Het klinkt als een spannende serie, of een boekenreeks waarin je heerlijk kunt verdrinken. Zo zou je deze wandelroute ook kunnen omschrijven, want achter elke boom, na elke bocht is weer een nieuw avontuur. De Venntrilogie is een nieuwe langeafstandswandeling in Wallonië, België, die het ‘Leading Quality Trails – Best of Europe’ keurmerk heeft weten te bemachtigen. Wij liepen etappe 4, 5 en 6. Komen we nog eens terug voor de eerste drie etappes?
Waarom een langeafstandswandeling?
Langeafstandswandelingen zijn geliefd bij outdoorliefhebbers om verschillende redenen. Ze stellen je in staat om de natuur op een dieper niveau te verkennen en waarderen. Bovendien kan je je eigen grenzen verleggen wat je een gevoel van voldoening en trots geeft. En door het ritme van de voetstappen, natuurgeluiden en even totaal offline zijn kom je goed tot rust. In Europa zijn er veel van dit soort routes, maar er zijn er maar weinig die het Leading Quality Trails – Best of Europe keurmerk hebben. We kennen de Escapardenne trail in Luxemburg al, waar de Lee Trail en Eislek Trail onder vallen. Maar in Nederland hebben we er bijvoorbeeld geen. Reden genoeg om de Venntrilogie te lopen dus.
De Venntrilogie: waar staat het voor?
Je vraagt je vast nog steeds af: what’s up met die trilogie? Het woord ‘drie’ verwijst in dit geval naar de drie delen van de langeafstandswandeling: Noordelijke Venen, Hoge Venen en Zuidelijke Venen. Een trilogie aan vennen dus. Intuïtief voel je ook aan dat elk deel een andere aard heeft qua flora en fauna. Ieder deel heeft ook zijn eigen bewegwijzering, allemaal hetzelfde logo maar ieder een andere kleur.
De Venntrilogie is verkozen tot ‘Wandelroute van het Jaar 2024’
We blijken niet de enige die onder de indruk zijn van de Venntrilogie. Op de Fiets- en Wandelbeurs in Gent werd deze wandelroute gekroond tot ‘Wandelroute van het Jaar 2024’. De jury was erg gecharmeerd van de route die door verschillende landschappen gaat en waarvan de etappes 3 tot en met 6 adembenemend zijn. Grote pluspunten werden gescoord met de bewegwijzering in twee kanten, wandelgidsen en de makkelijk te downloaden gpx-bestanden. En wat helemaal tof is, is dat er grensoverschrijdend wordt gewerkt. Zo kan je na de Venntrilogie nog verder wandelen door de Duitse Eifel.
Etappes van de Venntrilogie
Deel 1 – Noordelijke Venen
Etappe 1 loopt van het Drielandenpunt naar Eynatten (24 kilometer) en etappe 2 loopt van Eynatten naar Eupen (kleine 19 kilometer).
Deel 2 – Hoge Venen
Etappe 3 loopt van Eupen naar Signal de Botrange (kleine 25 kilometer) en etappe 4 van Signal de Botrange naar Malmedy (kleine 20 kilometer).
Deel 3 – Zuidelijke venen
Etappe 5 voert van Malmedy naar Robertville (10,6 kilometer) en etappe 6 van Robertville naar Bütgenbach (kleine 12 kilometer).
Onze ervaringen op de Venntrilogie
Zelf hebben we een lang weekend uitgetrokken om drie van de zes etappes van de Venntrilogie te lopen. Daarvoor is deze route ideaal, want het is maar 3 uurtjes reizen vanuit Midden-Nederland. Dus heb je niet heel de week de tijd, dan kun je bijvoorbeeld 2 of 3 keer een (langer) weekend uittrekken om de etappes te lopen. Onze eerste keuze ging uit naar etappe 4 tot en met 6. Dit is onze ervaring:
Etappe 4: van Botrange naar Malmedy (19,9 km)
Het startpunt van deze etappe van de Venntrilogie is de Signal de Botrange op de Hoge Venen. Dit is het hoogste punt, waar vroeger de brandweer het gebied nauwlettend in de gaten kon houden. Vandaag de dag vind je er een gezellige horecagelegenheid en dient het als vertrekpunt voor talloze wandelavonturen. Hoewel we ons nog altijd op grote hoogte bevinden, voert de route ons snel bergafwaarts, diep het dal in. Hier verlaten we het weidse hoogveenlandschap.
Op deze dag, waar de thermometer de 28 graden aantikt, is het heerlijk verfrissend om langs het kabbelende water te wandelen, en we kunnen ons met gemak voorstellen hoe betoverend dit gebied ook kan zijn in andere seizoenen. Een groot deel van de route leidt ons langs kronkelige bospaden bezaaid met talloze boomwortels. ‘Technische stukken’ worden het genoemd, maar voor ons is dit echt genieten!
Er zijn best wat hoogtepunten op deze route. Zo komen we de waterval van Baheyon tegen, lopen we over allerlei leuke bruggetjes en gaan we door de kloof ‘Tros Marets’. Hier wordt het ook wat drukker, want het is een geliefd gebied voor korte wandeltochten, en dat is begrijpelijk, want de slingerende paden langs de karakteristieke naaldbomen zijn werkelijk adembenemend. Vlak voor Malmedy duiken we nog onder een bikepark door, waar we door rioolbuizen lopen terwijl mountainbikers als echte waaghalzen over ons heen springen.
Malmedy is een gezellig stadje waar je aan het eind van de route heerlijk iets kunt drinken of in ons geval, een ijsje kunt halen. Ook is het een prima uitvalsbasis als je naast een etappe wilt lopen, ook andere activiteiten zoals mountainbiken wilt doen.
Etappe 5: van Malmedy naar Robertville (10,6 km)
De route van Malmedy naar Robertville volgt ook weer het water, maar dit keer een iets bredere stroom. Terwijl we snel de hoogte in stijgen, worden we beloond met weidse uitzichten over de betoverende Vallei van de Warche, waar het kabbelende riviertje zich diep beneden ons een weg baant. Op de rand van ons pad worden we soms omringd door imposante, rechte rotswanden die je niet meteen met België zou associëren.
(Tekst gaat verder onder afbeelding)
De afdaling naar de Warche
Na een steile afdaling bereiken we de oevers van de Warche. Onderweg steken we enkele charmante bruggetjes over. Langzaamaan klimmen we ook weer omhoog en zien we aan de overkant van de vallei de bijzondere Burcht Reinhardstein. We begrijpen later van een local dat het kasteel van geen kanten klopt. Een welgestelde man kocht het in de vorige eeuw als een ruïne en transformeerde het tot een eigenzinnig meesterwerk, een smeltkroes van stijlen. Duidelijk een rijke fantasie.
Eenmaal bij onze bestemming, het stuwmeer van Robertville, genieten we van een verrukkelijk stuk taart (aanrader!) voordat we naar onze accommodatie gaan.
Etappe 6: van Robertville naar Bütgenbach (11,9 km)
Waar je ook begint op de Venntrilogie, Etappe 6 zal voor de meesten het langverwachte hoogtepunt zijn. Met een beetje weemoed beginnen ook wij onze tocht langs het stuwmeer, omringd door een landschap dat haast Scandinavisch of Canadees aandoet. Een smal pad leidt ons langs de waterkant, voordat we een gebied ingaan dat een scherp contrast vormt met de bossen waaruit we zojuist zijn gekomen. Hier betreden we een landelijk gebied en doorkruisen we de overblijfselen van een oude spoorlijn. Eerst passeren we een indrukwekkende spoortunnel en vervolgens lopen we over het licht glooiende voormalige spoorwegtracé, dat nu is omgetoverd tot een RAVeL-fietsroute.
Bütgenbach is het slotakkoord van de Venntrilogie. Een dorp met een supermarkt, bakker en prachtig hotel om jezelf flink te verwennen na het flinke stappen. Een mooie afsluiting van drie prachtige etappes.
Zo kom je bij de Venntrilogie
Je kunt natuurlijk de route in zijn geheel lopen maar er ook delen van doen. Iedere etappe is bereikbaar met het OV, maar natuurlijk ook met een taxi. En niet geheel onbelangrijk: de routes zijn beiden kanten op bewegwijzerd. Gebruik de tracks op Komoot of Outdooractive om onderweg je route te bekijken.
Het OV gebruiken
We raden aan om vanuit Nederland met het OV naar Eupen of Bütgenbach te reizen en daar een overnachting te doen. Je neemt daarvoor eerst de trein naar Aachen en vanuit daar een bus naar Eupen. Vanaf Eupen rijdt er een bus naar Bütgenbach (het eindpunt van de Venntrilogie). De ochtend dat je start reis je dan vanuit Eupen Bahnhof met bus 396 naar Gemmenich Frontière. Dat is de halte die het dichtste bij het startpunt van de route ligt. Vanaf die halte is het 1,5 kilometer wandelen naar het startpunt. Je volgt daarvoor gewoon de bordjes, dan kom je er vanzelf.
Elke route is toegankelijk met het openbaar vervoer, maar vereist wel wat voorbereiding. Sommige bussen hebben namelijk slechts enkele ritten per dag. Soms moet je misschien wat langer wachten, wat je kunt benutten om ergens een hapje te eten natuurlijk. Uit onze ervaring blijkt dat goed werkt om via Google Maps je reis met het openbaar vervoer te plannen. Zorg er ook voor dat je contant geld bij je hebt (ongeveer 3,50 euro per persoon enkele reis – september 2023).
Verblijven op de Venntrilogie
Wanneer je de etappes achter elkaar loopt heb je enkele mogelijkheden om tussentijds te verblijven. Sommige startpunten hebben een wat ruimere keuze, zoals in Malmedy, maar op andere locaties ben je wat beperkter. Kamperen is soms mogelijk, maar niet altijd (zoals bij Signal de Botrange).
Het is ook goed te doen om met het OV iedere dag een etappe vanaf een vast punt te doen, bijvoorbeeld vanaf Bütgenbach of Eupen. Dat je steeds op dezelfde plek verblijft, haalt misschien wel het avontuur van langeafstandswandelingen weg, maar de routes zijn zo mooi dat het voor ons weinig uitmaakte.
Hotel aanraders
- Sleepwood hotel – Eupen
- Hotel Le Val d’Arimont – Malmedy
- Hotel Bütgenbacher Hof – Bütgenbach
Tot slot
Op deze drie etappes hebben we ons geen seconde verveeld. Het is echt een hoogwaardige trail zonder dat het overlopen is. De rust en prachtige natuur smaken zeker naar meer dus etappe 1, 2 en 3 gaan we zeker ook eens doen. Benieuwd naar nog meer wandelingen in de Ardennen? Bekijk dan ook ons artikel hier.
Meer informatie nodig?
Bekijk voor meer info over de Venntrilogie ook de FAQ op de website van het Toeristisch Agentschap Oost-België. Ga voor meer wandelinspiratie in België naar deze website.
5 reacties. Reactie plaatsen
Leuk verhaal, maar wat ik vaak mis bij dit soort verhalen, een landkaartje zodat je direct overzicht hebt.
Hoi Dick,
Ja een kaartje zou fijn zijn inderdaad, deze hebben we alleen helaas niet. Gelukkig kun je deze wel vinden op: https://www.ostbelgien.eu/nl/wandelen/venntrilogie
Groetjes, Willemijn
En wat is het logo dan?
Dit vond ik een onduidelijke zin:
“Kamperen is soms mogelijk, maar niet altijd (zoals bij Signal de Botrange).”
Kan ik nou wél of niet bij het Signal dB kamperen?
Hoi Peter, goed dat je het aangeeft. We zullen de zin aanpassen. Ten tijde dat The Hike reporter Aranka deze trail liep, waren ze nog bezig met de overnachtingsopties. Met name in Signal de Botrange was het op dat moment niet mogelijk om te kamperen. Er zijn vlakbij Signal de Botrange wel wat bivakzones, zoals deze: https://bivakzone.be/la-bergerie.html en deze https://botrange.be/bivouacs/zone-c-la-soor/ Op de website van Ostbelgien vind je een overzicht van de verschillende partnercampings: https://www.ostbelgien.eu/nl/verblijven/alle-accommodaties?theme=105 Zij tippen ook nog het platform http://www.welcometomygarden.be waarbij particulieren hun tuin of privéterrein aan bieden aan slow travellers.