In Nederland is het feit dat we in vrijheid leven heel normaal geworden. Toch moeten we niet vergeten dat er tijden zijn geweest waarin dat niet zo was. Het Pad van de Vrijheid laat je beseffen dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat we hier toch echt wel dankbaar voor mogen zijn. Het is helemaal niet erg om soms stil te staan bij het geluk dat we in dat opzicht hebben. Ook heel belangrijk; vergeet er niet van te genieten. Ga daarom op pad en geniet van zowel een heerlijke wandeling als van het feit dat we vrij zijn met het 150 kilometer lange Pad van de Vrijheid.
Het permanente karakter van het Pad van de Vrijheid
Het Pad van de Vrijheid is een prachtige, 150 kilometer lange wandelroute rondom Wageningen. Je hoeft de 150 kilometer niet in één keer af te leggen, want de route is opgedeeld in etappes. Je komt langs 18 dorpen in verschillende gemeentes als Wageningen, Rhenen, Neder-Betuwe, Overbetuwe, Renkum, Arnhem, Ede en Veenendaal. Uiteraard zijn er in dit gebied meerdere wandelingen te vinden, maar het Pad van de Vrijheid onderscheidt zich door het permanente karakter.
Het Pad van de Vrijheid geeft je de mogelijkheid om onze vrijheid te herdenken, te beseffen en te beleven. Dit zijn dingen die we eigenlijk elke dag zouden moeten doen, maar die we vaak vergeten door de drukte van ons dagelijks leven. De landschappen waar je doorheen loopt geven je daarom het ultieme gevoel van vrijheid. Neem de tijd en bewonder de natuur en de vrije vogels en probeer te bedenken wat vrijheid voor jou betekent.
Begin- en eindpunt Hotel De Wereld
Het Hotel De Wereld in Wageningen is het begin- en eindpunt van de wandeling. Het is niet voor niets dat deze plek is gekozen. Dit is namelijk de plek waar tientallen jaren geleden de capitulatie-onderhandelingen plaatsvonden. De vrede werd een dag later getekend in de naastgelegen aula. De perfecte plek dus om de wandelingen te beginnen en te eindigen.
Het hotel ligt aan het 5-mei plein in Wageningen. Op dit plein vind je het Nationaal Bevrijdingsmonument. Dit monument staat er ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog. Het is een staande, naakte man die zijn armen heft. Het beeld staat voor ‘de verlossing uit een groot gevaar en de dankbaarheid die daarop volgt’. Het past dus perfect bij het Pad van de vrijheid. Wanneer je naar het logo van het Pad van de Vrijheid kijkt, zie je dan ook de contouren van dit beeld. Dit is niet enige beeld wat je tegen zult komen. Op de route zijn nog een paar andere prachtige beelden te vinden.
Voor wie is het Pad van de Vrijheid bedoeld?
Uiteraard is de wandeling bedoeld voor iedereen, maar in het bijzonder voor natuurliefhebbers, mensen die geïnteresseerd zijn in thema’s als oorlog, vrede en leven in vrijheid en voor mensen die houden van ‘wandelingen met inhoud’. Voor iedereen is er dus wat. Dit geldt ook als je kijkt naar de afstanden van de wandeling. Je kunt er namelijk voor kiezen om de hele wandeling te doen, maar je zou hem ook in etappes kunnen afleggen. Ook mensen die geïnteresseerd zijn in cultureel erfgoed zijn bij deze wandeling aan het juiste adres. Het gebied waar je doorheen loopt laat je namelijk verbazen over verschillende soorten cultureel erfgoed. Ook leerlingen van scholen kunnen hier veel leren over onze vrijheid, wat ook voor hen erg waardevol en belangrijk is.
De wandelgids
Uiteraard is het Pad van de Vrijheid niet een doorsnee wandeling. Je kunt dan ook een bijbehorende, rijk geïllustreerde wandelgids krijgen. Hierin staat de route, een beschrijving in tekst, inspirerende teksten over de vrijheid en bijbehorende achtergrondinformatie. Ook vind je in de gids informatie over het openbaar vervoer, horecagelegenheden en de mogelijke indeling van de etappes. De gids kost €18,50 en is erg waardevol voor jouw wandeling. Wij hopen dat we je hebben geënthousiasmeerd om deze prachtige en inspirerende wandeling te gaan doen. Wij wensen je in ieder geval alvast veel plezier.