Dat het hyperpopulaire wintersportgebied Ischgl in Oostenrijk meer is dan een plek waar je in de winter van de pistes af kunt bulderen, bewijst Ischgl (het toerismebureau samen met de regio) elke zomer weer met de Culinaire Jakobsweg. Een wandelroute langs zes berghutten waar lokale topchefs een heerlijke maaltijd (én pullen bier, én – natuurlijk – Schnaps) voor je klaar hebben staan. The Hike neemt de proef op de som tijdens de seizoensopening. Letterlijk.
Op reis in de zomer van 2021
Het is allemaal even zoeken dit jaar: groene, gele, oranje en rode landen. Reiscertificaten, gezondheidsverklaringen, negatieve testen, internationale QR-codes, wél of geen controles bij de grensovergang. Reizen wordt er tijdens de coronacrisis niet leuker of makkelijker op. Wie zich door de bureaucratisch rompslomp weet heen te worstelen, wordt gelukkig beloond met puur reizigersgoud: onderbevolkte dorpjes en natuurgebieden. Een situatie die zo ongewoon is, dat zelfs MS Word het woord ‘onderbevolkt’ afkeurt met een rood bobbellijntje.
Het is een van de zeldzame, zoete vruchten die in de coronacrisis is ontstaan: een tijdelijke stop op massatoerisme. Het is eveneens de paradox waar elke bewuste reiziger mee worstelt: we willen allemaal naar de mooiste plekjes toe en zijn daardoor inherent onderdeel van het probleem. Nu het toerisme op z’n gat ligt, maken wij daar maar wat graag gebruik van. Het Oostenrijkse valleidorpje Ischgl in de deelstaat Tirol is op deze zonnige zomerdag dan ook amper gevuld. Niet spookachtig, maar gewoon rustig.
Eerst vliegen, dan de Culinaire Jakobsweg op
We slapen in het vijfsterrenhotel Trofana Royal, dat de komende twee dagen dienst doet als ons basecamp. Het hotel ademt Oostenrijkse grandeur in chaletstijl. Denk aan het Amsterdamse Amstel Hotel, maar dan in de bergen. Om ons wakker te schudden, starten we de dag met de SKYFLY door het Kitzloch-ravijn. Een zipline van twee kilometer lang die snelheden tot 85 kilometer haalt. Het loskoppelen vanaf de toren is even spannend, maar daarna wordt het al snel ontspannen. Door de lange afstand heb je namelijk genoeg tijd om te genieten van het indrukwekkend ravijn en natuurlijk de vergezichten. Je kunt het ravijn overigens ook vanaf het middenstation naar beneden hiken, mocht je tijd over hebben om nog een keer naar boven te gaan.
Want laten we wel wezen: het echte werk begint pas met de hikes naar de berghutten. Die hikes kun je in veel gevallen zo zwaar of licht maken als je zelf wil, door een deel van de tocht wel of niet met een gondel af te leggen. De deelnemende hutten dit jaar zijn: de Friedrichshafener Hütte, Almstüberl, Ascherhütte, Heidelberger Hütte, Faulbrunnalm, Jamtalhütte.
Indien je de Culinaire Jakobsweg in optima forma wil beleven, raden wij je aan om elke dag naar één van de zes hutten te hiken. Bij elke hut krijg je een stempel en een maaltijd die sterk door de omgeving is geïnspireerd, met lokale producten wordt bereid (zoals de populaire Paznaun-kaas) én door een topchef uit de omgeving is gecreëerd. Dat je ondertussen geniet van uitzicht over het prachtige Paznaun-dal is natuurlijk een heerlijk voorgerecht op de weg naar boven en een toetje tijdens de hike naar het dal!
Typisch Oostenrijks
Wij wandelen tijdens dit openingsweekend naar berghut en restaurant Almstüberl. Ons startpunt is Kappl, waar we de gondel naar Dias pakken. Vanuit daar is het een klein uurtje lopen naar de hut. Als je nu stopt met het lezen van dit artikel en twee minuten de tijd neemt om een lijstje te maken typische dingen die je aan Oostenrijk doen denken, dan kun je ze tijdens je bezoek aan de Almstüberl allemaal afvinken. Van volksmuziek tot serveersters in traditionele Oostenrijkse dirndls, pullen bier en roodwit-geblokte tafelkleden.
Het gerecht in de Almstüberl bestaat uit kruidenbraadstuk met aardappelbeignets en gebakken groenten en is alles wat je als hiker nodig hebt. Na een uurtje of twee in de zon en één pul te veel, slenteren we door naar de Mittagskopf waar we van een spectaculair uitzicht genieten (aanrader: ga in de ochtend voor een prachtige zonsopgang, zie de hoofdfoto in dit artikel). De berglucht lijkt het van de alcohol te winnen, want met een ferme pas trekken we, na het maken van de nodige foto’s, terug naar het dal. Een grand tour (lees: liggen en badderen) door de spa van het hotel en het achtgangenmenu van kookkunstenaar Martin Sieberer staan voor de namiddag en avond op het program en stellen – zoals verwacht – op geen enkele manier teleur.
Beleef de Culinaire Jakobsweg zelf
De Culinaire Jakobsweg bestaat voor ons uit één dag en dus ook één hike. Als je de kans ziet om daar meer dagen van te maken, is ons klemmende advies: doe het! Het is een fantastische manier om zowel de omgeving als lokale maaltijden te ontdekken. Hike, eat, sleap, repeat.
Meer weten over de Culinaire Jakobsweg 2021? Klik dan hier of hier! Ook is er een speciale Culinaire Jacobsweg-arrangement beschikbaar dat je kan boeken. Dit betreft vijf nachten in de regio, inclusief Silvretta Card.
2 reacties. Reactie plaatsen
Zo te zien is dat wel wat voor mij.
Ben wel bijna 75 maar in goede conditie.
Zijn er meer mensen van deze leeftijd.
Goed om te horen John! Zeker doen als de conditie nog goed is. Je hebt zelf de vrijheid om te kiezen naar welke hutten je wandelt, dus als een hike te ver is kun je die overslaan. En genoeg mensen op leeftijd die het ook doen!