Dat Brabant een veelzijdige en grote provincie is, dat wisten we. Een reis van Oost- naar West-Brabant is maar liefst 125 kilometer lang. En dat is precies waar we naartoe gingen, een van de meest uiterste puntjes West-Brabant. Daar ligt de Kalmthoutse Heide tegen de Belgische grens aan en geeft je een zeer uniek stukje Brabant. En België, want tijdens een van de vele hikes of mountainbike-tochten, ben je zomaar de grens over.
Grenspark Kalmthoutse Heide
Eenmaal aangekomen bij het grenspark Kalmthoutse Heide, word je ontvangen door een oase van rust en natuurschoon. Grenzeloos genieten zoals het 60 km2 grootte gebied het zelf noemt. En niet gek ook, want je loopt zo van Nederland naar België en andersom. Maar daarnaast is het één natuurgebied dat eindeloos veel variëteit kent. De ruige en ongerepte natuur laat zich van zijn beste kant zien. Duinen, vennen, heide, bossen, weilanden en polder wisselen elkaar keer op keer op. En ook elk seizoen is weer totaal anders. Ga dan ook zeker een keer kijken aan het einde van de zomer, want dan staat de heide fantastisch in bloei.
Kennis maken met de Kalmthoutse Heide
Je moet er waarschijnlijk wel even voor in de auto of het openbaar vervoer zitten, maar het grenspark zal je zeker doen verrassen. De fietser kan overigens ook de trein naar Bergen op Zoom pakken en vanuit daar op de racefiets of mountainbike naar het natuurpark fietsen. Wij parkeren de auto bij het Recreatiecentrum Hazeduinen, maar er zijn tal van andere plekken om jouw auto te parkeren en op een ander punt jouw wandeling aan te vangen. Het natuurgebied is immers zo ontzettend groot, dat je er binnen één dag zeker niet op uitgekeken raakt. Daarom is een overnachting ergens in de buurt zeker aan te raden!
TOP Natuurroute
Ditmaal zijn we bij de Kalmthoutse Heide voor een wandeling over de TOP natuurroute van Visit Brabant. In ongeveer zes kilometer maak je kennis met de diversiteit van het natuurgebied. Je kan dus alle vakjes afvinken, want je loopt er door een dennenbos, over de heide, langs vennen en door duinen. Eenmaal de auto uit, voel je meteen de rust van de Kalmthoutse Heide. Ga er – net zoals wij dat deden – eens op een doordeweekse dag naartoe en je komt werkelijk vrijwel niemand tegen. Deze plekken bestaan dus nog écht in Nederland.
Wandelroute ‘de mier’
Een voorbereid mens telt voor twee, dus vooraf aan ons avontuur naar de Kalmthoutse Heide, hadden we natuurlijk de route goed bekeken en de GPX-file gedownload in Komoot. Eenmaal geparkeerd, kwamen we erachter dat de bewegwijzering in de Kalmthoutse Heide echt niets te wensen over laat. Je kiest dus een wandeling uit bij een beginpunt en kan eenvoudig ‘spoorzoeken’ naar de juiste route. Door de bossen, over de heide, door de duinen. Paaltje naar links, flink eind rechtdoor, rechtsaf en door. Tussendoor uiteraard volledig genieten van de natuur, want door een route op deze manier te volgen, hoef je jezelf eigenlijk nergens anders mee bezig te houden. Gewoon heerlijk wandelen en maar zien wat je tegenkomt. Even pauzeren – of lunchen – op een van de vele uitzichtpunten of bankjes en je bent weer ready to go.
Wandelen over de Kalmthoutse Heide
Aan de rand – en vaak bij parkeerplaatsen – staan er overal informatieborden van het natuurgebied. Zo weet je dus precies waar je bent en waar er wandel- en fietspaden zijn. Fietsroutes stippel je super eenvoudig uit via bijvoorbeeld een knooppuntroute. Daarnaast zijn er tal van wandelroutes uitgezet in de Kalmthoutse Heide. Zo is de TOP Natuurroute ook de route van de ‘mier’. In totaal zijn er ongeveer 25 bewegwijzerde wandelpaden, variërend tussen de 1,7 en ruim 24 kilometer. Uiteraard kan je ook lekker je eigen gang gaan, rondstruinen of routes aan elkaar verbinden. En natuurlijk kan je jouw dag heerlijk afsluiten bij een van de vele fietscafés, restaurants en brasserieën. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij De Volksabdij & Brasserie Abdijbos, waar studenten leren en klaargestoomd worden voor een baan in de horeca.