Het afgelopen jaar heeft Nederland zichzelf herontdekt. Massaal vieren we vakantie in eigen land en zijn aangenaam verrast door de lokale schoonheid van de natuur, mooie bezienswaardigheden en outdoor activiteiten. Het is dus niet altijd nodig ver weg te kijken voor bijzondere bestemmingen. Natuurlijk weten wij van The Hike altijd de juiste plekjes te vinden. En ja hoor, we hebben er weer eentje: De Biezen in West-Zeeuws-Vlaanderen.
West-Zeeuws-Vlaanderen
West-Zeeuws-Vlaanderen is de meest zuidwestelijke hoek van ons land en is vooral bekend om de stranden en de prachtige kustlijn met dorpen als Cadzand-Bad en Breskens. In de zomermaanden stroomt het kustgebied vol met toeristen die komen genieten van de zee en alles wat daaromheen gebeurt. Zodra je verder het achterland in trekt en de zeedijken in de achteruitkijkspiegel verdwijnen, wordt het rustiger. Hier kun je je nog echt even alleen op de wereld voelen. De Biezen is een buurtschap in het achterland van West-Zeeuws-Vlaanderen vol geschiedenis, uitgestrekte natuur en bijzondere plekjes.
De Biezen
Buurtschap De Biezen in het achterland van West-Zeeuws-Vlaanderen is een uitgestrekt gebied met veel akkerbouw, boomgaarden, weiland en waterwegen. Het landschap is typisch Zeeuws met veel dijkjes beplant met inmiddels hoge bomen en hier en daar een boerderij. Dit maakt het landschap ideaal voor fietsers en wandelaars die op zoek zijn naar rust. De dorpen rondom De Biezen hebben een rijke geschiedenis die overal terug te zien is. We maakten een mooie hike van vijftien kilometer langs lokale highlights en over afgelegen paden. Hier kom je helemaal tot rust. Benieuwd naar de route? Die kun je vinden onderaan het artikel.
Aardenburg
De stad Aardenburg werd al bewoont in de Middensteentijd, maar de eerste grote nederzetting werd er gevestigd in de tijd van het Romeinse Rijk rond 174. Er was toen, via wat nu natuurreservaat het Zwin is, een rivier die Aardenburg met de zee verbond. Er zijn hier veel archeologische opgravingen gedaan die de rijke geschiedenis van de stad vertellen. De inwoners vertellen er graag over.
De 6 Linden
Vlakbij Aardenburg ligt het buurtschap Heille. Hier vind je een omgebouwde boerderij die de ideale uitvalslocatie voor jouw bezoek aan de De Biezen is. Café, Restaurant en B&B De 6 Linden heeft sinds kort ook de mogelijkheid om te overnachten in één van de vier kamers. Iedere kamer heeft een bijzondere eigenschap of kenmerk. Zo kun je in de ene kamer vanuit het bed naar de sterren kijken en in een andere genieten van het uitzicht vanuit een warm bad. Even ontspannen na een intensieve dag buiten.
Geweldig eten bij De 6 Linden
Naast geweldig slapen kun je er ook heerlijk eten en genieten van de tuin. Eigenaren Eelke en Jesse koken uit eigen moestuin en lokaal. Het seizoen kleurt de menukaart. Je zult ze dan ook tijdens het bereiden van het ontbijt, lunch of diner regelmatig de tuin in zien lopen voor de nodige ingrediënten. Verser en duurzamer wordt het niet.
Eede
Het dorpje Eede verkreeg landelijke bekendheid toen in 1945 Koningin Wilhelmina hier weer voet zette in Nederland na haar ballingschap in Engeland. Een monument van deze gebeurtenis is te vinden langs de N251 die het Belgische Maldegem verbindt met Aardenburg. Later zijn aan dit monument een geallieerd rupsvoertuig en de namen van de bevrijdende troepen toegevoegd. Jaarlijks loopt er een Canadese bevrijdingsmars door het dorp, om de gebeurtenissen in dit gebied niet te vergeten.
Eede is omgeven door weiland en akkers waar zo nu en dan een boerderij is neergestreken. Veel bewoners van dit gebied werken nauw samen met de natuur voor de kostwinning of leven zelf zo veel mogelijk van het land. Zo is het hebben van een eigen moestuin in De Biezen eerder regel dan uitzondering.
Wijngaard ’t Biezenhof
De Biezen ligt ongeveer anderhalve meter boven zeeniveau. Daardoor vind je er naast vruchtbare zeeklei ook dekzand waardoor de landbouwgrond een stuk minder vruchtbaar is. Wijngaard ’t Biezenhof maakt gebruik van deze armere grond door middel van wijnbouw. Wijnranken gedijen juist bij arme grond, omdat die een positieve invloed heeft op de smaak van de druiven. Door de klimaatverandering wordt het in Nederland ook buiten Limburg steeds beter mogelijk wijnrassen te verbouwen.
Wijnboer Ronald Blomme van ’t Biezenhof
Wijnboer Ronald Blomme is sinds 2011 actief bezig met de wijnbouw, maar daaraan is een behoorlijk onderzoek vooraf gegaan. Doordat Nederland relatief nat is in vergelijking met andere wijnstreken is schimmel de grootste vijand. De schimmel is enkel chemisch te bestrijden en dat willen ze zo veel mogelijk vermijden. Er moest daarom worden gezocht naar rassen die resistent zijn tegen deze schimmels. De keuze is uiteindelijke gevallen op Johanniter, Solaris en Monarch. Geen alledaagse druivensoorten, die ook ieder een eigen smaak met zich mee brengen. Dit proef je terug in de wijnen die ’t Biezenhof produceert.
Na een aantal succesvolle jaren is er toch gekozen ook een aantal bekendere druivenrassen te kiezen. Zou zijn er in 2015 Pinto Blanc, Pinot Gris en Pinot Noir wijnstokken bij geplant in de wijngaard die in totaal één hectare omvat. Deze oppervlakte is goed voor de productie van vier- tot vijfduizend flessen op jaarbasis. De wijngaard zou meer kunnen produceren maar er wordt bewust gekozen voor enkel de beste druiven, om later minder middelen te gebruiken om de houdbaarheid te verlengen. Over het algemeen probeert Wijngaard ’t Biezenhof zo min mogelijk chemische middelen te gebruiken en het proces zo duurzaam mogelijk in te richten. Een bezoek aan de wijngaard is bijzonder en de wijnen zullen je zeker verrassen!
Boerderij de Boeren Biezen
Even verderop vind je Boerderij de Boeren Biezen. Hier kom je op een echte ranch terecht, waar de eigenaren Margaret en Freddy zo zelfvoorzienend mogelijk proberen te leven. Ze verbouwen veel verschillende groenten in de moestuin, hebben een uitgebreide boomgaard en hebben een brede verzameling dieren rondlopen op hun terrein. Koeien, paarden en kippen scharrelen er vrolijk en stressvrij rond. Ook liggen er zonnepanelen op de groentekas en worden de toiletten gespoeld met regenwater wat wordt opgevangen in ondergrondse tanks.
Niets wordt hier weggegooid of verspild. Van alles wat er uit de tuin en de wei komt, worden weer nieuwe producten gemaakt. Denk aan allerlei soorten kaas, zelfgebakken brood en zelfs zelfgemaakte wijn. De dieren krijgen er zelfgemaakt biologisch voer en leven er in alle vrijheid. Worden de dieren te oud, dan wordt ook het vlees gebruikt op de boerderij.
Overnachten op boerderij de Boeren Biezen
Hier is het mogelijk om echt een paar dagen bij de boer te wonen in het aanwezige gastenverblijf en bezig te zijn met hoe jouw voedsel van begin tot eind wordt bereidt. Ook kun je er onder begeleiding paardrijden in echte Western stijl! Het is natuurlijk een ideale uitvalsbasis voor buurtschap De Biezen en daarbuiten.
Kulderzipke
Een eind verderop, onder de rook van Cadzand, ligt het Kulderzipke. Ingrid Vanbrabant heeft hier haar droom gerealiseerd en een hoogstamfruitboomgaard aangeplant met appels, peren, pruimen,kersen, moerbeien, mispels en kweeperen. Ook staan er veel struiken met eetbare bloemen of bessen. De sporkehout struiken zijn een walhalla voor bijen, die op hun beurt zorgen voor bestuiving. De rest is door de natuur gezaaid. De aankomende decennia groeit dit stukje West-Zeeuws-Vlaanderen uit tot een waar voedselbos.
Ingrid is gediplomeerd herborist en deelt haar kennis graag met liefhebbers van de natuur. Veel meer planten om ons heen zijn eetbaar of bevorderlijk voor jouw gezondheid. Zo is brandnetel een bron van Vitamine A, B, C, E, K en allerlei mineralen. Je kunt er soep, thee en nog veel meer van maken. Voor de hikers onder ons is het herkennen van de plant bijvoet een must. De Romeinen gebruikten het al in hun schoenen tegen de blaren, maar je kunt er ook een ontspannend voetenbad mee maken na een lange hike.
Bij Kulderzipke is het mogelijk een wildplukwandeling te maken en daarna te koken met de planten, kruiden en het fruit wat je hebt geplukt in de wildpluktuin. Je loopt met Ingrid door de kronkelpaadjes die in het bos liggen langs allerlei planten die op het eerste gezicht niet zo bijzonder lijken, maar schijn bedriegt. In dit stukje van de West-Zeeuws-Vlaamse natuur wordt de natuur niet gemanaged, maar krijgt ze de ruimte om te groeien. Dit zorgt voor een enorme variëteit aan insecten, dieren en vogels, die gedijen in de wildpluktuin. Een aanrader als je je verder wilt verdiepen in de natuur waar je vaak te vinden bent!
1 reactie. Reactie plaatsen
Beste: mooi stuk maar er staat wel een taalfout onder kopje aardenburg: werd bewoont…moet zijn bewoond…..