Onlangs schreven we al een artikel over drie fantastische langeafstandswandelingen in Schotland. Daar ontbrak nog een bestemming. Misschien wel de populairste bestemming van Schotland. In ieder geval voor hikers. We hebben het natuurlijk over Isle of Skye. Een fenomenaal landschap, gave trails, hikes voor alle leeftijden en niveaus, pittoreske stadjes en heerlijke gerechten, recht uit de zee, maken Isle of Skye een terechte hotspot voor hikers in Europa.
Old Man of Storr
Een van de bekendste must see plekken in Isle of Skye is Old Man of Storr. Deze hike is iets minder dan 5km. Niet super lang dus, maar het is wel een klim. Een klim die je omhoog voert naar de Old Man of Storr, met als beloning een geweldige view over het eiland.
Quiraing
Een andere iconische plek is Quiraing. Deze hike is iets uitdagender en iets langer dan Old Man of Storr. De trail is ruim 7 km en voert je langs de kliffen van Quiraing. Veel mensen bezoeken alleen het eerste korte stuk pad. Zonde, want de trail gaat verder dan dat. Het passeert de Prison, Needle en andere highlights. Bovendien zijn de uitzichten sensationeel.
Sgurr Alasdair
Met zijn 992m is Sgurr Alasdair het hoogste punt op Isle of Skye. De hike er naartoe is een uitdagende. Zeg maar gerust pittige en heftige hike. De beklimming is steil en je loopt over los puin, waardoor het lopen extra voorzichtigheid en inspanning vraagt. In totaal loop je een kleine 10km, maar daar doe je wel zo’n 5 tot 6 uur over. Het is niet de beklimming die je maakt als je hoogtevrees hebt en is wel voor de goed beoefende hiker.
The Trotternish Ridge
Trotternish Ridge is een hike van ruim 37km. Een lange en uitdagende hike met lekker veel beklimmingen en afdalingen. Extra tof aan deze hike is dat er meestal geen pad is waar je overheen loopt. Om optimaal van deze hike te kunnen genieten, raden we aan om de hike in twee dagen te doen. Je kunt dan kamperen op de bergrug zelf. Start- en eindpunt zijn Portree en Flodigarry.
The Skye Trail
De Skye Trail is alleen geschikt voor de ervaren hiker onder ons. Zeven dagen ben je onderweg om in totaal 128km af te leggen. Daarmee cover je meteen een groot deel van de allerbeste landschappen van Isle of Skye. De route volgt onder andere een groot deel van Trotternish Ridge. Verder kom je langs gave, maar minder bekende kliffen langs de kust, volg je steile paden boven hoge dalen én passeer je verlaten, verwoeste dorpjes.
De beste reistijd naar Isle of Skye
We hebben het natuurlijk wel over Schotland. Daar is het weer niet altijd top. Daarom kun je Isle of Skye het beste bezoeken tussen mei en september. Al vormen de zomermaanden, juli en augustus, het peak season. Bereid je in die maanden voor op top drukte. April is ook nog een goede optie, want april en mei zijn de droogste maanden. Droog, maar ook fris. Gelukkig niet zo fris als in de winter. Dan kan het echt heel koud zijn. Aan de andere kant heb je dan de beste plekken wel helemaal voor jezelf.
4 reacties. Reactie plaatsen
Sgurr Alasdair is niet zomaar een hike. Zo lijkt het in dit verhaal wel. Daar moet je echt wel iets voor kunnen. Heeft ook de hoogste moeilijkheidsgraad. Dat is niet zomaar een leuke beklimming met een beetje een scramble. Hiervoor moet je toch echt wel meer kunnen dan een beetje wandelen.
Hoi Claudia, thanks voor de reactie.
We schrijven: “Met zijn 992m is Sgurr Alasdair het hoogste punt op Isle of Skye. De hike er naartoe is een uitdagende. Zeg maar gerust pittige hike. De beklimming is steil en je loopt over los puin, waardoor het lopen extra voorzichtigheid en inspanning vraagt. In totaal loop je een kleine 10km, maar daar doe je wel zo’n 5 tot 6 uur over.”
Daar staat zeker dus dat het niet makkelijk is, maar hoe zou je het beter omschrijven? Of wat kunnen we toevoegen om het helemaal correct te maken?
iets in de trant van een heftige beklimming waar je techniek voor moet hebben en zeker ook geen hoogtevrees. Ik persoonlijk vind dit meer in de richting van een bergbeklimming dan een hike (wandeling). Vorig jaar ben ik de Bla Bheinn op geweest en dat was al een pittig laatste stuk. Dat was de black cuillins, de simpele variant op de red cuillins. Maar dat is wellicht een verschil in visie en /of ervaring.
We hebben er wat nuances aan toegevoegd. Dank voor het delen van jouw ervaringen. Dat is juist extra waardevol voor de lezers 🙂