Op en rond de GR34 | activiteiten langs de mooiste wandelroute van Bretagne

door

De zee, kust en Bretagne zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Verbonden door de GR34, een prachtige wandelroute die als een rode draad door de provincie loopt. In 2017 werd de GR34 door de Fransen verkozen tot hun favoriete langeafstandswandeling. Die titel ontvang je natuurlijk niet zomaar. Daarvoor moet je wel echt ‘van goeden huize komen’. Maar wat is het dan, wat de Fransen zo aantrekkelijk vinden aan die GR34? Dat heb ik me de afgelopen vijf jaar afgevraagd. En nu is het er dan eindelijk van gekomen. Ik ben naar Frankrijk afgereisd om, tijdens een roadtrip door Bretagne, op zoek te gaan naar het antwoord. Of ik het antwoord gevonden heb? Dat lees je hieronder.

GR34

Grande Randonnée 34, ofwel GR34, is een langeafstandswandeling die volledig door Bretagne loopt. Beginnend in Mont-Saint-Michel volg je de Bretonse kust helemaal tot aan de brug van Saint-Nazaire. We hebben het hier over ruim 2.000 kilometer aan wandelpad. Vroeger werd deze route gebruikt door de douaniers, om het smokkelen over zee naar land tegen te gaan. Het is daarom dat de route ook wel het Douanepad wordt genoemd, of zoals de Fransen het zelf zeggen: Sentier des Douaniers.

De GR34 is onderdeel van de E9, het Europees Kustpad, die helemaal van Estland tot aan het zuiden van Portugal loopt. Je kunt dus zelfs in Nederland beginnen aan je wandeling en lopen tot in Bretagne. Net als de Nederlandse LAW’s, is ook deze langeafstandswandeling duidelijk gemarkeerd met rood-witte strepen. Ideaal. Al kun je de GR34 bijna niet verkeerd lopen, want als je de route even kwijt bent, dan loop je gewoon richting de zee en dan kom je het pad vanzelf weer tegen.

Proeven aan de GR34

Eerlijk is eerlijk. Tijdens mijn reis door Bretagne, heb ik heb niet alle 2.000 kilometer van de route afgelegd. Sterker nog, ik heb enkel een paar stukken gelopen. Maar ook dat hoort bij een Grande Randonnée. De meeste mensen lopen een langeafstandwandeling namelijk niet in één keer, maar delen het op in etappes. Die etappes worden dan verspreid over verschillende vakanties of jaren achter elkaar geplakt. Of men kiest ervoor om gewoon af en toe een deel te lopen, waarbij geen vaste volgorde wordt aangehouden en het OV wordt gebruikt om terug te komen bij het beginpunt van die dag. Tot die laatste categorie hoor ik. Ik kijk graag waar ik ben en hoe ik andere activiteiten tijdens mijn reis kan combineren met een stukje lopen over een GR. Want één ding is zeker: GR’s zijn altijd prachtige wandelingen, waar op de route je ook bent. En waar het mooi is, kun je vaak ook andere toffe activiteiten doen. Zo ook bij de GR34.

GR34 Bretagne

Beleef de Bréhat archipel

Mijn tocht over de GR34 start in Pointe de l’Arcouest. Gelegen aan de noordkust van Bretagne, in de regio Guingamp – Baie de Paimpol. Van Pointe de l’Arcouest loopt mijn route naar Roche aux Oiseaux, zo’n zeven kilometer verderop. Die paar kilometer zijn natuurlijk maar een hele kleine greep uit de totale afstand van de GR34. Toch geven ze me al een goed beeld van waarom de Fransen zo fan zijn van deze langeafstandswandeling. De route is afwisselend qua natuur, qua uitzichten en qua hoogteverschillen. Maar bovenal is dit deel perfect geschikt om de Bretonse kust in al haar glorie te bewonderen en beleven.

Bijzonder aan dit stukje GR34, is dat je uitkijkt op de Bréhat archipel. Een archipel is een groep eilanden, die bij elkaar horen. Denk aan Griekenland, Indonesië en Hawaii. Dat zijn grote voorbeelden, maar het natuurverschijnsel komt dus ook op kleinere schaal voor, zoals hier voor de kust van Bretagne. Doordat de route langs kust van het vasteland her en der omhoog loopt, heb je prachtig zicht over de eilanden, waarvan Île-de-Brehat de grootste is. De vele rotsen die overal uit het water steken geven de zee een rauwe, indrukwekkende aanblik. Zo anders dan anders. En het mooie is, dat de wandelroute zelf super divers is. Je loopt over rotsen, maar ook door bossen, langs bloemen en struiken, en via weiden en akkers. Het is op en top genieten van al het moois om je heen. Vooral vanaf Roche aux Oiseaux is het uitzicht fan-tas-tisch!

Fietsen over het eiland

Maar waarom dan maar zeven kilometer lopen? Omdat je, net als ik, natuurlijk ook een bezoek wilt brengen aan Île-de-Brehat. Een prachtig eiland, dat meer dan de moeite waard is om te bezoeken. Vanaf Pointe de l’Arcouest pak je de veerboot naar het eiland, dat ook wel het bloemeneiland wordt genoemd. Een populaire plek, die vooral in het hoogseizoen erg drukbezocht is. Maar ga je in het voor- of najaar, dan is het er heerlijk vertoeven. Een aanrader is om een fiets te huren, zodat je het eiland iets vlotter kunt ontdekken. Fiets lekker rond of ga gericht de vele hotspots langs. Hoe je het ook aanpakt, sla Chapelle Saint-Michel, Plage Du Guerzido en Phare du Paon zeker niet over. En vergeet niet op tijd de boot weer terug te pakken. Je wilt immers ook nog wat tijd overhouden om de GR34 te lopen.

Smachten naar de Smaragdkust

Aan bovenstaande kun je misschien al wel merken dat ik enthousiast ben over mijn eerste kennismaking met de GR34. De Bretonse kust smaakt naar meer. En dat komt goed uit, want we hebben nog zo’n 2.000 andere kilometers langs de kust om uit te kiezen. Ik besluit een stukje oostwaarts te reizen en te stoppen bij Côte d’Émeraude, ofwel de Smaragdkust. Het zeewater schijnt er van tijd tot tijd smaragdgroen te kleuren en dat leek me wel wat. Daarom ben ik afgereisd naar Saint Lunaire of het water met eigen ogen van dichtbij te bekijken.

Nu denk je misschien dat ik de kleur van de zee alleen vanaf de kust heb bewonderd. Maar dat is zeker niet waar. In Saint Lunaire is een Yacht Club, waar je het hele jaar door naar binnen kunt lopen voor allerlei watersporten. Je kunt er bijvoorbeeld allerlei zeilactiviteiten doen, maar ook kayakken en suppen. Dat laatste trekt mij wel. Ik heb al vaker aan suppen gedaan, maar nog nooit op zee. De golven en de wind maken het deze keer extra uitdagend en daardoor ook extra leuk. Gelukkig krijg je een wetsuit bij je supboard, waardoor het helemaal niet zo koud is. Ondanks dat het zonnetje zich die ochtend niet liet zien, kleurde het water al mooi groen. De naam Smaragdkust lijkt zo gek nog niet gevonden.

Een route met een blinkend randje

Na het suppen, een warme douche en een goede lunch, is het tijd om weer de GR34 op te gaan. Een kleine acht kilometer dit keer, waarbij ik van Saint Lunaire naar Saint-Briac-sur-Mer loop. Waar de vorige route veel door het beschutte groen liep, is dit deel vooral lekker open. De route voert langs rotskliffen en vooral veel baaitjes. Wij kozen er regelmatig voor om stukjes over het strand te lopen en te genieten van het zand en de golven in de branding. De zon liet zich in de middag volop zien, waardoor de kleuren van de strandjes nog meer oplichtten en de dag een extra blinkend smaragden randje kreeg.

De favoriete GR34

In 2017 konden de Fransen hun stem uitbrengen op dé Grande Randonnée van het jaar. Maar liefst 24% van alle 55.000 stemmers koos daarbij voor de GR34. Ondanks dat ik maar 15 van de 2.000 kilometer liep, snap ik het helemaal. De route is afwisselend, en toch goed toegankelijk voor jong en oud. Ruige rotskusten wisselen af met gouden baaitjes, glooiende duinen, maar ook gezellige dorpjes. Onderweg kun je allerlei activiteiten doen, maar bovenal geniet je ieder moment van het zicht op de prachtige groen-blauwe zee. Een onuitwisbare indruk die zeker smaakt naar meer.

Gelopen routes:

Meer Bretagne

In Bretagne kun je nog veel meer doen dan de GR34 lopen. Check deze artikelen eens ter inspiratie en informatie:

Bonus: ik deel mijn Bretagne ervaringen en tips ook in dit artikel op Flair Magazine.

Over de auteur van dit artikel

6 reacties. Reactie plaatsen

  • samaey johan
    24 juni 2022 14:57

    is mooi om te lezen , zijn ook wandelaars

    Beantwoorden
    • Dankjewel Johan! Dat vinden we leuk om te lezen. Hebben jullie zelf al van de GR34 geproefd in Bretagne? Geniet van jullie wandelingen!

      Beantwoorden
  • kan je wild kamperen op route GR34?

    Beantwoorden
    • Willemijn
      19 juni 2023 13:23

      Hoi Ann,
      Wat betreft wildkamperen op de GR34, zijn de regels afhankelijk van de specifieke locatie en de lokale wetgeving.

      In Frankrijk geldt de regel dat wildkamperen in principe verboden is, behalve in sommige speciaal aangewezen gebieden. Het kan zijn dat er plaatsen zijn langs de GR34 waar wildkamperen toegestaan is, maar waar precies dat zou je per plek even moeten checken.

      Groetjes, Willemijn

      Beantwoorden
  • Zijn er goede busverbindingen langs de routes?

    Beantwoorden
    • Hoi Monique, het OV is best goed geregeld in Bretagne. Etappes beginnen en eindigen vaak wel in omgevingen waar ook bussen rijden. Al moet je daar dan wellicht een (paar) kilometertje extra voor lopen. Deze website is heel handig: https://www.breizhgo.bzh/ Dat is eigenlijk de 9292.nl van Bretagne. Veel succes en plezier! Groeten Mechteld

      Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.