Credit: V2osk - Unsplash

De Skye-trail, trekken door de adembenemende wildernis van The Isle of Skye

door

In het westen van Schotland ligt een eiland welke een droom is voor iedere hike liefhebber: the Isle of Skye. Een eiland welke de charme heeft van de Schotse wildernis, ruwe bergen en groene natuur, maar ook haar eigen uitzichten die je nergens anders tegenkomt. De Skye Trail is een toffe trail die dwars door de adembenemende wildernis van Skye slingert, echt een onvergetelijk avontuur. Afgelopen jaar liep ik deze trail en hoe je deze route aanpakt lees je hier.

Enthousiast over The Skye Trail maar liever niet alles zelf uitzoeken? Met The Scotland Trail van Travelbase loop je deze Skye Trail georganiseerd. Het is een 7-daagse variant, die we in dit artikel beschrijven.
The Isle of Skye
Foto credit: Willemijn Louws

Welke informatie je hier over The Skye Trail kunt vinden

The Skye-trail, hoe ziet de trail eruit?

Afgelopen jaar waagde ik me voor het eerst aan deze gave trail. Na het lopen van de West Highland Way in Schotland smaakte dit land naar meer, en nam ik de bus naar het eiland van Skye. Al gelijk bij het kruisen van ‘The Skye Bridge’ stond ik versteld van de uitzichten. Dit had echt wat weg van de Faeröer eilanden of IJsland. Zulke bijzondere bergen, felle luchten en ruige zeekliffen. De Skye Trail leidt je dwars over dit hele eiland, met dramatische kliffen die boven de golven uittorenen en ruige bergen met veel groen en zo nu en dan een waterval. Onderweg kom je langs de bekende highlights van het eiland zoals ‘de Quiraing’ en de ‘Old Man of Storr’, rotsformaties die niet voor niets een populaire toeristische trekpleister zijn. Gelukkig ben je op deze trail vooral in de wildernis, en vermijd je zo de drukte die je op sommige andere plekken op het eiland tegenkomt.

Foto credit: Willemijn Louws

Hoe moeilijk is de Skye Trail?

Na het lopen van verschillende bergtrails zoals de Tour du Mont Blanc en West Highland Way heb ik de Skye Trail als moeilijker ervaren. Dit kwam niet zozeer door de route zelf of de hoogtemeters, maar vooral door de volgende factoren: het weer, de niet-bestaande bewegwijzering en de nachten wildkamperen.

Allereerst het weer, het Schotse weer is behoorlijk wisselvallig en je kunt flinke wind en regen verwachten. Soms heb je vier seizoenen in één dag, maar je kunt ook net als mij een hele dag stromende regen hebben. Op de Trotternish ridge loop je best wel in de wind en samen met de regen kan dat mentaal heel zwaar zijn.

De route is niet aangegeven, dus je moet volledig op je GPS kunnen vertrouwen en kaart kunnen lezen. Er bestaat hier niet zoiets als een ’trailpaadje volgen’. Door het ruige weer is het soms een kwestie van zelf de veiligste route vinden.

Als laatste, zijn de hoogtemeters niet zoals in de Alpen, maar door het constante dalen en stijgen maak je zonder dat je het doorhebt veel hoogtemeters op een dag. Daarvoor in ruil krijg je, als het opklaart, echt magische uitzichten, roze luchten en tal van regenbogen cadeau.

Zie jij de uitdaging wel in van bovenstaande, dan zeg ik: Go for it!
Bonusreden om te gaan: de Schotten die je onderweg tegenkomt zijn ontzettend vriendelijk.

Foto credit: Willemijn Louws

De lengte en etappes van de Skye Trail

Een officiële route van de Skye Trail bestaat eigenlijk niet, daarom is hij ook niet overal aangegeven en moet je vooral met kaart en GPS lopen. Er bestaan gelukkig wel wandelkaarten en routeboekjes die de trail in etappes opdelen en gemiddeld in zeven dagen lopen. Ook met The Scotland Trail ben je zeven dagen op pad.

Ik ervaarde de zeven etappes als best pittig wanneer het weer tegenzat, maar met mooi weer goed te doen. Mocht je dus wat speling hebben, is het fijn om wat extra dagen te hebben op het eiland. Geven ze dan ineens noodweer af, dan kun je een dagje schuiven of een kortere etappe plannen.

De etappes zijn als het volgt:

  • Rubha Hunish (het noordelijkste punt) naar Flodigarry
  • Flodigarry naar The Storr
  • The Storr naar Portree
  • Portree naar Sligachan via The Braes
  • Sligachan naar Elgol
  • Elgol naar Torrin
  • Torrin naar Broadford

De Skye-trail doen met The Scotland trail

Weet je niet zeker of je de route alleen aandurft of vind je het fijn om een ranger in de buurt te hebben en alles geregeld te hebben? Dan is deze trail lopen met The Scotland Trail van Travelbase echt een toffe optie. Tijdens de Scotland Trail loop je in zeven dagen over The Isle of Skye en ontdek je de mooiste stukjes terwijl je op vooraf geboekte campings overnacht. Omdat dit best een ruig gebied kan zijn is het superfijn om een Nederlandstalige ranger in de buurt te hebben en dat al je kampeerplekken al vastliggen. Je krijgt behalve de logistieke planning een uitgebalanceerde route van deze trail en komt langs highlights zoals de Trotternish Ridge en Old man of Storr.

Etappes met The Scotland Trail

Loop je de trail met The Scotland Trail, dan zie je alsnog het grootste gedeelte van het eiland, maar skip je wel wat stukjes van de trail. Je komt met de bus aan in het zuiden van het eiland en start in het plaatsje Elgol. Dit is een indrukwekkende bergketen bij Loch Scavaig. Je volgt vanaf hier de etappes als hierboven in omgekeerde volgorde richting Portree. Dit is de grootste plaats van het eiland. Van Portree ga je naar de niet-te-missen Old man of Storr. Vanuit hier slaap je weer in Portree en ga je de volgende dag verder over de prachtige Trotternish Ridge, waar je slaapt in Staffin, een plaatsje aan de kust. Vervolgens wordt je afgezet in Flodigarry en loop je de laatste 15 kilometer naar het noordelijkste puntje Rubha Hunish. Met een beetje geluk spot je hier zelfs walvissen in zee.

Skye Trail
Foto credit: Willemijn Louws

Je kampeerspullen zijn bij The Scotland trail al geregeld

Is hiken of een trekking überhaupt nog nieuw voor je of vind je het geen fijn idee om met een tent en kampeerspullen te vliegen of vooraf eten te regelen? Dan is het voordeel aan The Scotland Trail dat je dit er gewoon bij kunt boeken. Met een foodpack is je eten voor de week geregeld, met de kampeerspullen-optie hoe je vooraf niet over je kampeermateriaal na te denken en met het bagagetransport weet je zeker dat je tijdens het lopen niet teveel gewicht op je schouders en rug draagt.

Foto credit: Willemijn Louws

Bagagetransport op The Skye Trail door The Scotland Trail

Als iets fijn is, is het wel wandelen op een trail als deze zonder een hoop bagage met kampeermateriaal. De optie van bagagetransport is op The Skye Trail zelf niet mogelijk, maar bij The Scotland Trail wel. Super fijn, want dat betekent dat jij niet van plek naar plek je spullen hoeft te dragen, deze liggen aan het eind van de dagetappe weer op je te wachten. Scheelt flink wat kilo’s en dus meer trekkingplezier onderweg. Ook is het een voordeel dat je iets minder op de kilo’s van je backpack hoeft te letten, dus kun je ook iets meer droge kleding inpakken.

Mag je wildkamperen op deze route?

Wildkamperen is in Schotland wettelijk toegestaan, inclusief op delen van de Skye Trail. Het Schotse recht op toegang (Right to Roam) zorgt ervoor dat je in staat bent om vrij door de natuur te bewegen en op de meeste onbebouwde grond te kamperen, zolang dit met respect voor het milieu gebeurt. Zorg er zoals altijd voor dat je niemand tot last bent, geen spullen achterlaat en niet in de buurt van dorpjes en huizen je tent opzet. Ook is het op The Skye Trail een aanrader om je tent een beetje tactisch te zetten. Midden op een ridge wildkamperen betekent gigantische windstoten (waar ik de hele nacht van wakker heb gelegen), maar helemaal uit de wind kan betekenen dat je lastig gevallen wordt door midges (houd alsjeblieft je muggennet dicht van de tent). Kijk dus wat voor weer het wordt, waar de wind vandaan komt en zet je tent tactisch neer.

Waar slaap je met The Scotland Trail?

Met The Scotland trail slaap je iedere nacht op campings in dorpjes. Ik heb alle campings in Schotland als heel netjes en fijn ervaren. Bovendien kun je ’s avonds lekker even douchen voordat je je slaapzak inkruipt. Rond Portree slaap je twee keer op dezelfde camping en wordt je met een transfer van en naar de trail gebracht.

Foto credit: Willemijn Louws

Wanneer kun je deze trail lopen?

The Scotland Trail heeft een een paar opties in mei, juni en juli 2024. Wil je de Skye Trail zelfstandig lopen, dan kan dit vanaf eind april tot en met augustus. Iedere maand kan alsnog goed of slecht weer hebben, maar buiten deze maanden is het te koud om deze trail te lopen.

Foto credit: Willemijn Louws

Hoe kom je er?

Allereerst moet je, voordat je op de trail kunt starten, op The Isle of Skye terechtkomen. Dit kan zowel door te vliegen op Glasgow of Edinburgh en vanuit hier een bus te nemen naar Broadford of Portree. Vanuit Portree gaat ook af en toe een bus naar het noorden van het eiland, maar liften lukte mij ook heel makkelijk. De bus stopt vlakbij de trailhead, waar je kunt overnachten in je tent of in de bothie die daar staat. Heb je langer de tijd, dan kun je met de trein naar Schotland reizen en alsnog de bus nemen, of met de auto vanuit Nederland rijden.

Extra tips voor de Skye Trail

Iets waar ik tijdens mijn ‘vrij last minute’ trip naar The Isle of Skye tegenaan liep, was dat het eiland klein is en er niet veel winkels zijn voor bevoorrading. De outdoor shop in Portree is op zondag dicht, dus reken niet op deze winkel als je bijvoorbeeld nog een gas-tankje of een kaart wilt kopen. Dit kun je beter doen wanneer je landt in Glasgow of Edinburgh. Rijdt de bus niet en moet je een paar uur wachten? Dan kun je wel weer rekenen op Schotse gastvrijheid, je hoeft je duim maar op te steken en binnen no-time stopt er vaak een auto.

Hoe bereid je je voor op The Skye Trail?

Wandelen over The Skye Trail is ontzettend gaaf, maar met een slechte voorbereiding geniet je veel minder van het avontuur. Voorbereiding is dus key voordat je op pad gaat. Hier wat tips om je klaar te stomen:

  • Hoe fitter je bent, hoe meer je kunt genieten. Je ontvangt van Travelbase een trainingsschema die je kunt volgen. Als je niet fit (genoeg) bent, raad ik aan om hier wat aan te doen voordat je vertrekt. De omgeving is echt veel mooier om naar te kijken in plaats van naar de grond.
  • Ook ontvang je van Travelbase een paklijst. Hier staat alles op wat je mee moet nemen. Bekijk hem goed en koop eventueel ontbrekende items met de speciale kortingscode die je krijgt, bij Bever.
  • Neem genoeg energierijke snacks mee voor onderweg. Hiken kost veel energie, dus die brandstof moet je goed aanvullen.
  • Koop goede kwaliteit regenuitrusting en een regenhoes voor je tas. In Schotland zie je veel mensen met een poncho over de tas lopen, dit is ook heel fijn.
  • Zorg ervoor dat je op het vliegveld of in Portree wat geld kunt pinnen, want in Schotland betaal je met ponden. Zorg er ook voor dat je een paspoort hebt, want naar de UK kun je niet meer vliegen met een identiteitskaart.
Foto credit: Willemijn Louws

Meer avontuurlijke reizen

The Scotland Trail is een pakketreis van Travelbase, experts op het gebied van avontuurlijke natuurvakanties op de mooiste plekken in Europa en daarbuiten. Wat denk je bijvoorbeeld van:

  • Jordan Trail – loop te voet door het mooiste deel van Jordanië
  • The Balkan Trail – een trekking om nooit meer te vergeten over The Peaks of the Balkan
  • Madeira Trail – doorkruis het Portugese eiland Madeira
  • Norway Trail – Je raadt het al; hierbij loop je te voet door het fantastische Noorwegen
  • Winterwoods – winterkamperen op een Nederlandse pop-up camping
  • Nordic Woods – heerlijk zomers kamperen met familie of vrienden in de Zweedse natuur
  • Boulder Basecamp – lekker boulderen in het boulderwalhalla Fontaine Bleu
  • Surftribe – surf- en campingplezier voor de hele familie in Frankrijk
  • The Packraft Trail – wandelen en raften in de Belgische Ardennen
  • The Packraft Trail – wandelen en raften in de Biesbosch
Foto credit: Willemijn Louws

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

In dit artikel kunnen affiliate links voorkomen of kan tot stand zijn gekomen door een betaalde samenwerking. Onze content wordt geschreven en samengesteld om jou te inspireren en te adviseren over de beste keuzes voor jouw volgende avontuur. Van uitrusting tot bestemmingen – alles is zorgvuldig geselecteerd door en voor outdoorliefhebbers.

Wil je ons steunen? Bezoek onze support ons-pagina om al onze partners te bekijken en via die links een aankoop te doen. Het kost jou niets extra en op deze manier kunnen wij onze content gratis blijven aanbieden.