Wat is toch de aantrekkingskracht van de heuvels in Zuid-Limburg?

door

Omdat het in deze corona-tijd onzeker is wanneer je weer kunt reizen naar een van de hikinggebieden buiten ons land, zoeken we inspiratie voor mooie hikes in Nederland. Ben je op zoek naar een beetje hoogteverschil, dan kom je al snel uit op het Heuvelland van Zuid-Limburg. Het is een van de mooiste, of misschien wel het mooiste wandelgebied van ons land. Het is zo populair dat het in coronatijd zelfs drie weken helemaal werd afgesloten. Wat is toch de aantrekkingskracht van dit gebied? Ik vertel je graag het geheim.

Drie-dimensionaal landschap

Ik heb het geluk vlakbij te wonen, dus ik ben vaak in het heuvelland te vinden. En ik kan je verzekeren: het Limburgse heuvelland gaat nóóit vervelen. Keer op keer vind ik weer een andere route over kleine paadjes waar ik niet eerder ben geweest, door steile hellingbossen, via talloze draaihekjes (‘stegelkes’ heten die hier), dwars door weilanden vol boterbloemen en koeien, over stille weggetjes tussen meidoornhagen en over zogenaamde holle wegen met dassenburchten. De golvende heuvels zorgen voor steeds weer een nieuw verrassend uitzicht.

Het liefste loop ik een flinke tocht. Maar dat komt hier helemaal goed, want wandelen in de heuvels betekent serieuze hoogteverschillen, althans voor Hollandse begrippen. Hierdoor is deze omgeving ook perfect voor fietsers en mountainbikers natuurlijk. Dit is driedimensionaal genieten.

Heuvels Zuid-Limburg

Cultuurlandschap

Wij mensen hebben een niet te missen invloed gehad op de inrichting van het heuvelland. De fruitboomgaarden, de akkers en weilanden, de meidoornhagen: het heuvelland is een cultuurlandschap en geen echte natuur, maar daar is het absoluut niet minder mooi van geworden. Je passeert idyllische vakwerkhuisjes waar je direct zou willen wonen. Kapelletjes en wegkruisen staan zo’n beetje op elk kruispunt. Grote carréboerderijen zijn net oesters met een parel van een binnenplaats achter de poort (stiekem even kijken natuurlijk). In de verte zie je altijd wel een kasteel liggen, want daarvan zijn er tientallen in Zuid-Limburg.

Vier-jaargetijden landschap

De lente is mijn favoriet, alles frisgroen en de fruitbomen in bloei. De natuur is blij en daar word je zelf ook blij van. Maar in Zuid-Limburg kun je in elk jaargetijde geweldig mooie hikes maken. Op zwoele zomeravonden, als je over het glooiende landschap tuurt, met het geluid van krekels en zwaluwen op de achtergrond, waan je je echt op vakantie in een Zuid-Europees land. In de herfst is het uitzicht op de gekleurde bossen op de hellingen prachtig, en zie je overal maretak. Je weet wel, die plant die als kerstversiering wordt gebruikt en als je eronder staat mag je gezoend worden. In de winter, als er sneeuw ligt, is het net een sprookjeslandschap. Er ligt hier, hoog op de heuvels, vaker sneeuw dan elders. Neem je slee mee!

Bourgondisch landschap

Nog een verklaring voor de aantrekkingskracht van het heuvellandschap: de hoogstamboomgaarden leveren niet alleen een mooi bloesemlandschap in de lente, maar zorgen ook voor de ingrediënten voor stroop en vlaai. Korenvelden en hopvelden leveren aan de Limburgse bierbrouwerijen. De heuvels, de zon, en de mergelgrond zijn ideaal voor de vele wijngaarden waarvan je er een aantal tegenkomt als je de ‘route des vins’ wandelt. Dit bourgondische landschap zorgt voor bourgondisch genieten na het wandelen.

Heuvels Zuid-Limburg

Onbereikbaar verlangen

In de corona-tijd werd het hele gebied afgesloten voor niet-heuvellanders. Die onbereikbaarheid maakte mijn verlangen naar een nieuwe hike door het heuvelland natuurlijk alleen maar groter. Mijn favorieten? Het Gulpdal, relatief klein en rustig. Het Geuldal, op z’n mooist helemaal in het zuiden bij Cottessen. En het Eyserbeekdal. Je kunt natuurlijk ook alles met elkaar combineren door het lopen van de Dutch Mountain Trail. Ik ben benieuwd of jij de aantrekkingskracht van het heuvelland ook voelt; ik kan het in ieder geval nooit lang weerstaan.

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.