Voor alle bergliefhebbers en bergbeklimmers onder ons is het altijd weer een feest wanneer er een fantastische trip wordt geboekt naar de bergen. We zijn altijd op zoek naar een fascinerende uitdaging als het aankomt op een beklimming. Want hoe meer ervaring je opdoet, hoe meer je op zoek gaat naar een grotere uitdaging. Daarom hebben wij je al een keer verteld welke bergen in Zuid-Amerika jou dit bieden, maar ook in Noord-Amerika vind je de uitdagingen die je zoekt. In dit artikel vertellen we je welke gebergten in Noord-Amerika jou je grenzen laten opzoeken en je een geweldige ervaring bieden.
Mount Rainier – Verenigde Staten
Wanneer je op zoek bent naar een weerzinwekkende uitdaging kun je zeker Mount Rainier in de Verenigde Staten overwegen. Dit gebergte, ook wel bekend als Tahoma, is 4.392 meter hoog en is één van de meest gevaarlijke actieve vulkanen ter wereld. De vulkaan bevat veel gletsjers en enorme hoogtes, waardoor een goede voorbereiding van belang is. Ook krijg je te maken met onvoorspelbaar weer. Wanneer je deze berg wil beklimmen heb je technische vaardigheden nodig en moet je weten hoe je overweg moet met ijsbijlen, krampen, harnassen en touw. Je kunt de uitdaging ook opbouwen. Op de vulkaan zijn namelijk routes met verschillende moeilijkheidsgraden te vinden.
- The Emmons Glacier Route – Grade II – Een relatief ‘makkelijkere’ route.
- The Liberty Ridge Route – Grade IV – Een stuk gevaarlijkere route.
Deze laatste route wordt maar beklommen door 2% van de klimmers, maar is verantwoordelijk voor 25% van de doden. Dit laat dus perfect zien hoe gevaarlijk het is om deze berg te beklimmen. Verstandig om van tevoren even goed na te denken of je klaar bent voor deze uitdaging.
Mount St. Elias – Verenigde Staten en Canada
In het lijstje van moeilijk beklimbare gebergten in Noord-Amerika mag de Mount St. Elias absoluut niet ontbreken. Deze 5.489 meter hoge berg is gelegen op de grens tussen Yukon en Alaska. De berg is in het bezit van de één na hoogste top in zowel Canada als de Verenigde Staten. De eerste beklimming van de berg is een bijzondere. Deze werd namelijk gedaan in 1897 door een prins. De eerstvolgende winterbeklimming was pas een eeuw later. Wat de berg ook bijzonder maakt is dat hij ontzettend stijl is. Na 16 kilometer lopen haal je de top. Nu denk je misschien dat de beklimming zo is gebeurd, omdat de afstand relatief kort is. Toch is het bereiken van de top absoluut niet gegarandeerd. Er zijn namelijk maar weinig makkelijke routes en je krijgt te maken met lange periodes van slecht weer. Wanneer je in een zware storm belandt, zul je terug moeten keren en kun je de beklimming niet afmaken.
Mount Logan – Canada
Heb je, na het lezen van Mount St. Elias, je reis naar Canada al meteen geboekt? Overweeg dan eens om er nog een flinke uitdaging aan vast te plakken. Mount Logan is namelijk een 5.959 meter hoge berg en heeft daarmee de hoogste top van Canada. De berg is het bronpunt van de Hubbard en Logan gletsjers. Zoals dan ook te verwachten is, zijn de temperaturen op deze berg extreem. De temperaturen zijn ontzettend laag en kunnen dalen tot -45 graden Celsius in de winter. In de zomer liggen de temperaturen rond het vriespunt. Wanneer je de Mount Logan wil beklimmen heb je ervaring nodig met gletsjers. Je moet weten hoe je om moet gaan met gletsjerspleten en verstand van verschillende sneeuw- en ijstechnieken komt ook goed van pas. Ook al is het echt wel mogelijk om deze berg te beklimmen, het is ontzettend belangrijk dat je goed voorbereid bent op de kou.
Denali – Verenigde Staten
De Denali is een berg waar je de uitdaging vindt die je zoekt. De berg heeft een top van maar liefst 6.194 meter hoog en heeft daarmee de hoogste top van Noord-Amerika. Het is één van de Seven Summits en één van de meest geïsoleerde pieken van de wereld. Denali heeft twee significante toppen, namelijk de hoogste ‘South Summit’ en de ‘North Summit’. Deze laatste wordt amper beklommen. Maar 50% van de beklimmingen is succesvol. Ook zijn er al veel doden gevallen door het beklimmen van de berg. De oorzaak hiervan is vooral de hoogte en de extreme temperaturen. De temperaturen kunnen dalen tot -59 graden, waar veel mensen niet goed mee om weten te gaan. Ook is het zo dat veel amateur-beklimmers de uitdaging aangaan, zonder dat ze daar mentaal en fysiek goed op voorbereid zijn. Het is cruciaal dat je ervaring hebt met gletsjers en hoogtes. We kunnen zeker stellen dat de Denali behoort tot de moeilijkst beklimbare gebergten van Noord-Amerika.