Catalina Rete - Unsplash

De Kerry-way trail, het Nieuw-Zeeland van Ierland

door

Als eerste lange afstandswandeling ooit liep ik de Kerry Way in Ierland. Met tent en alle kampeer bepakking op de rug was dit vanwege het weer misschien niet de meest makkelijke route, maar wát een prachtige natuur en uitzichten. Op zoek naar een prachtige meerdaagse hike door de prachtige Ierse natuur én met de Ierse charme? Dan is de Kerry Way echt een wandeling voor jou. In zo’n negen dagen loop je langs de hoogste bergen van Ierland (niet eroverheen) en langs de waanzinnige Ring of Kerry. Wanneer de zon doorkomt en je langs de meren van Killarney loopt waan je je bijna in Nieuw Zeeland.

Credits: Willemijn Louws

Begin van de wandeling op de Kerry Way

Bij aankomst in het eerste dorp van de trail in Killarney vielen mij gelijk al drie dingen op. Het land is prachtig groen, de mensen zijn ontzettend vriendelijk en grappig en je hoort overal schapen wanneer je door de weilanden loopt (en dus ook naast de tent). Bij aankomst scheen het zonnetje fel en was het volgens mijn Garmin smartwatch zowaar 28 graden, uitzonderlijk warm voor dit gebied. Alle verhalen over regen in Ierland kloppen dus niet áltijd. Op aanraden liepen wij de route met de klok mee, dus van Killarney richting Kenmare en Sneem. Zo wordt de wandeling steeds mooier naarmate je richting het national park van Killarney loopt.

Credits: Willemijn Louws

Praktische informatie over de Kerry Way

De Kerry Way is zowel een wandelroute van 214 kilometer, maar ook een route die je met de auto als roadtrip kunt doen. Dit zijn twee verschillende routes uiteraard, dus je loopt niet steeds langs de autoweg (maar kruist deze in dorpjes wel). Het pad voert je zowel door de prachtige groene weides, langs de hoogste bergen van Ierland, meren, valleien en de kustlijn. Het pad is verdeeld in negen etappes, variërend in lengte van 14 tot 27 kilometer. Vanwege het soms uitdagende terrein is een goede wandelconditie dus wel vereist. Elke etappe is anders, net als de charmante dorpjes die je passeert. Wil je je route inkorten? Sla dan het stuk van Kenmare naar Sneem over. Dit pad volgt bijna alleen de asfalt weg en is ondanks de mooie uitzichten wel wat eentonig.

Meren van Killarney | William C Watts- Unsplash

Gebruik je GPS op de Kerry Way

De trail is goed aangegeven maar mist soms op cruciale punten een richtingbordje, een telefoon met een offline kaart is dus handig. Vooral het punt waar je de hoge of lage variant kunt lopen (de berg of kust route rond Caherdaniel en de trail vanuit Waterville vonden wij erg moeilijk te vinden. Ookal zijn de locals super vriendelijk en willen ze je graag helpen, de trail op een kaart op je telefoon is dus handig én veilig als je niemand tegenkomt.

Overnachten op de Kerry Way

Je loopt tijdens je route van dorp naar dorp, dus aan jou de keus waar je wilt overnachten. Wij kozen voor een tent, maar heel eerlijk: met slecht weer is dit wel een intense ervaring. Het kan in deze regio écht spoken qua weer, en een natte tent in en uitpakken is niet altijd comfortabel. Wil je perse kamperen dan zou ik het aanraden om wat budget achter de hand te houden om tussendoor áls het nodig is te kunnen overnachten in een hotel of B&B. Naar onze ervaring zijn de campings heel netjes en schoon, en kun je hier ook gerust vragen om wat spullen te drogen.

Camping Cahersiveen | Credits: Willemijn Louws

Typisch Ierlandse charme op de trail

Bijzonder aan deze route vond ik allereerst de wilde natuur en prachtige uitzichten over het gebied. De uitzichten over de Kerry Mountains en de meren van Killarney zijn fenomenaal, maar ook de route door de groene valleien en langs de kust vond ik prachtig. Om de zoveel tijd kom je hedge-rows tegen, trapjes over stenen muurtjes waar ze vroeger hun land mee afbakenden. Onderweg kom je behalve de wilde natuur ook ruïnes tegen, en als je geluk hebt een pub met live-muziek.

Credits: Willemijn Louws

Wat mag je niet missen op deze trail?

Behalve je standaard hike-uitrusting is het een aanrader om stevige waterdichte wandelschoenen te dragen. Het kan hier op sommige stukken drassig zijn en in de ochtend best fris, en door sommige asfalt stukken zijn trailrunners hier niet geschikt. Ook een goede regenjas, -broek en -hoes zijn onmisbaar. Verwacht ieder seizoen in één dag hier, dan kan het alleen maar meevallen. Wij hadden de ene dag 28 graden, de dag erna bijna horizontale regen.

Credits: Willemijn Louws

Hoe zijn dorpjes op de Kerry Way?

De dorpjes onderweg verschillen qua grootte, maar hebben ieder hun eigen charme. Op veel plekken was een supermarktje of winkeltje om snacks te kopen, en in de lokale pub kun je heerlijk lunchen en opwarmen als dat nodig is. Grotere dorpen als Killarney, Kenmare en Cahersiveen hebben iets meer keuze dan de kleinere dorpen.

Credits: Willemijn Louws

De Kerry Way met de auto als road trip

Als je de Kerry Way per auto wilt verkennen, kun je het beste een auto huren in Killarney en de route volgen. Zorg ervoor dat je een gedetailleerde kaart hebt of gebruikmaakt van een GPS-navigatiesysteem om je weg te vinden. Onderweg zijn er verschillende parkeerplaatsen waar je je auto kunt achterlaten terwijl je de wandelroutes verkent. Andere hoogtepunten zijn onder andere het nationaal park Killarney, de Dingle Peninsula en de Skellig Islands. Leuke tip, pak de Ring of Kerry mee op de Wild Atlantic Way.

Credits: Willemijn Louws

De Kerry Way bereiken per OV

Vlieg je naar Ierland, dan is de Kerry Way gelukkig goed te bereiken met het openbaar vervoer. Het makkelijkste is vliegen naar Cork. Pak dan gelijk deze stad mee als uitje, zeker de moeite waard. In een kleine twee uur vliegen kom je hier al aan. Een andere optie is vliegen op Dublin en net als wanneer je in Cork aankomt de trein pakken richting Killarney. In Killarney begint de trail en kan het wandelen beginnen.

Credits: Willemijn Louws

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

  • Mag je er wild kamperen?

    Beantwoorden
    • Ha Jan,
      Je kunt wat mij betreft zeker wildkamperen op deze trail. Hetzelfde geldt wel zoals op veel trails, het is officieel niet toegestaan dus zorg dat je een beetje ver van de bewoonde wereld je tentje zet en alles netjes achterlaat. Ieren zijn over het algemeen heel vriendelijk, dus als je het netjes vraagt bij krijg je denk ik ook genoeg ‘ja’ te horen. Zorg bij het plannen wel dat je wildkampeerplekken een uit de buurt van dorpjes en de autoweg zijn. Deze route is namelijk erg toeristisch en je zou dus zomaar bezoek bij je tent kunnen krijgen, en rond de dorpen zijn er veel weilanden voor schapen.
      Groetjes, Willemijn

      Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

In dit artikel kunnen affiliate links voorkomen of kan tot stand zijn gekomen door een betaalde samenwerking. Onze content wordt geschreven en samengesteld om jou te inspireren en te adviseren over de beste keuzes voor jouw volgende avontuur. Van uitrusting tot bestemmingen – alles is zorgvuldig geselecteerd door en voor outdoorliefhebbers.

Wil je ons steunen? Bezoek onze support ons-pagina om al onze partners te bekijken en via die links een aankoop te doen. Het kost jou niets extra en op deze manier kunnen wij onze content gratis blijven aanbieden.