Scenic view from the top of Huayna Potosi mountain in Bolivia - Credits MichalKnitl

De monsterlijke ervaring genaamd Huayna Potosi

door

Als je ooit een serieuze berg hebt beklommen dan weet je dat er momenten gaan komen dat je jezelf tegen gaat komen. Je raakt in een soort van trance, je bent alleen nog maar bezig met die volgende stap. De beloning is dat je aan het einde van de dag moe, maar voldaan aankomt op plaats van bestemming. Uiteindelijk gaat het natuurlijk allemaal om die top. De kick die je daar krijgt, doet alles vergeten. Ook al heb ik vaak tijdens het hiken gezworen dat dit mijn laatste hike was, ik ga toch weer terug voor meer. Zo was ik laatst in Bolivia. Ik deed daar de hike der hikes: ik beklom de Huayna Potosi, een berg van 6080 meter hoog, vlakbij La Paz. En hoe graag ik ook de top wilde bereiken: het ging goed mis.

Naar de 6080 meter hoge top

Trillend over mijn hele lichaam keek ik naar de teksten in de berghut op 5200 meter hoogte. De laatste berghut voor de top. Op de muren stonden teksten geschreven van trotse klimmers: “Your mind is playing a game with you. I won the game and made it to the top!”
Ik trilde inmiddels niet meer van de kou, maar van woede. Ik was boos op mijzelf. Boos dat ik niet was doorgegaan tot aan de top, teleurgesteld in mijn lichaam én geest dat ik niet sterk genoeg was geweest. Iets waarvan ik 3 dagen geleden overtuigd was dat ik kon, werd 3 dagen later een moment wat ik het liefste zo snel mogelijk wilde vergeten. Nog steeds stond ik verslagen voor de muur in de berghut toen ik een hand op mijn schouder voelde. Het was mijn gids. De gids die met mij tot een hoogte van 6020 meter was geklommen. Dezelfde gids die me heeft opgeraapt uit de sneeuw toen ik op die hoogte bewusteloos en onderkoeld raakte. Dezelfde gids die tegen me heeft geschreeuwd en in mijn gezicht heeft geslagen zodat ik weer wakker zou worden. En de gids die na 3 dagen mij goed genoeg kent om te weten dat ik het gevoel had dat ik had gefaald.

It’s all about the journey

Hij zei: “Mooi he, al die teksten?” Ik zei niets. Hij vroeg me er een paar voor te lezen. Ik las: “I am 52 and I am so proud that I made it to the top.” En “Huayna Potosi fucked me up for 3 days, but I fucked it right back when I reached the top.” Hij knikte en ik stopte met oplezen. Hij vroeg mij nog een keer te kijken, maar dan naar de teksten die hij aan wees. Hij liet mij weer hardop voorlezen. “We didn’t make the top, but the 3 days where amazing. Loved every minute!” , “Yeah 5500, the highest I’ve ever been!” En zelfs een Nederlands stukje tekst: “5320 meter. Best goed voor 2 kantoor pikkies. Wat een avontuur!”

Eindelijk kwam het besef: natuurlijk waren de 3 dagen van klimmen geweldig! Het avontuur begon op de eerste dag waar ik leerde om recht tegen een gletsjer op te klimmen. Ik sloeg mijn spijkerschoenen in de ijswand en trok mezelf aan mijn pikhouweel op. Deze berg heeft natuurlijk niet echt een pad en dus ploeter jezelf een weg omhoog op grote rotsen. Weer iets wat ik nog nooit gedaan had en wat ik monster vet vond. Wat een uitzicht hier! We werden in de ochtend wakker boven de wolken en keken uit op de andere toppen. Op de tweede dag vond ik in de berghut oude houten skies. De gids vroeg me of ik kon skiën en wilde wel met mij mee omhoog lopen. En zo liepen we een stuk van de berg op. Stond ik daar boven aan met houten latten. Dit was de meest badass off-piste ervaring ooit! Hoezo was ik dit even allemaal vergeten? Ik leerde een belangrijk cliche les: het gaat niet om de bestemming, het gaat om de reis er naar toe!

Binnenkort op reis naar Bolivia?

Als je een echte dare devil bent en naast Death Road ook nog een vette berg wilt beklimmen dan is de Huyana Potosi iets voor jou. Wellicht goed om te weten:

  • Je kunt kiezen uit twee verschillende hikes. De ene is 2 dagen/ 1 nacht en de andere drie dagen / 2 nachten. Het enige verschil daarbij is dat je bij de langere trip een extra dag krijgt om het gletsjer klimmen met de pikhouweel te oefenen. Je krijgt dan voor het eerst al je gear aan (grote plastic ski schoenen, ijs ijzers, een groot plastic pak over je kleren en een pik houweel) en oefent hoe het is om met vol tenue stijl recht tegen een gletsjers op de klimmen. Buitenom het feit dat ik het wel fijn vond omdat een keer gedaan te hebben, geeft dit ook een dag extra om aan de hoogte te wennen. Dat gezegd hebbende; er waren mensen die het prima te doen vonden in twee dagen.
  • Voor de 3 dagen / 2 nachten hike betaal je rond de 1130 Bolivianos
  • Op de tweede dag van de hike vertrek je vroeg in de morgen en klim je ongeveer 4-5 uur naar de laatste berghut. In de middag heb je vervolgens tijd om te relaxen of te slapen, want de volgende ochtend vertrek je om 01:00 ’s nachts.
  • Vanaf dit punt zal de rest van de hike op sneeuw en ijs zijn. Op sommige delen is de helling meer dan 45 graden. Dat betekend dat je de pikhouweel nodig hebt om jezelf vooruit te trekken. Verder is er geen houvast, maar je bent wel gezekerd aan je gids en één andere hiker. Officieel is dit voor de veiligheid. In werkelijkheid: als er één naar beneden roetsjt dan glijd de rest er waarschijnlijk vrolijk achteraan.
  • Je krijgt drie keer per dag wat te eten, maar dat is niet voldoende. Ik ben een meisje en eet echt niet veel, maar zelfs ik had nog honger. Verwacht pollo y arroz: droge rijst, droge kip en een schijfje komkommer. Goed om wat extra krachtvoer mee te nemen in je backpack dus! Verder wil je niet te veel meenemen want je moet alles zelf dragen.
  • Er zijn verschillende tour operators waarbij je de trip kunt boeken. Als je naar Calle Sagarnaga gaat dan zul je alle aanbieders in deze straat vinden. Ik heb zelf gekozen voor Pacha Tours, omdat ik daar het beste gevoel bij had. Ik heb ook goede dingen gehoord over Bolivian Journeys.
  • En last but not least: de trip is echt heel vet. Alle drie (of vier) de dagen. Kijk om je heen, pak je moment en besef je hoe vet het is als je daar aan die pikhouweel hangt om jezelf die gletsjer op te trekken. Ook al haal je het niet: dit is echt bad ass!

Meetings in the Sun

Alex is oprichtster van Meetings in the Sun. Op dit platform vind je tal van stories en ervaringen van avonturiers. Deze avonturiers zijn niet alleen aan het reizen, maar werken daarnaast als freelancer of Digital Nomad vanaf de beste spots op aarde. Je kunt op Meetings in the Sun terecht voor inspiratie en informatie over hoe je van reizen je business kunt maken. En zeg nou zelf: wie wil dat nou niet?!

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.