De Jordan Trail mag niet ontbreken op jouw bucketlist en dit is waarom

door

Jordanië, het land dat bekend staat om zijn woestijn en historische gebieden is een pareltje in het Midden-Oosten, grenzend aan Israël, de Westelijke Jordaanoever, Syrië, Saoedi-Arabië en Irak. Dit mooie land heeft ruim 11,3 miljoen inwoners die één en al gastvrijheid ademen. Uitgenodigd worden om aan te schuiven voor het eten bij een lokaal gezin, daar draaien de inwoners hun hand niet voor om. Naast de gastvrijheid heeft het land een ontzettend mooie en bijzondere natuur en cultuur te bieden. En daarom is een langeafstandswandeling de perfecte manier om het land te bewonderen. Dé trail daarvoor is de 675 kilometer lange Jordan Trail.

De volledige Jordan Trail leg je niet af in zomaar een paar vakantiedagen, maar door middel van deze optie ben je maar zes dagen kwijt en heb je toch een enorme Jordan Trail ervaring te pakken.

Inhoud van dit artikel

Er staat een hele hoop handige informatie over de Jordan Trail op deze pagina. Om te zorgen dat jij zo snel mogelijk de informatie vindt die je zoekt, hebben we een inhoudsopgave voor je gemaakt. Zodra je op het gewenste onderdeel klik, ga je meteen door naar het betreffende item in de tekst.

De Jordaanse cultuur tijdens de Jordan Trail

Wat is de Jordan Trail?

De Jordan Trail is in 2018 door National Geographic benoemd tot één van de bucketlist wandeltochten ter wereld. Het is een langeafstandswandeling die je helemaal van het noorden van Jordanië tot aan het zuiden van Jordanië brengt. Deze 675 kilometer lange trail was vroeger een karavaanroute om handelsproducten vanuit Syrië naar Egypte en Saudi-Arabië te verplaatsen. Sinds 2017 is de route opengesteld voor het publiek om het toerisme te bevorderen. De Jordan Trail brengt je langs 75 dorpen en steden. Stuk voor stuk vol karakter en vol geschiedenis. Op een trail als deze ga je echt back to basic. Je kunt dagen lopen zonder een grote stad tegen te komen, slapen onder de sterrenhemel of bij een gastgezin en genieten van de spectaculaire vergezichten.

Sterrenhemel in Jordanië
Sterrenhemel in Jordanië

Hoe is de Jordan Trail ontstaan?

De eerste ideeën om de Jordan Trail te ontwikkelen ontstonden in 2003. Vijf jaar later, in 2008 was het eerste deel van de trail gereed. Dit is het stuk van Um Qais naar Ajloun. Vervolgens zijn de initiatiefnemers aan de laatste delen gaan werken, van Petra naar Rum en van Rum naar de Rode Zee. In de jaren daarna werden ook de andere delen gereed gemaakt. In 2015 werd de Jordan Trail associatie opgericht en de officiële opening van de Jordan Trail was in 2016. Momenteel wordt er nog steeds aan de ontwikkeling van de trail gewerkt, maar dat zit hem vooral in de markering. Die loopt nog niet volledig door. Je kan de trail dus wel zelf doen, maar het wordt aangeraden om met gids op pad te gaan.

Let op: Je kunt de route in gpx downloaden op de site van de Jordan Trail Association. Je moet dan wel eerst verklaren dat je zelf verantwoordelijk bent als je op individuele basis op de trail loopt. Dit vanwege onder andere de schaarse plekken om jezelf te bevoorraden en de slechte bereikbaarheid met je telefoon.

De Jordan Trail is opgedeeld in acht secties

De meeste mensen lopen de Jordan Trail van noord naar zuid. De volledige Jordan Trail is opgedeeld in acht secties, met ieder hun eigen kenmerken:

  1. Um Qais naar Ajloun, 80 kilometer over vier dagen
  2. Ajloun naar Fuhais, 59,1 kilometer over 4 dagen
  3. Fuhais naar Wadi Zarqa Ma’in, 77,5 kilometer over vier dagen
  4. Three Wadis naar Karak, 75 kilometer over 4 dagen
  5. Karak naar Dana, 83,2 kilometer over 4 dagen
  6. Dana naar Petra, 72,6 kilometer over 4 dagen
  7. Petra naar Rum, 90,6 kilometer over 5 dagen
  8. Rum naar de Rode Zee, 112 kilometer over 6 dagen

Sectie één is het groenste deel en daarmee ook meteen het enige deel waar je beschutting hebt van bomen. Verder voert de hele trail door de woestijn. Het moeilijkste stuk is deel vier, van Three Wadis naar Karak. Vooral de drie wadi’s (valleien) maken het een pittige sectie. Dat komt door de grote hoogteverschillen die je aflegt per etappe en omdat je de rivieren moet oversteken. Het mooiste en veruit populairste deel is sectie zes, van Dana naar Petra.

Sectie zes, van Dana naar Petra, is het deel dat je via Travelbase kunt boeken, waarbij je zes dagen op de Jordan Trail bent. Daarover verderop meer.
Dana bij zonsondergang. De start van de mooiste sectie van de Jordan Trail
Uitzicht op de Jordan Trail vanuit Dana

Beste tijd om de Jordan Trail te lopen

Het ideale moment om de Jordan Trail te lopen verschilt per regio. In het noorden zijn maart en april het beste; in het zuiden zijn februari en maart de aangenaamste maanden. Gedurende deze maanden zijn de temperaturen comfortabel, zijn de bossen en weiden van het noorden groen, staan de boomgaarden in bloei, stromen de beken en zijn er bloemen in overvloed in zowel de bergen als de woestijnen. Een andere goede optie is om tussen september en half november op pad te gaan, omdat de temperaturen dan ook weer aangenaam zijn. De zomer is te warm en de winter te koud en te nat.

Overnachten op en langs de trail

Accommodaties zijn in de hele regio beschikbaar in de vorm van hotels, maar ook guesthouses en homestays. Bij die laatste verblijf je bij gezinnen in huis. Het is een soort bed-and-breakfast principe, maar dan inclusief diner en ontbijt en een lunchpakket. Een mooie manier om de lokale economie te stimuleren. Alle aangesloten verblijven worden regelmatig gecheckt of ze aan de hospitalityvoorwaarden voldoen. Ook krijgen ze trainingen op het gebied van gastvrijheid, hygiëne en duurzaamheid. Wildkamperen is ook mogelijk, zolang je maar uit de buurt blijft van privé-terrein en zorgt dat je het Leave No Trace-principe hanteert.

Slapen in een guesthouse

Een van de accommodaties op de Jordan Trail is het Eisa Dweekat Guesthouse nabij Rasoun, dat je op ongeveer 60 kilometer van de start van de trail tegenkomt. Eisa Dweekat is een van de boardmembers van de trail associatie. Hij kan je alles vertellen over het ontstaan en verloop van de trail. Over wat je onderweg ziet en tegenkomt en waar je op moet letten als je de Jordan Trail loopt. Op de bovenste verdieping van zijn huis, zijn meerdere gedeelde kamers. Stuk voor stuk schoon en uitgerust met goede bedden en een badkamer. Wij hadden de eer om een klein deel van de Jordan Trail met Eisa te lopen. Daarover verderop meer.

Eisa Dweekat voor zijn guesthouse langs de Jordan Trail
Eisa Dweekat voor zijn guesthouse

De volledige trail lopen, onder begeleiding van JTA

Een andere handige tip voor het hiken van de Jordan Trail is om je tijdens je tocht aan te sluiten bij de Jordan Trail Association (JTA). Met die organisatie kun je kiezen of je de volledige trail loopt of delen ervan. Zij zorgen onder andere voor het vervoer van je tent en grotere tassen naar de volgende slaapplek, zodat jij deze overdag niet mee hoeft te sjouwen. Daarnaast zorgen ze voor lokale gidsen tijdens de trip en lokale koks voor de maaltijden. Door de lokale bevolking te betrekken bij deze tocht wordt het volledige proces duurzamer en leer je nog meer van de cultuur kennen, naast dat je veel gelijkgestemde hikers ontmoet.

Op pad met een boardmember van de Jordan Trail
Op pad met gelijkgestemden, onder begeleiding van gids en JTA

De verkorte Jordan Trail in zes dagen

Wil je de volledige Jordan Trail afleggen dan ben je ongeveer 40 dagen onderweg. Daarom is deze trail toch wat meer geschikt voor de wandelaar die veel tijd heeft. Dit betekent niet dat er geen andere opties zijn. Travelbase biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om een deel van de tocht te bewandelen, die je een soortgelijke ervaring biedt. In zes dagen, met gemiddeld zo’n 16 kilometer in de benen, loop je van Shobak (net voorbij Dana) naar Petra. Onderweg loop je door canyons, bergen en oases en kun je genieten van de rust van de woestijn.

Off the grid avontuur

Tijdens dit zesdaagse avontuur ben je echt helemaal off the grid. Je loopt namelijk van Nabeteaanse campspot naar Nabeteaanse campspot, allemaal in the middle of nowhere. Dat betekent dat je onderweg geen sanitaire faciliteiten hebt, maar ook dat je geen stromend water tot je beschikking hebt. Daarnaast zijn er onderweg geen supermarkten of andere voorziening. Het wordt daarom aangeraden om meer dan voldoende energierepen en andere snacks mee te nemen. Voor drinkwater wordt overigens wel gezorgd door de organisatie. Daarnaast kun je via Travelbase alle maaltijden laten verzorgen, zodat jij aan het einde van de dag volop kunt genieten van de echte Bedouinse gastvrijheid. Kun je in de avond met een gerust hart je tentje opzoeken om de volgende dag weer vol energie verder te lopen.

Je grote rugzak en tentje mag je overigens in de ochtend meegeven aan de jeep, die het dan naar de volgende kampeerplaats vervoert. Zelf neem je uiteraard je dagrugzak mee, waar voldoende water en eten voor onderweg in zit. Ook goed om te weten, is dat je de eerste avond en in Petra in een hotel slaapt. Een overnachting in Amman, op de laatste avond, kun je ook nog optioneel bijboeken via Travelbase.

Meer weten?

Het zesdaagse dag-tot-dag programma en alle antwoorden op jouw vragen vind je op de site van The Jordan Trail van Travelbase. En let op: The Jordan Trail kun je via deze organisatie alleen in het voorjaar en najaar boeken. In het voorjaar is dat van maart tot mei en in het najaar van oktober tot december. Zodra de nieuwe vertrekdata open gaan om te boeken, zijn ze meestal binnen no time uitverkocht. Wees er dus snel bij!

Alvast wat meer voorpret? Onderaan dit artikel hebben we een sfeerimpressie toegevoegd met meer foto’s van onze dagen op de Jordan Trail, najaar 2023.

Wat een natuur tijdens de Jordan Trail

Jordan Trail Association

De Jordan Trail Association werd in juli 2015 opgericht en geregistreerd als een Jordaanse niet-gouvernementele organisatie (NGO) met als doel de Jordan Trail te ontwikkelen en te onderhouden en de capaciteit van de lokale gemeenschappen waar de trail doorheen loopt te ondersteunen en op te bouwen. Wij hadden het genoeg om twee van de boardmembers te ontmoeten tijdens ons bezoek aan Jordanië; Eisa Dweekat en Ahmad Al Omari.

Een ochtend op de Jordan Trail met Eisa Dweekat

Op dag drie van de Jordan Trail loop je van Beit Idis naar Rasoun. Eisa Dweekat nam ons zo’n zeven kilometer mee op dit deel van de trail, dat het groenste gedeelte is van de Jordan Trail. Er is geen ander deel waar je onder de bomen doorloopt. We liepen door het Birgish bos, onder vele eikenbomen door en passeerden allerlei andere bomen en planten. Eisa legde ons uit dat de eikenboom de nationale boom is van Jordanië en de zwarte iris de nationale bloem. Onderweg zien we regelmatig overblijfselen van muurtjes. Die muurtjes zijn terug te voeren tot aan de Ottomaanse tijd. Boeren verbouwden toen tarwe, druiven en olijven in deze regio. De muren werden gebruikt om het verschuiven van de grond tegen te gaan.

Ook vertelde Eisa ons dat de organisatie van de Jordan Trail vooral veel oude ezelspaden heeft gebruikt om de trail te ontwikkelen. Tijdens onze wandeling op de trail komen we erachter dat die ezels nog steeds gebruikt worden om materialen, zoals hout te vervoeren over de paden. Vroeger gebruikten de mensen de ezels ook om water uit de Zubiya bron te halen, die we vlakbij het gelijknamige dorpje tegenkomen. Eisa licht toe dat het water tot zo’n dertig jaar geleden nog uit de waterbron de vallei in stroomde. Tegenwoordig is het water teveel opgedroogd en is er bovengrond nauwelijks meer iets van te zien.

Een historische start met Ahmad Al Omari

Tijdens ons bezoek aan Jordanië, hebben we nog een van de boardmembers van de associatie ontmoet. Ahmad Al Omari is vertegenwoordiger en kartrekker in het eerste deel van de trail. Hij is geboren in Um Qais en kent de regio als geen ander. Zijn familie heeft ook nog steeds stukken land, waar je langstrekt als je over de trail loopt. Grote kans dus dat je Ahmad ergens tegenkomt. Helemaal als je je Jordan Trail Pass wilt laten stempelen. En als je Ahmad dan toch spreekt, schakel hem dan meteen in als gids voor een rondleiding bij Um Qais. Dat is een plek met een rijke geschiedenis, vol oude ruïnes en interessante verhalen. Je leert er meer over op de website van NPO3. Ahmad kom je in de video tegen rond de 14e minuut.

Meer informatie

Meer (praktische) informatie vind je op de website van JTA.

P.s. Er is ook een Jordan Bike Trail, waarbij je ongeveer dezelfde route op de fiets aflegt.

P.s.2. Krijg je niet genoeg van hiken in Jordanië? Check deze tweedaagse trekking in Wadi Hasa dan eens. Een dikke aanrader als je in de zomer in Jordanië bent.

Sfeerimpressie

We sluiten dit artikel af met nog een kleine sfeerimpressie van onze tijd op de Jordan Trail, die we liepen via Travelbase:

Over de auteur van dit artikel

1 reactie. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.