Hartlopen: geen spelfout, maar luisteren naar je lichaam

door

Hartlopen. Het eerste waar iedereen aan denkt is waarschijnlijk dat het verkeerd geschreven is. Dat klopt, het is namelijk geen officieel woord. Maar dit zou het eigenlijk wel moeten worden. Als je kijkt naar het woord hardlopen, dan staat er letterlijk hard lopen. Je loopt dus zo hard mogelijk. Maar is dat wel goed voor je lichaam, om ineens te beginnen met hardlopen? Of is er meer wat meespeelt?

Hartlopen: verschillende betekenissen

Er is voor ‘hartlopen’ niet een kant en klare betekenis. Wij laten je er hier een aantal zien.

Betekenis 1 van hartlopen: Hardlopen met je hart

Hartlopen heeft verschillende betekenissen. Eén van die betekenissen, is een beetje liever voor je lichaam zijn als je begint met hardlopen. Je wilt met hardlopen het liefst telkens je tijd verbeteren en meer kilometers lopen. Maar hoe goed is dit nu voor je lichaam? Het is belangrijk om te beseffen wat je lichaam moet geven als het gaat hardlopen. Het zijn namelijk niet alleen je benen die aan het werk zijn.

Denk bijvoorbeeld voordat je gaat hardlopen hoe voorbereid je bent en waar je lichamelijk op dat moment staat. Verwacht dus niet, als je net begint met hardlopen, dat je 20 kilometer aan één stuk kan gaan volhouden. Het is dus belangrijk je te verdiepen in wat goed is voor je lichaam. Luister dus goed naar je lichaam, wat dat geeft aan wat het wel/niet kan! Hieronder staan wat tips die je kan gebruiken om goed voorbereid te beginnen met hardlopen.

  • Loop op hardloopschoenen: Dit is veel beter voor jezelf. Loop niet op sneakers of andere niet-hardloopschoenen.
  • Zorg voor een trainingsschema: Denk aan het downloaden van een speciale app, die je helpt met lopen. Hier voorkom je mee dat je te hard van stapel loopt en blessures krijgt.
  • Bepaal je eigen tempo: Ga niet harder lopen dan dat je eigenlijk kan. Jouw tempo is prima, je hoeft voor niemand sneller of langzamer te gaan lopen.
  • Drink van tevoren genoeg: Gooi geen liters water naar binnen, maar zorg dat je wel wat gedronken hebt voordat je gaat hardlopen. Ook is het goed om een flesje water mee te nemen, stay hydrated!
  • Doe een warming-up en een cooling-down: Deze tip vergeten veel mensen, maar hij is heel belangrijk! Je warmt je spieren namelijk op voordat ze veel inspanning moeten gaan leveren en na het sporten laat je ze rustig afkoelen. Hierdoor verklein je de kans op blessures.
  • Luister naar je lichaam! Misschien is dit wel de belangrijkste.
  • Doe een stappenteller of smartwatch om: Dit is superfijn want zo kan jij je rondjes die je hebt gelopen terugzien. Ook staat de tijd die je erover gedaan hebt erbij en meet het je hartslag. Je zult merken dat wanneer je vaker hartloopt, je hetzelfde rondje veel sneller kan rennen en een veel minder hoge hartslag hebt tijdens het rennen.
Hartlopen pauze
Photo by Emma Simpson on Unsplash

Betekenis 2 van hartlopen: Hartlopen voor de Hartstichting

Hartlopen is ook een actie geweest van de Hartstichting. Bij de Dam tot Dam loop kreeg je de ruimte om in naam van Hartlopen geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten. Hier loop je dus letterlijk voor het hart. Helaas is deze wegens corona niet doorgegaan.

Betekenis 3 van hartlopen: Hartlopen op je hartslag

Dit is misschien niet de letterlijke betekenis van hartlopen, maar wel één die ermee te maken heeft. Sommige hardlopers lopen met een hartslagmeter. Maar hoe kan je nu gaan lopen op die hartslag? Op het moment van training brengt je hartslag in kaart wat de intensiteit is van die training. Als je een hoge hartslag hebt, is je training zwaarder dan bij een lage hartslag. Wat is hier dan het effect van? Het lang en veel hardlopen op een hoge hartslag, kan de kans op blessures en overtraining vergroten. En wanneer je merkt dat je vaak een lage hartslag hebt tijdens het lopen, kan het zijn dat je niet genoeg trainingsprikkels krijgt. Aan de hand van je hartslag kan je dus meten wat de zwaarte van de training is.

Hartlopen op hartslag hardlopen
Photo by Tim Foster on Unsplash

Betekenis 4 van hartlopen: We gaan letterlijk hartlopen

Hartlopen, we hebben er al eens over geschreven als Valentijns activiteit. Een rondje lopen in de vorm van een hartje. Dit is heel leuk om te doen en natuurlijk heel erg leuk om te delen. Want hoe fijn is het, zeker in deze bizarre tijden, om iemand een zelf gelopen hartje toe te sturen? Dit hoeft natuurlijk niet alleen lopend te gebeuren, maar dit kan bijvoorbeeld ook fietsend of skeelerend. Hetgeen wat jij leuk vindt om te doen kan je gebruiken om een hartje mee te maken.

Heb je een mooi hartje gemaakt? Deel het gerust met ons, we zijn heel benieuwd!

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.