In het noorden van Italië, omringd door de hoogste bergen van het land, kun je toch al een beetje zuidelijke flair proeven. In Meran vormen de zuidelijke hellingen van het Texelgebergte namelijk de ideale ondergrond voor de nodige wijngaarden. Wie over de Meraner Höhenweg wandelt, pendelt tussen dit Italiaanse gevoel en de ruigheid van het hooggebergte. Voor ieder wat wils dus tijdens deze huttentocht, die we in dit artikel uitgebreid aan je voorstellen.
De Meraner Höhenweg, een huttentocht met karakter
De Meraner Höhenweg loopt door het noorden van de provincie Südtirol, om precies te zijn door de Texelgruppe. Dit gebergte grenst direct aan de Ötztaler Alpen en kent grofweg twee gezichten. In het zuiden vind je hier bijvoorbeeld prachtige wandelpaden, met uitzicht op wijngaarden en die door weelderige bossen lopen. In het zuiden daarentegen wacht er een ruw en verlaten landschap op je. Hier loop je afscheiden van de bewoonde wereld door het hart van het gebergte.
De Meraner Höhenweg is ideaal voor wandelaars die graag wandelen in het gebergte en op zoek zijn naar een toegankelijke huttentocht, zonder dat je iedere nacht in een berghut hoeft te slapen. Op deze route overnacht je namelijk vooral in gemoedelijke pensions, waar je iets meer luxe hebt dan in een traditionele berghut.
Ook de route zelf kent een grotendeels gemoedelijk karakter. Desalniettemin ligt het hoogste punt van de route op ruim 2.900 meter. Bij de Stettiner Hütte, ingeklemd tussen de machtige Cima Bianca Grande en Hochwilde, bereik je het hoogste punt van de route. Verder is het echter vooral gemoedelijkheid troef, met goed begaanbare wandelpaden en relatief weinig hoogtemeters.

De route in een notendop
- De Meraner Höhenweg is een ruim 90 kilometer lange wandelroute door het hart van het Texelgebergte
- Onderweg overnacht je in mooie pensions die direct op de route liggen
- Deze route is vooral populair onder wandelaars die graag bergwandelen, maar niet per se in een berghut willen overnachten
- De route is op te delen in een noordelijk en zuidelijk deel. Het noordelijke deel heeft een alpien karakter, terwijl de zuidelijke route vooral erg gemoedelijk is



Het noorden van de Meraner Höhenweg
We gaven hierboven al aan dat de Meraner Höhenweg in grofweg twee gedeeltes is op te delen. Het noorden is definitief het ruigste deel op de route en is ideaal voor wandelaars die graag een aantal dagen de bewoonde wereld willen verlaten. De route loopt hier namelijk door het hart van het Texelgebergte, op een steenworp afstand van de Oostenrijkse grens.
Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van dit gedeelte van de route is zonder twijfel de klim naar de Stettiner Hütte, die op een ruim 2.900 meter hoge bergpas ligt. Ingeklemd tussen de Hochwilde (3.482 m) en de Cima Bianca Grande (3.277 m) ondervind je hier aan den lijve de ruigheid van dit gebergte.
Het zuidelijke gedeelte
- Drie daagse trektocht met overnachting in pensions
- Bereik het hoogste punt van de route op ruim 2.900 meter
- Vooral geliefd onder wandelaars die van rust en oorspronkelijke natuur houden


Wijngaarden en uitzichten: het gemoedelijke zuiden
Het zuiden van de Meraner Höhenweg staat in schril contrast met het ruige noorden. Hier vind je wijngaarden, bossen en alpenweides, terwijl je hoog boven de Vinschgau kunt genieten van een panoramisch uitzicht. De etappes zijn toegankelijk voor wandelaars van ieder niveau, mits je een goede conditie meeneemt. Onderweg kom je daarnaast verschillende berghutten en almen tegen, waar je in alle rust kunt genieten van je wandelavontuur.
Ook het uitzicht mag er hier zijn. Bij goed weer is de bijna 4.000 meter hoge Ortler te zien, het icoon van de Vinschgau. Is het erg helder weer, dan kun je met een beetje geluk zelfs de ruige Dolomieten zien liggen.
De zuidelijke route
- Gemoedelijker dan het noorden, geschikt voor wandelaars van alle niveaus
- Driedaagse variant, waarbij je overnacht in mooie pensions
- Panoramisch uitzicht op de Vinschgau en de Ortler en bij helder weer op de Dolomieten

Veelgestelde vragen over de Meraner Höhenweg
De Meraner Höhenweg kun je het beste vanaf half juni t/m half september. Rond deze tijd zijn de berghutten op de route allemaal open. Ook is het weer in de bergen dan optimaal.
De Meraner Höhenweg loopt in een lus en kan theoretisch vanuit iedere plek worden opgepakt. Vanuit Nederland kun je relatief gemakkelijk met de trein naar het startpunt van de route. Neem vanaf Utrecht of Amsterdam Centraal de directe ICE naar München. Stap vervolgens in München over op de trein naar Venetië of Verona. In Bolzano kun je vervolgens een trein nemen naar Meran. Vanuit Meran kun je met de bus naar het gewenste startpunt naar keuze.
De Meraner Höhenweg is geen klassieke huttentocht, aangezien je niet in berghutten overnacht maar veelal in pensions of hotels. Toch zul je zelf al je spullen moeten meesjouwen en voorbereid zijn op ieder type weer. Gelukkig hebben we een handige paklijst voor je klaarstaan waarop alle items staan die je nodig hebt voor een huttentocht.