Wat doe je als je in Nederland woont, maar voelt dat je avontuur in je leven mist en die bergen blijven roepen? Nou, dan laat je de boel de boel en word je bergwandelgids in Oostenrijk. Tenminste, als je Nicky Brouwer heet. Maar hoe kom je daar? Hoe pak je het aan? En is het echt zo mooi als het klinkt? Wij doken met een rugzak vol vragen het gesprek in. Op zoek naar een berg antwoorden. In gesprek met Nicky Brouwer van She Feels Alive In The Mountains.
De weg van Nicky Brouwer: bergliefde, chaos en een plan B
Soms kom je van die verhalen tegen die iets in je losmaken. Die echt anders zijn en waar het avontuur vanaf spat. Zo ook het verhaal van Nicky. Geboren in het oosten des lands, zat de liefde voor de bergen er al vroeg in door de regelmatige bergvakanties. In eerste instantie lijkt haar leven redelijk de standaard te volgen met een afgeronde sportopleiding ALO en een baan als gymdocent. Maar het blijft wringen waarbij ze voelt dat het niet klopt.
Uiteindelijk zijn het veranderingen op school en covid waardoor Nicky het over een andere boeg besluit te gooien: “Door covid kon ik niet meer naar de bergen en dus ook niet meer opladen. En zonder die rust schiet ik echt alle kanten op. Ik merkte steeds sterker dat ik niet zo happy was in Nederland. Dat ik gewoon echt iets miste. Toen bedacht ik me dat eigenlijk alles dat ik hier heb zoals vrienden en familie toch wel blijft. Het ergste dat me kon gebeuren was dat ik een half jaartje weer thuis zou moeten wonen met een baan in een koffietentje. Die baan in het onderwijs en een huisje vind ik toch wel weer. Er is bijna altijd wel een plan B.”
En zo werd het masterplan op weg naar meer avontuur in gang gezet. Startend met een bezoek aan de Nepalese Himalaya. Een plek waar ze onder andere de loodzware Everest Three Passes, Mardi Himal Trail en naar Annapurna base camp liep, haar huidige vriend Stefan leerde kennen én zich inschrijft als bergwandelgids. De start van haar grote avontuur.

Hoe word je bergwandelgids?
Een vraag die Nicky Brouwer vaak krijgt. Zo vaak zelfs, dat ze er een video over opnam. Belangrijk is volgens haar om uit te testen of je vooral het gidsen of de bergen leuk vindt. Nicky: “Veel mensen romantiseren het beroep als bergwandelgids. Het is nogal een verschil of je gewoon graag in de bergen bent of dat je dat ook leuk vindt met een hele groep mensen om je heen. Want het is nogal een intensief beroep. Je wordt wakker en er zijn direct mensen om je heen. En soms slaap je zelfs in dezelfde zaal.”
Liefde voor bergen én lesgeven was de gouden combinatie voor Nicky Brouwer
Ook voor Nicky lijkt de liefde voor de bergen en het lesgeven een gouden combinatie, maar toch probeert ze het eerst uit. Zo vertelt ze: “Ik had m’n C1 alpiene cursus al gedaan en wist dat sommige bedrijven je ook zonder certificering laten gidsen. Ook al is dat natuurlijk eigenlijk niet de bedoeling. Maar zo kon ik het bestaan als gids wel uitproberen in de Balkan, Dolomieten en Marokko. En dat vond ik meteen superleuk. Dus heb ik de mogelijkheden bekeken en me ingeschreven voor een bergwandelgidsopleiding in Oostenrijk.”
Zo blijkt dat je kunt kiezen voor de opleiding tot International Mountain Leader in Engeland of opleidingen in Oostenrijk, Zwitserland, Italië en Duitsland. Voor Nicky viel de keuze uiteindelijk dus op Oostenrijk. Al bleek dat nog een hele uitdaging: “Door m’n ervaring voldeed ik aan alle ingangseisen en ik sprak al vloeiend Duits. Maar ik heb het echt zwaar gehad door het dialect. Ze vertalen bijna niets voor je en zelfs je examens zijn half in het dialect.” Zweten dus. Zelfs als je niet op de berg staat. Wel leer je in ruil daarvoor in korte tijd een hele hoop over dingen zoals kaartlezen, navigeren, eerste hulp bij berg ongelukken, het weer in de bergen en veel over flora en fauna.
Macho macho (wo)man
Over zweten gesproken: de bergwereld wil nog weleens een vrij hoog testosterongehalte hebben. Waarin de top halen het enige is dat telt en vrouwen vaak niet serieus worden genomen. Iets dat ook Nicky merkt: “Als iemand de weg vraagt terwijl ik met m’n vriend door de bergen loop, doen ze dat vrijwel altijd aan hem. En hij zegt dan weer dat ik de gids ben. Dat is wel echt iets wat in onze hele maatschappij zit en wat ik jammer vind. Ik streef naar een gelijker spelersveld. Maar blijf wel weg van feminisme, daar ben ik zelf echt mega allergisch voor.”
Volgens Nicky was dit ook een van de drijfveren om haar eigen bedrijf te starten: “Het is vaak zo macho macho en spierballentaal in de bergen. Terwijl dat vaak helemaal niet the best way to go is. Zelf ben ik altijd wel een beetje one of the guys geweest en trek ik m’n bek open. Maar dat heeft niet iedereen. Daarom worden onze groepen nu en in de toekomst altijd door vrouwen geleid. Zodat ik andere dames de kans kan geven om van gidsen echt hun hoofdberoep te maken. Want als je daar echt van kunt leven, krijgt het pas de aandacht die het verdient en ontdek je jouw eigen manier om die hele goede gids te worden.”

She Feels Alive In The Mountains
Inmiddels is Nicky dus volleerd bergwandelgids en gidst ze samen met de andere vrouwelijke bergwandelgidsen, Welmoed en Sabrina, zowel beginners als gevorderde hikers in de bergen. Dit doet ze onder de vlag van haar bedrijf She Feels Alive in the Mountains. Een naam die spontaan boven kwam drijven in Annapurna Base Camp en meteen goed voelde. En zoals je al raadt, doet ze dat op haar eigen manier.
“Bergwandelreizen zijn vaak toch wel 40+ en dat vind ik gewoon niet zo leuk om te gidsen. Dus target ik vooral mannelijke en vrouwelijke wandelaars, klimmers en trailrunners tussen de 25-40 jaar die graag de bergen in willen. Ik maak het gewoon allemaal net even wat hipper. Al mag je je afritsbroek gewoon aan hoor.”, zegt ze met een knipoog.

Veiligheid en liefde voor de bergen
Ook veiligheid is een centraal onderdeel, vertelt ze: “Ik wil dat iedereen zich constant veilig voelt. En dat gaat over het gevoel binnen de groep, maar heeft ook met de juiste gear te maken. Daarom help ik mensen om zich goed voor te bereiden en leg ik alles glashelder uit. Ook over hoe ons lichaam qua beweging werkt. Dat laatste is iets wat echt bij mij past door m’n ervaring als docent en wat niet iedere bergwandelgids doet. Uiteindelijk wil ik dat mensen ook zelfstandig veiliger de bergen in kunnen als ze met mij mee zijn geweest.”
Daarnaast wil ze vooral die liefde voor de bergen delen. Nicky: “Zeker mensen die voor het eerst in de bergen komen vinden het spannend en gaan te snel. Dan zie je ze zwoegen, terwijl je nog de hele dag moet. Dus dan rem ik ze wat af en moedig ik aan om wat meer om zich heen te kijken. Zo ontstaat er meer verbinding met de natuur en geniet je gewoon meer. Bij de meeste mensen klikt er na een paar dagen ineens iets en zie je dat die magie van de bergen overspringt. Dat is mooi om te zien.”
Het leven in Innsbruck gaat (niet altijd) over bergrozen
Zelf heeft Nicky haar happy place gevonden in Innsbruck, waar de geliefde bergen haar omringen. En het zal je niet verbazen dat het leven net even anders is dan in Nederland. Maar waar zit dat in? Nicky: “Het gaat hier veel meer om de essentie van dingen in plaats van materialisme. Mensen hier vragen je niet wat voor werk je doet, maar zijn benieuwd welke sporten je beoefent en welke dingen je graag nog wil bereiken. Het maakt niet uit wat voor persoon je bent. En iedereen is veel meer bezig met het nu, met buiten zijn en niet de hele dag met je telefoon. Alles gaat gewoon wat trager.”
Al is die liefde voor buiten en de bergen op een plek zoals Innsbruck volgens haar wel essentieel omdat anders het gevoel van isolement op de loer ligt. Zelfs voor haar. Daarom koos ze bewust om te investeren in dat nieuwe sociale leven: “Ik besefte me goed dat ik m’n sociale kring in Nederland achterliet, terwijl dat sociale zo belangrijk voor me is. Daarom heb ik in Innsbruck bijvoorbeeld drie maanden in een sportschool gewerkt. Niet omdat ik dat zo leuk vond, maar wel omdat je zo snel veel nieuwe mensen leert kennen. Anders blijf je in de buitenlanderscirkel zitten. En je krijgt ook sneller het gevoel hoe dingen werken. Van m’n vriendschappen thuis verwaterde er een paar, maar de rest werd alleen maar sterker. Want als we elkaar nu zien, hebben we ook echt 100% aandacht voor elkaar.”

Hoe ziet het leven van een bergwandelgids er eigenlijk uit?
“Het hoogseizoen loopt van juni tot oktober. In een hoogseizoenmaand ben ik drie van de vier weken aan het werk. De meeste tochten zijn vijf dagen, waarbij ik van woensdag tot zondag gids. En de andere twee dagen doe ik de was en bereid ik de volgende tochten voor. Soms doe ik ook tochten van vier of zelfs zeven dagen. En afhankelijk hoe zwaar de tocht was, ga ik op m’n vrije dagen ook nog sporten. Dan werk ik ‘s ochtends en ga ik ‘s middags even trailrunnen, klimmen of creëer ik wat extra zen met een ijsbad of yoga.”, vertelt Nicky.
En buiten het seizoen? Dan maakt ze plannen voor het nieuwe seizoen, is ze bezig met nieuwe boekingen en staat ze zelf lekker veel op de ski’s. En natuurlijk is het dan tijd voor die welverdiende vakantie. Al zijn ook dan de bergen ook nooit ver weg. Zo bezocht ze afgelopen maanden de bergen in Ecuador én Japan. She feels alive in the mountains zullen we maar zeggen 😉

Vind je outdoormaatje met Project Buiten Buddies
Maar nog even terug naar die vierde week tijdens het hoogseizoen. In deze tijd geeft Nicky ruimte aan haar eigen toekomstige ambities. Want met haar master innovatie is ze altijd wel bezig met nieuwe projecten. Een van die projecten is Project Buiten Buddies, waar ze met trots over vertelt. Nicky: “Je merkt dat buiten zijn in Nederland niet zo een dominante rol speelt en het lastiger is om andere mensen te vinden. Dus toen ik een keer iets op Instagram plaatste over het vinden van een buitenmaatje, ging dat echt viral. Dus bedacht ik in twee uurtjes Project Buiten Buddies. Een Whatsapp community met alle provincies en subgroepen waarvoor je je aanmeldt als je meer like minded mensen zoekt voor je outdooravonturen. En daar zitten nu meer dan 500 mensen in. Gewoon superlaagdrempelig en easy. Want ik vind dat het geen geld moet kosten om andere mensen te ontmoeten die van hetzelfde houden.”
Een berg nieuwe ideeën en dromen
Nicky lacht als ik haar vraag of ze een influencer is: “Waarschijnlijk wel, maar dan op mijn eigen manier. Ik wil gewoon nog meer buiten zijn en mensen inspireren en mee de bergen in nemen. En laten zien dat ook als je in dat platte Nederland opgroeit, je allerlei toffe avonturen kunt beleven zonder een of andere extreme avonturier te zijn.”
Samen met haar team is Nicky dan ook druk bezig met het inspiratieplatform She Summits. Een online plek vol zowel inspirerende als eerlijke verhalen uit de bergen, inclusief alle highs en lows die erbij horen. Maar ook met meer nadruk op dames die extremere dingen doen. Want die zijn er genoeg, maar zijn veel minder bekend. Nicky: “Iedereen kent wel de Nimsdai Purja van Fourteen Peaks, maar te weinig mensen kennen bijvoorbeeld een Kristin Harila of Katja Staartjes. Ik hoop dat er uiteindelijk meer girl power en vrouwelijke rolmodellen in de bergwereld komen. Zodat ook de kleine guppen zien dat er zoveel mogelijk is.”
En ook op sportief vlak blijkt er nog ‘een ideetje’ te sluimeren. “Ik zou graag de Laugavegur trail op IJsland willen trailrunnen. Deze trail is 55 kilometer lang en als wandelaar doe je er vier dagen over. Maar ik denk dat wij dat wel sneller kunnen”, lacht Nicky. In de categorie ‘omdat het kan’ zullen we maar zeggen.

De gouden tips van bergwandelgids Nicky
Natuurlijk vroegen we Nicky ook om haar gouden tips op weg naar meer (berg)avontuur in je leven. Haar advies? “Durf het leven toe te laten en te zien wat er gebeurt. Zeker als je merkt dat er iets mist. Bij die stap hoort ook het oncomfortabele omarmen. Uit je comfortzone stappen en op je bek gaan. Dingen doen of organiseren en dan kijken hoe het uitpakt. En dat hoeft zeker niet meteen iets groots te zijn. Zo maak je het behapbaar, blijf je jezelf uitdagen en ontdek je steeds beter wat je wilt. Ik ben zelf nog steeds dankbaar dat ik de sprong heb gewaagd.”, vertelt Nicky.
Een tweede tip is om te ontdekken wat je echt blij maakt en je ontdekkingstocht zonder torenhoge verwachtingen te starten. Nicky: “Verwachtingen zijn vaak stomme dingen en creëren niet alleen te vaak teleurstellingen, maar weerhouden je ook vaak om ergens aan te beginnen. Al verwachten sommige mensen ook meteen dat alles moeilijk is en toch niet gaat werken. Dat is ook weer een verwachting en helpt je niet. Start dus lekker luchtig en zonder verwachtingen, dat maakt je leven een stuk leuker.”
Ga dus voor je dromen als je leven het toelaat, durf fouten te maken en weet dat er bijna altijd wel een plan B is. Misschien is dat ook voor jou wel het recept op weg naar een nog gelukkiger leven. In de bergen of ver daarbuiten.
Meer weten over Nicky of gewoon altijd op zoek naar nóg meer extra outdoor inspiratie? Check dan Shefeelsaliveinthemountains.com en volg Nicky op Instagram.