De wetenschap van smaak en proeven komt samen in Zell am See-Kaprun. Zell am See is een plaats in Oostenrijk. Het ligt aan de Zeller See en vormt samen met Kaprun een wintersportgebied. Hier kan je bij de Alpine Delight Trail kiezen uit drie nieuwe gastronomische routes: ‘Glacier’, ‘Mountain’ en ‘Lake’. Gastheren en chef-koks serveren geselecteerde gerechten uit de alpine keuken. Zo kan je echte klassiekers maar ook spannende nieuwe gerechten verwachten. Deze worden bereid in bergrestaurants, traditionele herbergen en Toque-bekroonde keukens.
Drie verschillende routes
De Alpine Delight Trail bestaat uit 3 delen. Zo heb je de Alpine Delight Trail ‘Glacier’, ‘Mountain’ en ‘Lake’. Hieronder hebben wij per route verschillende heerlijke restaurants opgesomd voor een unieke ervaring uit de alpine keuken.
Alpine Delight Trail ‘Glacier’
Gipfel restaurant
Genieten van heerlijk eten gecombineerd met een panorama uitzicht? Bezoek dan het Gipfel restaurant gevestigd op de hoogste bergtop in Salzburg: de Kitzsteinhoorn. Dit restaurant ligt op 3029m boven zeeniveau en serveert verschillende culinaire hoogstandjes. Het hoogtepunt van september 2021? Ragout van hertenvlees geserveerd met sneetjes broodknoedsels en bosbessen.
Restaurant Gletschermühle
Ook restaurant Gletschermühle is een aanrader. Deze ligt in het Alpincenter aan de Kitzsteinhorn. Je kunt hier genieten van typisch Oostenrijkse gerechten. Alle gerechten worden vers bereid met producten uit de regio. Lam uit de Tauern is hier het hoogtepunt in september 2021.
Tauern Spa Zell am See-Kaprun
In het exclusieve gebied worden gasten verrast met culinaire specialiteiten, fijne smaken en verfijnde kruiden. Dit is dé perfecte plek om even lekker achterover te gaan zitten en te genieten van heerlijke gerechten. Het degustatiemenu (een populaire optie in restaurants, met name op hoog niveau, waardoor de chef zijn of haar kenmerkende gerechten en technieken kan presenteren) is de ideale beleving voor fijnproevers. Wil je gewoon een keer iets nieuws proberen? Ook dan ben je hier aan het juiste adres. Je hebt keuze uit maximaal 10 gangen, gemaakt van seizoensproducten.
Alpine Delight Trail ‘Mountain’
Arbeitlounge op de berg Schmittenhöhe
Bij de Arbeitlounge op de berg Schmittenhöhe kan je genieten van Slow Food gerechten uit de regio met een spectaculair uitzicht. De AreitLounge bevindt zich direct aan het bovenste eindpunt van de areitXpress. Even lekker uitrusten terwijl je luistert naar toffe muziek. Klinkt goed toch?
Wat wordt er geserveerd bij de Arbeitlounge? Chef Raimund Knautz en zijn team creëren op fantasierijke maar eenvoudige wijze traditionele maar ook vernieuwende gerechten met regionale producten. Het assortiment wordt ook wel exclusief maar fijn genoemd. Bijpassende wijnen worden geserveerd uit de AreitAlm wijnkelder.
Restaurant en wijnbar Kraftwerk
Wil je proeven van het SalzburgerLand, dan ben je bij Kraftwerk aan het juiste adres. Hier krijg je een 5-gangenmenu geserveerd, waarbij elk van de hoofdproducten uit de regio Salzburg komt. Er wordt vooral gewerkt met lokale en seizoensgebonden producten.
De meeste producten, die in de gerechten worden gebruikt, komen uit de provincie Salzburg. Het grootste deel van het vlees en de melk die wordt gebruikt, komt van de eigen biologische boerderij van het restaurant. Ook cider en honingcider komen rechtstreeks van de biologische boerderij. Een selectie van meer dan 1000 verschillende wijnen uit Oostenrijk en de rest van de wereld maakt het menu helemaal af.
Alpine Delight Trail ‘Lake’
Café Seegasse
Taarten & cakes uit eigen keuken: zoete verleidingen zonder toevoegingen en zonder kant-en-klare mixen. Bij Café Seegasse in het centrum van Zell am See kun je genieten van deze prachtige meesterwerken. De originele Pinzgau Apfelstrudel is héérlijk en zeker het proberen waard!
Restaurant Der Seewirt
Eetbare vissen uit de Zeller See, zoals witvis, snoek of snoekbaars, maar ook uit verschillende viskwekerijen in de directe omgeving maken natuurlijk deel uit van de identiteit van de Seewirt, maar ook wild van lokale jagers staat regelmatig op het menu.
De Seewirt kan ook rekenen op een netwerk van paddenstoelen-, bessen- en kruidenplukkers die seizoensschatten uit het bos aanleveren. Zelfs als het om kaas gaat, is de Seewirt goed gepositioneerd: Pinzgau-grijze kaas en alpenkaas komen van Hans Gruber, van de Tödling Alm op de nabijgelegen Hundsstein. Niki Lang haalt verfijnde zachte en harde kazen van de fine spirit distilleerder Siegfried Herzog.
Speisenmeisterei in Thumersbach
De regionale vis is afkomstig van Toni Grundner in Leogang. Het biologische rundvlees komt uit de provincie Salzburg en wordt enkele weken droog gerijpt in de vleesrijpingskasten. Na een wandeling kan je hier genieten van rundertartaar met ovenwarme focaccia tijdens de lunch op het terras.
De wisselende avondmenu’s variëren van Vitello Tonnato (biologisch speenkalfje uit de regio) en variaties van Leogang zalmforel met rode biet tot filet van meireebok met wijngaardperzik & speciaal gekweekt olijfkruid uit de kruidentuin. Een huisgemaakte kwark en aardbeiensoufflé met zelfgekweekte aardbeien uit de moestuin maakt het menu compleet!
Meer lezen? Kijk dan op de site van Zell am See-Kaprun voor meer informatie over de verschillende trails met bijbehorende restaurants.