Credits: Travelbase

Dutch Mountain Trail is de zwaarste wandeling van Nederland

door

Ik hoor je al denken, een mountain trail in Nederland? Ja hoor, ook in ons land kunnen we wat bergen beklimmen. De mensen van DMFF (Dutch Mountain Film Festival) kwamen met het idee om de meest pittige hike van Nederland te maken. De eerder zelfbenoemde Seven Summits van Nederland werden in 2020 allemaal gebundeld in één wandeltocht. Maak je borst maar nat voor de Dutch Mountain Trail. Een trail die zo’n 100 kilometer lang is en flink wat hoogtemeters heeft.

Je kunt de Dutch Mountain Trail ook georganiseerd lopen via SNP Natuurreizen. Zij regelen dan alle praktische zaken voor je, zoals route app, overnachtingen op drie natuurcampings en back up van trail experts. Als je wilt, kun je ook nog een paar extra nachten in de hotels bijboeken. Check deze link voor meer info en verderop in dit artikel voor een uitgebreidere beschrijving van deze optie.
Dutch Mountain Trail header
Credits: Petra Vroomen – Visit Zuid-Limburg

De Dutch Mountain Trail

Het berggevoel is niet alleen iets van de Alpen of de Dolomieten. In Nederland mogen we er ook van genieten. Dat is de filosofie achter de Dutch Mountain Trail. Je hoeft dus niet naar het buitenland af te reizen om je in de bergen de wanen. En een groot voordeel is dat je begint bij een treinstation en eindigt bij een treinstation. Zo kan je gewoon op een duurzame en makkelijke manier naar en van jouw epische hike reizen.

Meer weten over de Dutch Mountain Trail? Deze info vind je in dit artikel:

Dutch Mountain Trail
Credits: Julie Staals

Seven Summits

De Seven Summits zijn de zeven hoogste bergen op elk van de zeven continenten. Ze zijn een populaire uitdaging voor bergbeklimmers over de hele wereld, omdat ze je fysiek, mentaal en emotioneel op de proef stellen. Maar als je erin slaagt om alle zeven bergen te beklimmen, dan heb je iets bereikt waar maar weinig mensen in de wereld in geslaagd zijn. Met name omdat je er een berg ervaring, gear, tijd en geld voor nodig hebt. De zeven bergen waar het om gaat zijn:

  • Mount Everest (Azië)
  • Aconcagua (Zuid-Amerika)
  • Denali (Noord-Amerika)
  • Kilimanjaro (Afrika)
  • Elbrus (Europa)
  • Mount Vinson (Antarctica)
  • Puncak Jaya, ook wel Carstenszpyramide genoemd (Oceanië)
Dutch Mountain Trail Duivelsgrot
Credits: Petra Vroomen – Visit Zuid-Limburg

Seven Summits van Nederland

In Nederland hebben we natuurlijk geen officiële bergen. Wel een aantal hele mooie heuvels, die tot de hoogste toppen van ons land behoren. De Vaalserberg is met ruim 322 meter het hoogste punt van Nederland en zorgt voor spectaculaire uitzichten. Uiteraard doet de trail deze berg ook aan, maar het bijzondere is dat deze niet tot de Seven Summits van Nederland hoort, omdat de top van de Vaalserberg niet in Nederland ligt. De bergtoppen die de Dutch Mountain Trail aantikt zijn:

  • Wilhelminaberg (225 m)
  • Schneeberg (257 m)
  • Eyserberg (197 m)
  • Gulperberg (157 m)
  • Hakkenberg (252 m)
  • Kattenroth (209 m)
  • D’n Observant (157 m)
Bever Dutch Mountain Trail Hike Hiken
Credits: Ard van Peppen

Een (z)waar spektakel? Dat is de Dutch Mountain Trail

Tijdens het wandelen over de Dutch Mountain Trail kijk je het ene moment de Limburgse landen in, terwijl je het andere moment richting België of de Duitse Eifel kijkt. Het is overigens sowieso verstandig om een paspoort mee te nemen, want je passeert af en toe een landsgrens. En zonder pieken geen dalen, want je daalt geregeld ook weer af richting idyllische dalen. Bijkomend voordeel (of nadeel?) is dat al dit stijgen en dalen voor heel wat hoogtemeters zorgt, namelijk 1.550 meter omhoog en ruim 1.600 meter naar beneden. Daarbij loop je vooral over onverharde paden, wat deze trail tot de zwaarste wandeltocht van Nederland maakt.

De ruim 100 kilometer lange trail begint bij station Eygelshoven en eindigt bij station Maastricht. Het is overigens bij lange na niet de langste wandeling van Nederland, want daarvoor heeft bijvoorbeeld het Pieterpad of het Nederlands kustpad wel echt een stuk meer kilometers. Toch is de Dutch Mountain Trail wel de zwaarste, doordat je veel hoogtemeters maakt in relatief korte tijd. In de paar jaar dat de route bestaat, is deze al door vele landgenoten bejubeld en met recht benoemd tot dé wandeling van Nederland.

Dutch Mountain Trail Stijthagen
Credits: Femke Mooij – Visit Zuid-Limburg

De trail

De trail wordt niet aangegeven met bordjes, dus je zal het echt met een wandelgids of een GPX-route moeten doen. De GPX-route kun je downloaden via de site van Dutch Mountain Film Festival. Maar om het makkelijk te maken, hebben wij hem alvast voor je ingeladen in Komoot, zodat je die goed kan volgen. De officiële Dutch Mountain Trail wandelgids is hier te koop of bij de lokale VVV. Start overigens wel goed voorbereid, want de tocht moet je niet te licht oppakken. De hoogtemeters verwacht je niet altijd in Nederland en de paden zijn grotendeels onverhard.

Dutch Mountain Trail etappes

Etappe 1: Eygelshoven – Vaals

Deze etappe is 28 kilometer lang en begint in Eygelshoven. Je komt onder andere langs de Wilhelminaberg en de Schneeberg. Die tweede top ligt overigens officieel in Duitsland, maar omdat de flanken in Nederland liggen, wordt hij gerekend als een van de summits. Sowieso loop je deze etappe een stuk door Duitsland, voordat je de etappe in Vaals eindigt.

Credits: Travelbase

Etappe 2: Vaals – Gulpen

Deze etappe is 23 kilometer lang en begint in Vaals. Je beklimt de Vaalserberg en komt daarmee ook langs het Drielandenpunt, waar Nederland, België en Duitsland samenkomen. Deze dag kun je rekenen op prachtige uitzichten over het heuvellandschap. Daarnaast loop je door bosrijke stukken en langs mooie wijngaarden. Voordat je de etappe eindigt in Gulpen, beklim je ook nog de Eyserberg.

Etappe 3: Gulpen – Mheer

Deze etappe is 26 kilometer lang en begint in Gulpen. Met drie summits, staat je deze dag een mooie uitdaging te wachten. Als eerste geniet je van de Gulperberg, het Geuldal en uitzicht op de Hoge Venen. Vervolgens sta je op de Hakkenberg, op de grens tussen Nederland en België. Daarna volgt de Kattenroth, waarbij je met goed weer uitzicht hebt op de Voerstreek. Uiteindelijk mag je met de voetjes omhoog in het dorpje Mheer, het eindpunt van deze dag.

Credits: Travelbase

Etappe 4: Mheer – Maastricht

Deze etappe is 23,5 kilometer lang en begint in Mheer. Deze etappe staat er één top op het programma, maar vergis je niet. Het stuk naar D’n Observant is de laatste, maar meteen ook de zwaarste klim van de trail. Maar eerst moet je de Maas nog oversteken. Dat doe je bij het pontje bij Eysden. Let op: deze veerpont vaart van april t/m oktober en alleen bij goed weer. Heb je pech en vaart de boot niet, dan mag je acht kilometer omlopen. Ben je overgestoken, dan sta je in België. Je loopt door het Mergelland komt onder andere langs de ENCI-groeve, waarna je Maastricht bereikt en daarmee het eindpunt van de Dutch Mountain Trail.

(Tekst gaat verder onder afbeeldingen)

Overnachten op de Dutch Mountain Trail

Omdat dit een meerdaagse tocht is, vraag je je waarschijnlijk af waar je kunt overnachten. Anders dan met een bergtocht vergt dit iets meer zoekwerk, omdat je verschillende opties hebt om te stoppen langs de route, waar je soms wel een kleine omweg voor moet maken. Ook is het natuurlijk aan jou waar jij jouw dagetappe wilt eindigen, want dat ligt ook aan de hoeveelheid kilometers die je wilt en kunt lopen.

Accommodaties

Het startpunt van de Dutch Mountain trail is in het plaatsje Eygelshoven, vlakbij Heerlen. Als je net als ons de trein pakt, is het dus fijn om de dag van tevoren in Heerlen te verblijven. Zo zie je ook nog iets van de stad en heb je waarschijnlijk meer opties tot je beschikking. Ook een optie is om één treinstation verder te verblijven, in B&B het station. Hoef je de dag erna maar één halte de trein te pakken. In Heerlen raden we appartement de Oude School aan. Wil je zo dicht mogelijk bij de start overnachten? Dan is Stegelshof jouw plek, er schijnt hier zelfs een 7 summits ontbijt te zijn.

De tweede etappe kun je genoeg overnachtingen vinden, bijvoorbeeld in en rond Vaals. Hof Kricheleberg is een leuk plekje. Iets meer een berghut feeling? Auberge A gen Kirk is dan een leuk plekje. Etappe drie eindigt volgens het boekje in Mheer. Iets verder terug kom je langs de Molenhoeve over de grens, een heerlijk plekje. Dag vier kom je volgens planning weer aan in Maastricht, en hier kun je de trein weer pakken naar huis of kiezen voor een leuke citytrip.

Campings op de Dutch Mountain Trail

Wil je liever met je tentje op pad? Dan is dat gelukkig ook mogelijk. Helaas is wildkamperen in Nederland niet toegestaan, maar kamperen op campings kan wel. Zoals met elke trektocht geldt: hoe eerder je boekt hoe beter, de fijne plekjes zitten in het hoogseizoen snel vol.

Een lijstje van campings:

  • Boerderijcamping de Limburgerhof
  • Camping de Gastmolen
  • Boerderijcamping Schrouff
  • Camping Mescherhei
  • Camping Berghemmerhof
  • Kampeerterrein Oosterberg
  • Camping Gulpenberg
  • Camping de Grensheuvel

Georganiseerde editie

Weet je niet goed hoe/wat/waar te beginnen aan de Dutch Mountain Trail of wil je gewoon graag ontzorgd worden? Via Travelbase kun je een compleet georganiseerd DMT avontuur boeken. De drie overnachtingen worden dan voor je geregeld op campings nabij de trail. Ook kun je gebruikmaken van shuttles tussen station Eygelshoven en het basecamp en van Maastricht weer naar je auto terug. Je loopt de route wel volledig zelfstandig, maar er zijn iedere dag trail experts in de buurt die je van antwoorden en advies kunnen voorzien. Uiteraard ontvang je ook de volledige routebeschrijving van de Dutch Mountain Trail. Daarnaast zijn er nog een aantal opties die je bij kunt boeken, zoals bagagetransport, huur materiaal en foodpacks.

Voorproefje van de Dutch Mountain Trail

Alvast meer feeling krijgen over de route of wat voorpret opdoen? Julie Staals, één van onze auteurs, ging je voor over de Dutch Mountain Trail en schreef er twee artikelen over op The Hike. De eerste lees je hier en deel twee hier. Ard van Peppen, ook een reporter, liep de Dutch Mountain Trail in drie dagen tijdens het Bever Dutch Mountain Trail event. Ook een aanrader.

DMT reisverslag deel 1
Credits: Julie Staals
DMT deel 2
Credits: Julie Staals

Over de auteur van dit artikel

27 reacties. Reactie plaatsen

  • Cees van der Wulp
    30 december 2020 10:55

    Beste ,

    Zijn er ook slaapplaatsen onderweg bij de DMT die op de route liggen ?

    Beantwoorden
  • Patrick Drescher
    31 januari 2021 09:16

    Let op! Bijna op het einde bij Eijsden moet je het veerpont gebruiken naar Klein-ternaaien(B) echter vaar dit enkel van Pasen tot en met herfstvakantie. Buiten deze tijden komen er nog 8km bij om de oversteek te maken via de brug bij Lixhe(B).

    Beantwoorden
  • Iemand al tips kwa overnachten? in 4 a 5 dagen lopen. We hebben het boekje al, helaas ook geen extra info daar over.
    Na 4 jaar oostenrijk willen we deze van het voorjaar lopen als alternatief van onze huttentochten.

    Beantwoorden
    • Renske de Jonge
      13 april 2021 10:53

      Wij hebben op AirBnB en Booking adressen in de buurt van de route gezocht. Zo kwamen we bv uit bij Herberg De Zwarte Ruiter in Gulpen en een AirBnB adres in Vaals.

      Beantwoorden
    • Ik vond het nog wat zoekwerk qua afstand/ overnachtingsplek.
      Daardoor is het dit geworden. Eerste dag dus maar 9km lopen na de treinreis. Daarna 4x ong 23-27 km per dag. Overnachtingen gezicht adhv kaart/afstand:
      Dag 1 Fletcher hotel eerenstein.
      Dag 2 B&B Hoeve einrade
      Dag 3 B&B de Valkenberg Epen
      Dag 4 B&B huize Mesch
      Dag 5 20 km lopen én met de trein naar huis.

      Beantwoorden
  • Ik ga dit in de hemelvaartsweekend lopen

    Beantwoorden
  • Wij, ik en mijn zoon hebben net de D M trail achter de rug. ( 4 dagen) Het is werkelijk een prachtige route die je de mooiste stukken laat zien. Voor ons was het een waar genot. Let wel, bij regen zijn de paden glibberig en vol modder.( je loopt 95% onverhard) Wij hebben de auto nabij Eygelshoven gezet en zijn op het einde met de trein van uit Maastricht terug gegaan. Dag een was een B&B in Kerkrade, Dag 2 Boven een Grieks restaurant in Vaals, dag 3 De Zwarte Ruiter in Gulpen en dag 4 Fletser in Meerbeek. Dag 2 en 3 kan ik van harte aanbevelen. Petje af voor de makers van de trail. Echt geweldig 🙂 P.s. je hebt echt navigatie op je telefoon nodig.

    Beantwoorden
  • Prachtige trail, wij deden de tocht in de herfst en waren heel erg verwonderd. Top trail gemaakt. Zeker de middelste dagen zijn prachtig

    Beantwoorden
    • Wat goed dat jullie de trail hebben gelopen en leuk dat je het ons laat weten! De herfst lijkt ons ook echt een prachtig seizoen daarvoor. Het uitzicht over de kleurenpracht in de valleien moet geweldig mooi zijn.

      Beantwoorden
  • Zijn er langs de route ook camper mogelijkheden? Ik zou hem graag met m’n tentje op de rug willen lopen

    Beantwoorden
    • Goede vraag Jeroen. Zelf geen idee, maar dat is wel een mooie insteek om een keer een artikel over te schrijven. Heb je er zelf al iets over gevonden?

      Beantwoorden
      • Er is een FB groep over de DMT. Daarin vind je heel veel info over overnachtingsplekken, campings, vervoer etc. En heel veel ervaringsverhalen en foto’s.

        Beantwoorden
        • Goede tip Julie, thanks! En op The Hike vind je ook nog meer mooie ervaringsverhalen van jou zelf, super leuk 🙂

          Beantwoorden
  • In april heb ik de DMT gewandeld. Ik verbleef hiervoor 4 nachten in hotel Gulpenerland in Gulpen. De eerste dag ben ik met de bus naar het beginpunt gegaan en gewandeld tot Vaals. Met de bus naar het hotel (bushalte op 200 meter) en de volgende ochtend weer terug met de bus naar Vaals om de route te volgen tot het hotel. De derde dag vanuit het hotel gewandeld tot Mheer en weer terug met de bus. De laatste dag met de vus naar Mheer gegaan en vanuit Maastricht weer terug met de bus. Prima te doen.

    Beantwoorden
  • Pieter Raijmakers
    13 juni 2023 09:50

    We hebben afgelopen week de trail gelopen in 6 dagen. Het was geweldig! Wat een mooie tocht. We hadden de auto achtergelaten bij het station in Eygelshoven om hem daar later weer op te halen. Na ons eindpunt in Maastricht hadden we een dag later de trein genomen terug naar Eygelshoven. B&B Allure in Vaals en de Auw Sjoeklaatfabriek in Gulpen zijn echte aanraders!
    Ook D`artagnan in Maastricht is een fijne plek om te eindigen.
    We hebben met de gps gelopen. De route is lang niet overal bewijzerd.

    Beantwoorden
    • Willemijn
      15 juni 2023 10:20

      Ha Pieter,
      Wat leuk om te horen, en wat gaaf dat het zo’n mooie tocht was. Jullie hebben goed weer gehad denk ik afgelopen week.
      Goed om te weten dat hij niet overal goed bewegwijzerd is, dat zal ik even toevoegen aan het artikel.

      Groetjes, Willemijn

      Beantwoorden
  • Hallo, ik ga a.s. zaterdag met mijn zus de DMT lopen. Heb het nieuwe boekje aangeschaft maar lees vaak dat je beter met Komoot kunt lopen. Ik heb me geabonneerd op Komoot wereld, maar weet niet hoe de route aan mijn profiel toe te voegen. Moet ik dan ook nog Premium aanschaffen?

    Beantwoorden
    • Willemijn
      28 juli 2023 10:55

      Ha Karin,
      Lopen met gps zoals Komoot is inderdaad een fijne aanvulling, dan kun je altijd zien op je juist loopt. Met Komoot kun je inderdaad een premium account aanschaffen, maar je kunt ook regio kaarten aanschaffen als dit de enige trail is die je wilt lopen.

      Groetjes, Willemijn

      Beantwoorden
  • Het is geloof ik niet helemaal correct wat Kaz stelt. De DuMoTra doet weliswaar wél de top van de Vaalserberg aan, maar deze heuvel wordt niet meegeteld met de Seven Summits van deze fraaie route; want officieel zijn dat: Wilhelminaberg, Schneeberg, Eyserbos, Gulperberg, Hakkenberg, Kattenroth en d’n Observant.
    Overigens ben ik vandaag begonnen aan m’n tweede DuMoTra, alleen begon ik ditmaal in Maastricht en hoop ik in 4 dagetappes naar Eygelshoven te kunnen komen.

    Beantwoorden
    • Hi Peter, exact. Volgens mij staat dat ook zo omschreven in het artikel, onder het kopje “Seven Summits van Nederland”. Maar wellicht heb ik het ergens nog verkeerd geschreven. Hoe dan ook prachtig dat je hem al voor de tweede keer loopt!

      Beantwoorden
  • Jan en Marcel
    23 augustus 2023 17:22

    In 2022 twee dagen het grootste deel met de klok mee gelopen. Wat saai zeg, veel ontzettend lange techte stukken. Voor onze GR5 training in de Alpen was tegen de klok in beter geweest. Wij lopen al 30 jaar LAW’s doch dit is vinden we geen aanrader.

    Beantwoorden
  • FlipStone
    7 mei 2024 17:19

    Ik wil deze tocht ergens dit jaar wellicht in 1 dag gaan proberen (als ultrarunning doel), lijkt me een prachtige route en het in 1 dag is dan een persoonlijke (enorme) uitdaging. Maar ik vraag me af in hoeverre je (regelmatig) langs supermarkten of mogelijkheden tot wat eten/drinken komt? Dit in verband met het meenemen van water/eten, als je regelmatig bij kan vullen in een supermarkt scheelt dat een hoop gesjouw.

    Beantwoorden
    • Hoi, wat een goed idee! Een van onze reporters is ook ultratrailrunner. Hij heeft de DMT ook (deels) gerend als voorbereiding op de UTMB. Dat is goed bevallen. Let wel op dat het een populaire route is en dat het best druk kan zijn op de trail (zeker op zonnige dagen in het weekend). In de dorpjes die je passeert zijn supermarkten. Je moet dan wel even van de trail afwijken uiteraard. Check vooraf altijd de openingstijden. Veel plezier en succes!

      Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.