Fastpacking is een kruising tussen backpacking, trekking en trailrunning. Je bent dus aan het trekken, maar dan terwijl je grote delen van de route hardloopt en andere stukken wandelt. In de wereld van het backpacken worden ook wel termen gebruikt als Ultralight packing en cold soaking. Het komt erop neer dat degene die deze vorm van packing beoefent extreem weinig en superlichte bagage bij zich heeft. Dit om er tijdens het rennen zo weinig mogelijk hinder van te hebben. Fastpacking zou je misschien ook kunnen vertalen met ultralight backpacking.
Waarom doen mensen aan fastpacking
Het is altijd lastig om erachter te komen wat de aantrekkingskracht is van een nieuw fenomeen als fastpacking. Waarschijnlijk heeft het ermee te maken dat ze de voordelen van backpacken, trekking en hardlopen willen combineren. Immers, door hard te lopen kun je grotere afstanden afleggen in een kortere tijd. Je ziet dus tijdens je vakantie meer van de omgeving. Doordat je sneller loopt, werk je tegelijkertijd aan je lichamelijke conditie. Dat kan ook een grote stimulans zijn om aan fastpacking te doen. Feit is dat je een zeer actieve periode van huis bent en dat je alle beschikbare tijd ten volle benut. Maar of je er meer uitgerust van terug komt?
Welke spullen worden bij fastpacking gebruikt?
Ondanks dat je bij fastpacking alleen maar lichtgewicht spullen bij je hebt, heb je wel alle noodzakelijk dingen bij je. Je hebt een ehbo-kit, een tent, een slaapzak, voedsel, een deken, een watervoorziening en misschien een smartwatch of stappenteller (om je route bij te houden). Het is geen luxe vakantie, maar je hebt wel alles bij je om te kunnen overleven. Wie aan fastpacking doet is wel een echte freak op het gebied van lichtgewicht kamperen. Elke gram telt mee, dus er wordt nauwgezet gekeken naar de inhoud van de backpack. Veel fastpackers kiezen er ook voor om een trekkingstok te gebruiken. Als jou dat ook wel wat lijkt moet je wel eerst goed oefenen met een wandelstok, want dat vergt de nodige coördinatie.
Kenmerken van een fastpack
De spullen die worden gebruikt voor fastpacking zijn allemaal super licht. Voor de fabrikanten van deze producten is het een echte uitdaging om ze zo licht mogelijk maar tegelijk bijzonder sterk te maken. Met allerlei innovatieve oplossingen lukt dat prima. Als je een gewone backpack vergelijkt met een fastpack, zal je zien dat er ultralichte frames worden gebruikt. Dat betekent dat je minder gewicht in een fastpack kunt meenemen, maar die spullen zijn ook ultralicht, dus dat geeft niet. Een interessante ontwikkeling is het ontstaan van vest-packs. Daarbij wordt de bagage met banden en in zakjes op een soort vest op het lichaam gedragen. Daarmee kun je heel comfortabel rennen.