Nationaal Park De Maasduinen
Als we naar de Nationale Parken in Limburg kijken, zien we dat er drie zijn. De Maasduinen, De Peel en De Meinweg. Deze keer bezoeken we De Maasduinen, een bos-, heide- en duingebied dat tussen de Duitse grens en de Maas ligt. Door een samenspel van mens, weer, wind en water is de langste rivierduinengordel van Nederland ontstaan. Het is met 4500 hectare zeker geen klein natuurgebied te noemen. Over een lengte van meer dan 20 kilometer is het gebied tussen de twee a drie kilometer breed.
De Maas
Een van de grootste rollen bij het ontstaan van De Maasduinen was de Maas. Of eigenlijk; water. Vroeger was de Maas nog een soort van zijaftakking van de Rijn, waardoor we niet helemaal kunnen zeggen dat dit gebied door de Maas is gemaakt. De rivier heeft ervoor gezorgd dat de bodem dieper wordt uitgesleten, maar juist op andere plekken de bodem werd aangevuld. Op deze manier ontstonden er terrassen. Dankzij de harde westenwind in de laatste ijstijd werd het zand tegen de oostoevers van De Maasduinen geblazen en ontstonden de duinen.
Flora en Fauna in de Maasduinen
Het Nationaal Park De Maasduinen staat bekend om de vele flora en fauna. Bekendste van het gebied is de kraanvogel, wat ook een prominente plaats heeft in het logo van De Maasduinen. In het voor- of najaar doen deze zeldzame vogels in Nederland het gebied aan. In het gebied zijn daarnaast de gladde slang, zandhagedis, nachtzwaluw, buizerd, bever en dagvlinders vaste gasten. Wie vooral voor de flora komt, kan genieten van de zomereik, grove den en de klokjesgentiaan. Vooral de laatste is erg zeldzaam.
Uniek gebied
Dat je duinen met de zee associeert en niet met Limburg is niet gek. Toch zijn er ook flinke duinen te vinden in het Brabantse Nationaal Park De Loonse- en Drunense Duinen. Duinen zijn dus niet alleen aan de zee te vinden. Het mooie van De Maasduinen is dat je een erg divers landschap hebt. Het ene moment loop je in de duinen en het andere moment in de bossen, staar je over de vennen of struin je over de heide.
Outdoor in De Maasduinen
In een Nationaal Park word je natuurlijk op je wenken bediend als het over buitenactiviteiten gaat. Dankzij onder andere Staatsbosbeheer, gemeentes en stichtingen ligt het Nationale Park er perfect bij. Dus trek die wandelschoenen aan en maak de mooiste wandelingen. Ook fietsers, ruiters en mountainbikers komen volledig aan hen trekken.
Wandelroute Broederbos
Op een herfstachtige dag trokken we erop uit om De Maasduinen te ontdekken. Maar waar begin je, want er zijn zóveel routes. Ons oog viel op wandelroute Broederbos. Niet de spannendste tocht, maar omdat de hond er deels los mag lopen en we niet al te veel tijd hadden, was het een perfecte optie voor ons. De blauwe route is super aangegeven. Je parkeert je auto bij Parkeerplaats Bosweg, volgt de blauwe stippen en voor je het weet heb je ongeveer acht kilometer weggestapt. In een zeer afwisselende toch kom je langs vennen, duinen, bossen en akkers. Mocht de acht kilometer niet helemaal zijn wat je zoekt, dan kan je de route met gemak iets korter of langer maken. De verkorte route is vijf kilometer lang en de verlengde route? Die is zo lang als je zelf wil. Knoop er bijvoorbeeld wandelroute Rivierduinen (6,4 kilometer) en / of wandelroute Duvelskuul (7,2 kilometer) aan vast.