dat je niks kapot maakt en niemand anders daarbij stoort. Tijdens het lopen van de Biosfärleden sliepen wij met een dak boven ons hoofd, maar man oh man, wat hebben we mooie (wild)kampeerplekken gespot langs de trail.

Kleine side-note is er wel: je mag namelijk niet óveral wildkamperen. Zo mag je bijvoorbeeld niet zomaar op sportvelden of in nationale parken of natuurreservaten wildkamperen. Maar ook daarin kan elke gemeente eigen regels voeren. Zorg dat je de lokale regels kent en opvraagt bij de bestemmingen waar je jouw reis naartoe plant. Voor meer info check je de website van Visit Sweden.

Zelfs met een camper(busje) kun je op meerdere plekken into the wild kamperen. Wat je ook kunt doen, is bij Kinnekulle Quarry gaan staan. Dit is een oude kalksteengroeve (Stora Stenbrottet) van 40 meter diep, gelegen op Kinnekulle. De onderste lagen kalksteen zijn maar liefst 400 miljoen jaar oud. De steengroeve is al tijden niet meer in gebruik en wordt steeds verder overgenomen door de natuur. Een perfecte plek dus om een nachtje te slapen en vanuit daar een stuk van de Biosfärleden te lopen of gewoon te genieten van al het moois om je heen.

#3 “It’s not the road that you travel, but the people that you meet

Een reisquote die voor mij elke keer weer waar blijkt te zijn. Hoe hard ik ook kan genieten van de natuur, hoe bijzonder mijn solo ervaringen als reiziger ook waren; het zijn de mensen, verhalen en connecties along the way, die een trip memorabel maken. Het valt me op hoe relaxt en open de Zweden zijn. En de mensen die wij hebben ontmoet zijn mensen met een missie. Stuk voor stuk aanraders om hen ook op te zoeken als je de Biosfärleden loopt.

Katrine van Trolmens B&B

Zo sliepen we de eerste nacht in het typisch Zweedse, rode houten huis van Katrine & Carl Fritjof. Ze wonen hier zelf, maar je hebt genoeg privacy, aangezien het B&B gedeelte afgezonderd is van hun woongedeelte. Toch voelt ons verblijf persoonlijk en betrokken. Met veel liefde en oog voor detail is de B&B ingericht en heeft Katrina haar eigen visie op duurzaam leven. Ze eet vegan en serveert hier ook haar gasten een compleet vegan ontbijt. Op aanvraag kun je hier ook in de avond eten. Je niet bang te zijn dat haar gerechten smakeloos zijn of dat je na het eten niet genoeg hebt gehad, want we kregen een maaltijd die na een dag vol hiken vullend en smaakvol was. Nou moet ik eerlijk toegeven dat wij beien (veel) vega eten en dus gewend zijn aan een maaltijd zonder stukje vlees, maar toch zijn we oprecht verbaasd over de smaken die Katrina op ons bord tovert. Ik noem een prei quiche met smoked tofu die de smaak van gebakken spekjes imiteert of een zelfgemaakte notencracker met romige vegan boter. 

Extra leuk is dat Katrine heel open en vrij in haar visie staat. Ze vraagt haar gasten, als ze zelf koken, dat vegan te doen en haar huisregels te respecteren, maar zegt ook: “ik ben geen politieagent. Ik open de mogelijkheid die voor sommigen als een uitdaging kan voelen. Het is aan elke gast een eigen keuze of ze die uitdaging aan willen gaan.” Persoonlijk zou ik je zeker aanraden, dat als je hier blijft slapen, je de vegan creaties van Katrine erbij neemt. Zo wordt deze fijne plek een complete ervaring. 

Trolmens B&B-Biosfärleden Kinnekulle

Micke van Hellekis Kök & Trädgårdscafé

Een ander mooi mens dat ons pad kruiste was de outdoorliefhebber Frederik. Hij is één van de coole chef’s bij het Hellekis Kök Trädgårdscafé en reageerde verbaasd dat wij de Biosfärleden aan het wandelen waren. In de buurt van deze locatie loopt de Biosfärleden delen samen met de Kinnekulleleden, die je op de mountainbike kunt doen. Frederik is zelf een fervent mountainbiker en heeft deze track veelvuldig getrotseerd met de fiets. Sterker nog: hij verhuurt bij zijn restaurant e-bikes, waarmee je de omgeving kunt ontdekken. Goed om te weten dat dit dus ook een optie is.

Toen wij van Trolmen naar Hällekis liepen, was het landgoed Hellekis Sateri, en het bijbehorende café, onze tussenstop voor lunch en oh boy, wat was dat een goede keuze om hier te komen. Onze tweegangen lunch werd met veel liefde en verse ingrediënten bereid. Een ware kleur- en smaakexplosie vulde ons bord. De ruig uitziende, maar enorm bescheiden, chef vergezelde zijn creaties met wat fun facts. Zo had hij de cantharellen (een soort wilde paddestoelen) uit het bos langs de trail gehaald, kwam de komkommer uit de moestuin van zijn buurman en waren de eetbare bloemen geplukt uit de tuin die bij het landhuis hoort.

Willem, de eigenaar van het landgoed kwam ook nog even langs en vertelde zijn verhaal; Hellekis Sateri zat al drie generaties in de familie en zijn opa en vader zaten in de ruitersport. Nu woont hij hier, maar heeft zelf geen paarden. Hij en zijn vrouw onderhielden de enorme tuin die bij het huis hoorde. Zijn vrouw vond het zonde om zoveel moois voor zichzelf te houden en kwam op het idee om zowel de tuin als de verschillende gebouwen te openen voor lokale ondernemers én publiek. De tuin is te bewonderen, er vindt regelmatig een kunstexpositie plaatst en in één van de kassen vind je antieke en vintage interieur items. En dan is er dus ook nog het Kök & Trädgårdscafé, met de bijzondere chef. Maar ik denk dat mijn enthousiasme over het café en het eten dat er geserveerd wordt nu wel duidelijk is, toch?

De Biosfärleden combineren met OV

Eén van de leukste dingen van deze trail, naast dat je je onderdompelt in de Zweedse natuur en het plattelandsleven, is het gemak van hiken combineren met openbaar vervoer. Dat maakt dit stuk van de Biosfärleden track een duurzame optie van reizen voor de mensen die bewuster om willen gaan met de natuur waar ze zo van genieten. Er loopt een spoor vlak in de buurt van het natuurgebied waar je door heen loopt en zo kun je het wandelen in West-Zweden combineren met stukken met de trein, of terug treinen naar je B&B voordat je vervolgens weer een stuk opschuift op de hike. En er moet gezegd worden; deze treinreis is er niet zomaar één, maar wordt bestempeld als de mooiste van Zweden. Dat heeft ze te danken aan de charmante, authentieke stationnetjes waar je in- en uitstapt, maar ook door het feit dat je dwars door de bossen, langs het water en door grote vlaktes platteland reist. In een – letterlijke – sneltreinvaart zie je precies wat Zweden Zweden maakt; rode, houten huisjes, dichtbegroeide loofbossen en meren.

West-Zweden

Met het lopen van de Biosfärleden krijg je een mooi inkijkje in al het moois wat West-Zweden te bieden heeft. Maar de regio is enorm en er is dus nog veel meer te doen. Check daarom vooral onze West-Zweden tips eens. Daarin vind je onder andere meer informatie over een andere toffe trail in de regio: Göteborgs skärgårdsled. Het leuke aan die trail is dat je het kunt combineren met andere outdoor activiteiten, zoals kajakken en boulderen. Meer informatie over deze regio vind je overigens op de website van West-Zweden.

Overnachten langs de Biosfärleden

Over de auteur van dit artikel