Iedereen die weleens in de Dolomieten heeft gewandeld, die weet dat de paden steil zijn. Vaak ontkom je er ook niet aan om langs steile afgronden te lopen. Wat te doen als je op zoek bent naar een huttentocht in het gebied? De Dolorama Weg biedt antwoord op al je problemen. Deze vierdaagse huttentocht, die onder andere over de Rodenecker-Lüsner Alm en dwars door Puez-Geisler loopt, is namelijk geschikt voor alle niveaus.
![Wandelen over de Dolorama Weg](https://www.thehike.nl/wp-content/uploads/2025/01/tufis-alexandru-cZ7j7b8ndLI-unsplash_Dolorama-1800x1200.jpg)
Dolomieten en panorama: dit is de Dolorama Weg
Wat krijg je als je de woorden Dolomieten en panorama samenvoegt? Juist ja, dan ontstaat het woord Dolorama. Genieten van een panoramisch uitzicht over de Dolomieten kun je dus wel aan de Dolorama Weg overlaten. Tijdens deze vierdaagse huttentocht, die begint op de Rodenecker-Lüsner Alm, wandel je richting de iconische Peitlerkofel en de wereldberoemde Geislerspitzen. Overnachtingen in drie prachtige berghutten maken van dit avontuur een prachtige belevenis.
Zo zien de etappes van de Dolorama Weg eruit
De Dolorama Weg loopt door het noordelijke deel van de Dolomieten, in de buurt van Brixen. Op een steenworp afstand van deze stad begint deze meerdaagse huttentocht, om precies te zijn op de Rodenecker-Lüsner Alm. De Dolomieten lijken dan nog ver weg, maar niets is minder waar. Deze alm behoort namelijk al officieel tot het meest ruige gedeelte van de Alpen, al doen de idyllische alpenweides anders vermoeden.
Met blik op de iconische Peitlerkofel wandel je vervolgens op de eerste dag richting het Maurerberghaus, een mooie berghut aan de rand van natuurpark Puez-Geisler. De volgende dag betreed je dit iconische natuurpark, thuisbasis van de prachtige Geislerspitzen, op weg naar de Schlüterhütte. Om bij deze berghut te komen loop je echter eerst een rondje om de Peitlerkofel.
Op dag drie volgt dan de laatste lange etappe van de Dolorama Weg. Langs de flanken van de Geislerspitzen loop je door prachtig bloeiende alpenweides en kom je langs tal van idyllische almen. Daaronder horen ook de Gampenalm en de Geisleralm. Vooral laatstgenoemde alm is dankzij zijn bijzondere ligging erg geliefd. Dag drie eindig je uiteindelijk bij de Brogneshütte, waar je kunt genieten van een heerlijk uitzicht op de Langkofel, de Seiser Alm en de Marmolada.
![](https://www.thehike.nl/wp-content/uploads/2025/01/johannes-mandle-NNs5pHsHJx8-unsplash_Dolorama-1800x1202.jpg)
Hoe moeilijk is de Dolorama Weg?
Deze huttentocht staat bekend om zijn zeer toegankelijke karakter. De trails lopen afwisselend over breed en smal pad. Natuurlijk heb je voor deze huttentocht een goede conditie nodig, maar technische vaardigheden zijn voor deze meerdaagse tocht niet noodzakelijk.
In welke berghutten op de route kun je overnachten?
Tijdens het wandelen van de Dolorama Weg overnacht je drie keer in een berghut. De eerste nacht slaap je in de Maurerberghütte, de tweede nacht in de Schlüterhütte en de derde nacht in de Brogneshütte. Op de route vind je echter nog een aantal andere berghutten. Omdat de Dolomieten erg populair zijn onder wandelaars, is het raadzaam om ook de Kreuzwiesenalm en de Gampenalm mee te nemen als mogelijke plekken om te overnachten.
Welke plekken zijn het meest de moeite waard?
De Dolorama Weg staat bekend om zijn prachtige uitzichten en geeft je op een ontspannen manier de mogelijkheid om de Dolomieten te beleven. Dit zijn wat ons betreft de mooiste plekken die je op de route tegenkomt.
- De Rodenecker-Lüsner Alm: deze alpenweide is veel minder bekend dan bijvoorbeeld de Seiser Alm, maar heeft daardoor veel meer te bieden. Het is er minder toeristisch en biedt een prachtig uitzicht op de Peitlerkofel.
- De Peitlerkofel: één van de vele iconische bergtoppen in de Dolomieten. Je ziet hem op de eerste dag al van verre liggen. Op de tweede dag loop je om deze iconische berg en kun je hem van dichtbij bewonderen.
- De Geislerspitzen: dit bergmassief was ooit de thuisbasis van de beroemde Reinhold Messner. Op dag drie loop je langs deze iconische bergtoppen, die met hun ruigheid in de Dolomieten haast onovertroffen zijn.
![Wandelen over de Dolorama Weg](https://www.thehike.nl/wp-content/uploads/2025/01/eberhard-grossgasteiger-3V1zthhxK7U-unsplash_Dolorama-1800x1202.jpg)
Hoe bereik ik het startpunt van de route?
De Dolorama Weg heeft geen centraal begin- en eindpunt waardoor je met het OV terug zult moeten naar het eigenlijke startpunt van de route. Wij raden je aan om de stad Brixen als centraal uitgangspunt te nemen voor deze huttentocht. Je kan er eenvoudig heen met de auto of de trein met NS International. Neem vervolgens een bus richting Rio di Pusteria en de hoger gelegen wandelparkeerplaats van de Rodenecker-Lüsner Alm. Hier begint dan de route. Na vier dagen wandelen kom je uiteindelijk in Lajen (Laion) uit. Hier kun je vervolgens met de bus en de trein weer terug naar Brixen.
Hoe bereid ik met het beste voor op een huttentocht?
Ben je van plan om bijvoorbeeld de Dolorama Weg te lopen? Met deze paklijst zorg ervoor dat je de juiste spullen meeneemt tijdens je wandeltocht. Daarnaast is het verstandig om van tevoren te trainen voor je huttentocht. Neem tijdens een lange wandeling in Nederland eens een zware rugzak mee en ga een flink stuk lopen. Op deze manier kun je alvast wennen aan de inspanningen die je in de bergen te wachten staan.