De grootste genieën uit de geschiedenis hadden ieder hun werkwijze en bijbehorende trucjes om hun genialiteit op gang te helpen. De één ging op zijn kop staan, de ander was voorstander van powernaps en een derde ging een wat rondwandelen. Maar, hadden deze gewoontes wel iets te maken met het bevorderen van hun creativiteit? En word je creatiever door te wandelen?
Creatiever door wandelen
Misschien heb je het zelf ook wel eens ervaren. Dat je na het maken van een wandeling eindelijk inspiratie hebt voor dat ene project waar je al lange tijd tegenaan loopt te hikken. Het onderzoek van Marily Oppezzo en Daniel L. Schwartz van de universiteit van Stanford toont aan dat het creatieve denkproces tijdens het wandelen wordt versterkt en je dus meer ideeën genereerd. Dus, waar wacht je nog op? Stappenteller of smartwatch aan en gaan!
’s Werelds grootste meesterbreinen houden van wandelen
Grootheden als Barack Obama, Beethoven, Steve Jobs, Charles Dickens en Charles Darwin maakten regelmatig een wandeling om hun creativiteit en inspiratie te stimuleren. Charles Darwin, een Britse natuuronderzoeker en het brein achter de evolutietheorie, maakte regelmatig een lange wandeling. Dit noemde hij zijn ‘nadenkpad’. Eén of twee keer per dag maakte hij een ommetje over de zandpaden van het Britse Kent. Ook de natuurkundige Albert Einstein beweerde dat de beste ideeën opborrelen tijdens het dagelijkse rondje (hard)lopen.
Wandelen genereert nieuwe ideeën
Creatiever worden door wandelen wordt niet simpelweg veroorzaakt door de (natuurlijke) omgeving waarin je je begeeft tijdens het lopen. Het wordt veroorzaakt door de beweging van het wandelen zelf. Of je nu een berg beklimt of in de sportschool op een loopband staat, lopen verbetert het creatieve proces. Het helpt namelijk bij het genereren van nieuwe en nuttige ideeën. Dat effect stopt niet zodra je gaat zitten, maar gaat gelukkig door wanneer je verder werkt.
Hoe werkt dat creatiever worden door wandelen dan?
Het maken van een lange wandeling kan je helpen bij het bedenken van originele ideeën. In ieder geval, volgens de Transient Hypofrontality Theory. Deze theorie is afkomstig uit de neurowetenschap. De theorie stelt dat je beter in staat bent om problemen op te lossen en innovatief te denken wanneer je een simpele motorische taak uitvoert, bijvoorbeeld lopen. Dit komt doordat het ‘intellectuele’ deel van je hersenen (de prefrontale cortex) dan even rust neemt.
Dit speelt af in je hersenen
Je hersenen moeten ervoor zorgen dat je moeiteloos je ene been voor het andere zet. Hierdoor verhoogt de activiteit van de motorcortex. De prefrontale cortex, die zich bezighoudt met cognitief denken en tactische beslissingen, wordt daardoor minder actief. Zo is er meer ruimte voor activiteit van andere hersencircuits. Dat geeft je brein de kans om creatieve en vernieuwende ideeën te bedenken. Deze theorie klopt immers alleen wanneer je een handeling uitoefent waar je niet over na hoeft te denken, alleen dan komt de prefrontale cortex tot rust.
Loop een blokje om tijdens je werkdag
Nu we weten dat wandelen niet alleen gezond is voor je lichaam, maar ook je creativiteit bevordert, komt wandelen nóg hoger op onze to-do list. Daarom raden wij aan om per dag minstens één moment te kiezen om een rondje te gaan wandelen. Als je even niet verder komt met je werk, een rondje met je hond of als je simpelweg even een luchtje wil scheppen. Go for it!