Göteborgs skärgårdsled; een parel van een trail aan de westkust van Zweden

door

Tijdens onze reis door West-Zweden ontdekken we dat deze regio veel verschillende natuur in huis heeft. Waar we eerder de Biosfärleden liepen, en daarmee het platteland vol loofbossen en het grootste meer van de regio ontdekten, was het nu tijd om de westkust van Zweden te bezoeken voor mooie wandelingen. En die kust is een bijzondere. Wist je bijvoorbeeld dat de kust van geheel Zweden wordt gesierd door 267.570 eilanden?! Daarvan liggen er zo’n 8.000 in West-Zweden.

Die westkust en haar bijbehorende archipel van eilanden, wordt verbonden door de Kuststigen trail. In 2022 is er een nieuw deel aan deze langeafstandswandeling toegevoegd, genaamd Göteborgs skärgårdsled, ofwel het Archipelpad van Göteborg. Deze laatste maakt ook weer deel uit van de langere Gothenburg Archipelago Trail. We nemen je mee naar het eiland Hönö, vanuit waar we de nieuwe trail lopen, én we maken een uitstapje het water op.

Göteborgs skärgårdsled-Kuststigen-Westkust Zweden

Op naar de westkust van Zweden

Vanaf de B&B van Katrina in Trolmen is het drie uur rijden naar het sfeervolle eiland Hönö. We passeren de coole stad Göteborg tijdens die trip, maar besloten die tussenstop te bewaren voor de laatste dag van onze reis door West-Zweden. Vanaf de kust pakken we de veerboot, die gratis is voor voetgangers en voertuigen. We hoeven niet lang te wachten, want de boot vaart ongeveer ieder kwartier. Waar het platteland soms kon voelen alsof we alleen op de wereld waren, is Hönö een welkome afwisseling van levendigheid. Er zijn originele boetiekjes, verschillende restaurantjes en voor de liefhebber is er ook een tweedehands winkel, waar degene met een goed oog en een beetje geluk precies tegen een gouden vintage vondst kan aanlopen. Maar we zijn hier natuurlijk om te hiken, dus dat gaan we doen.

Ontdek de westkust van Zweden op het Göteborgs skärgårdsled

Wij zijn hier om Göteborgs skärgårdsled te bewandelen. En net als de Biosfärleden, kent ook deze track verschillende etappes met een wisselend landschap en belonende uitzichten. De nieuw geopende route is zo’n 27 kilometer lang en verdeeld over drie etappes. In die drie etappes loop je over de eilanden Hönö, Fotö, Öckerö en Hälsö. Het valt je misschien al op dat de ‘ö’ goed vertegenwoordigd is op het einde van de namen. Dat komt omdat ‘ö’ eiland betekent. Zoals het de westkust van Zweden betaamd, zijn de eilanden stuk voor stuk granieten rotsformaties die omringd worden door een helderblauwe zee. Dat is dan ook meteen de rode draad van deze trail; enorme rotsblokken waar je, zonder uitgekiend pad, overheen wandelt. De track is enorm goed bewegbewijzerd, maar grappig genoeg voelt het wandelen van deze route toch als een heus mini-avontuur, aangezien je zelf je pad kunt kiezen naar het volgende bordje. 

Grijs en groen

Per etappe ben je ongeveer 2-3 uur onderweg, zonder pauzes. Je hebt dus alle tijd om onderweg te genieten van al het moois dat de eilanden te bieden hebben. Zo genoten wij onderweg van meerdere stops op de grote, door de zon verwarmde, stenen, van verse bramen en enorme (zoete!) rozenbottels die op verschillende plekken te vinden waren. Het is overigens niet alleen maar grijs wat de klok slaat tijdens Göteborgs skärgårdsled. De rotsformaties worden regelmatig afgewisseld door groene stukken. Eén van de highlights is het Ersdalen natuurreservaat, waar de mooie loofbomen voor fijne beschutting zorgen. En waar een onverwachtse mini-activiteit op ons wachtte. Vooral leuk voor kids, maar ook voor wie het kind nog even in zichzelf naar boven wil halen.

Beste tijd om de trail te lopen

De beste tijd om de Kuststigen trail te lopen is in de lentemaanden tot en met september. Elk seizoen heeft iets bijzonders. Zo staat alles mooi in bloei in de lente en krijg je de mooie herfstkleuren in september. Probeer juli tot en met midden augustus te vermijden, want in het hoogseizoen kan het er druk zijn.

Goed om te weten is dat wij deze trip naar Hönö begin september maakten. Een paar weken later zullen de bramen er niet meer zijn en ook het droge en zonnige weer dat wij hadden, is natuurlijk niet het hele jaar door vanzelfsprekend. Je verwacht het misschien niet, maar Zweden kent meer zonuren per jaar dan Nederland. En dat is handige informatie voor het lopen van deze trail. Göteborgs skärgårdsled is zeker de moeite waard, maar wel aan te raden met droog weer. De enorme rotsen waar je overheen wandelt en soms klautert lijken namelijk een heel stuk moeilijker bewandelbaar te zijn als ze nat zijn. Goede wandelschoenen zijn dus hoe dan ook een must als je gaat wandelen langs de westkust van Zweden.

Boulder hotspot

Als we het dan toch over klauteren hebben. Wist-je-dat deze regio ook bekend staat als boulderlocatie? Vooral in het Ersdalen natuurreservaat zien we een hoop liefhebbers met hun klimkussen op pad om hier de rotsen te trotseren. Met zo’n 500 boulders is Hönö één van de grotere bouldergebieden in Zweden. Het bouldergebied is ideaal voor beginners, omdat het een gebied is waar je goed kunt landen op je crashpad en er al boulders te vinden zijn vanaf niveau 3. Voor wie op zoek is naar uitdaging vind je hier ook zeker wat harde routes die je kunt proberen. Over het algemeen variëren de niveaus van 3 t/m 8a, voor ieder wat wils dus.

De Westkust van Zweden vanaf de andere kant

Naast dat Hönö met de Göteborgs skärgårdsled een avontuurlijke wandeling voor je in petto heeft, is er genoeg anders te doen op de eilanden. Zo zijn er enorm veel plekken waar je een frisse duik in de heldere zee kunt maken. En verrassend genoeg was deze zee eind september erg aangenaam van temperatuur. Maar ook van de andere kant van het water de kust bewonderen is een enorme aanrader. Zo is dit de archipel perfect voor kajak expedities. Iets waar ik eerder nog niet zo bij stil stond, maar dankzij deze trip is wildkamperen op de onbewoonde eilanden, in combinatie met kajakken, onverwacht op mijn bucketlist gekomen. Deze paar dagen hebben me in een vogelvlucht de mogelijkheden daarvan laten zien. Ik neem je mee:

Op kajak avontuur

Wij gingen op pad met Jennie van Walkers Naturture. Ze nam ons mee in kajak langs verschillende eilanden voor de westkust van Zweden. En dat was niet zomaar een kajak tripje, want Jennie is op een missie. Ze wil volwassenen dichterbij de natuur brengen en dat doet ze door je mee het water op te nemen tussen de eilanden. Haar enthousiasme is aanstekelijk en ze kent daadwerkelijk de mooiste plekjes. Wij deden een sunset tour. Een goede keuze want de uitzichten vanaf het water over de eilanden met een roze, paarse, en oranje achtergrond als lucht waren adembenemend. Maar de highlight van deze tour was toch wel dat Jennie een bijzondere eilandbewoner wist aan te wijzen. Het dier in kwestie laat zich zeker niet altijd zien, dus je moet geluk hebben. En dat hadden wij!

Terwijl we langs één van de eilanden peddelden, zagen we op de rots het silhouet van een reusachtige vogel. Zeker een halve meter fors. Als amateurvogelaar en groot liefhebber van roofvogels schoten de tranen me in de ogen. Een wens van mij is hier in vervulling gegaan. Voor het eerst zag ik de zeldzame Oehoe in het wild. Met mijn mond open genoot ik van het uitzicht. Jennie heeft succes in haar missie; ze bracht ons dichtbij de natuur. Toen de uil, met enorme spanwijdte wegvloog, om de jacht voor die avond te openen, konden we de wind van de vleugels bijna voelen. Het was magisch! Net als het gevoel van één te worden met de golven terwijl je leert balanceren in de ogenschijnlijk instabiele eenpersoonskajak.

Halverwege mochten we één van de onbewoonde eilanden op voor een theepauze. Daar kregen we het lokale zeewier te proeven van een nabijgelegen zeewierboerderij. Dat bedrijf wordt gerund door twee dames, die de lokale restaurants voorzien van vers zeewier. Al met al was deze kajaktrip mijn persoonlijke highlight op deze reis, waarbij zowel Jennie als de Zweedse natuur m’n hart heeft geraakt.

Overnachten in stijl

Haar mooie natuur en de daarbij horende avontuurlijke mogelijkheden, maakten Hönö tot een succes. Maar er waren ook nog anderen elementen volop aanwezig, die een vakantie aan de westkust van Zweden zo fijn maken. Zo sliepen we in Skärgårdshotellet Hönö. Een hotel dat uitkeek op de zee en waar we niet alleen getrakteerd werden op goede service en een uitstekende kwaliteit eten, maar ook op Zweeds design. Alles in dit hotel was tot in de puntjes verzorgd en sloot naadloos aan op de hele stijl en vibe van het hotelconcept. Van de keramieken mokken bij het ontbijt tot de biologische, zelfgemaakte soapbars, van de bedrijfskleding tot aan de koelbox van onze lunchpack; alles zag eruit om door een ringetje te halen. En aangezien Mechteld en ik elkaar kennen van de opleiding communicatie ging ons concept en branding-hart hier sneller van kloppen. Het zijn de details die een ervaring van goed naar nooit te vergeten tillen en dat is zeker wat ze in dit hotel hebben begrepen. 

Andere overnachtingsplekken langs Göteborgs skärgårdsled

Naast Skärgårdshotellet op het eiland Hönö, zijn er nog een paar goede opties op de eilanden: 

Lokale trots en ondernemerschap

Maar niet alleen dit hotel op Hönö heeft het begrepen. Op een steenworp afstand aten wij bij visrestaurant Tullhuset. Wederom met uitzicht over de zee en ook hier kom je niet alleen voor het voortreffelijke eten, maar voor een totale beleving. Alle gerechten worden gesierd door een respectabele wijnkaart, waar overigens ook een verrassend goede alcoholvrije champagne tussen staat. De inrichting is trots nautisch, maar het is vooral het verhaal van de eigenaar wat een rijke diepgang geeft aan dit restaurant.

De beste man heeft een duidelijke visie over lokale trots. Zijn ingrediënten zijn daarom zonder twijfel lokaal en biologisch, maar ook zijn team bestaat uit allemaal trotse bewoners van Hönö of één van de nabij gelegen eilanden. Hij doet niet aan vakantiepersoneel of tijdelijke krachten van het vasteland, omdat hij gelooft dat elke lokale community gezond hoort te zijn. Gezond op allerlei vlakken en dus ook financieel. Naast een goede kaart en unieke beleving voor zijn gasten, ziet hij het als zijn verantwoordelijkheid om zijn team te voorzien van voldoende werk en daarmee een belangrijke pilaar te zijn in de economie van Hönö. En aangezien Mechteld en ik beiden ondernemer zijn, gaat dan van zo’n verhaal ons ondernemershart weer sneller kloppen. 

Westkust van Zweden op de bucketlist

En zo is het ook in dit gedeelte van West-Zweden de combinatie van opvallende natuur, unieke outdoor mogelijkheden, de Zweedse cultuur, gevuld met goed lokaal eten, vriendelijke mensen en mooie verhalen, die de trip bijzonder maken. Ik hoop dat mijn ervaring met West-Zweden niet alleen voor een nieuw plekje op mijn bucketlist zorgt, maar ook op de jouwe. Wil je meer weten over deze regio en Göteborgs skärgårdsled? Kijk dan vooral eens op de website.

Over de auteur van dit artikel