Copyright: The Hike

7x een Kilimanjaro route, 7x een uitdaging. Welke kies jij?

door

Zoals er meerdere wegen zijn die naar Rome leiden, zo zijn er ook meerdere wegen als je de Mount Kilimanjaro wilt beklimmen. Zeven om precies te zijn. Maar welke Kilimanjaro route is het beste? Elke route heeft zijn eigen voor- en nadelen. Welke route voor jou het beste is, hangt af van jouw eigen wensen, niveau, budget en tijdsplanning. Om een goede keuze te kunnen maken, heb ik de verschillende routes en bijbehorende eigenschappen op een rijtje gezet.

Kilimanjaro route: Rongai

De Rongai route is de enige route die de Kilimanjaro vanuit het Noorden bestijgt. Je start vlakbij de Keniaanse grens en loopt via een vrije afgelegen wildlife gebied. De kans dat je de eerste dag wilde dieren ziet, is op deze route het grootste. Dat is natuurlijk een flinke plus voor Rongai. Helaas is de rest van de route ‘scunically’ gezien minder gevarieerd dan Machame, Lemosho en Shira. Qua moeilijkheidsgraad is dit een van de eenvoudigere routes. De route is vergelijkbaar met de Marangu route, maar veel minder druk. Op de terugweg neem je overigens ook de Marangu route naar beneden. Wil je gaan tijdens het regenseizoen (maart t/m mei) dan is deze route aan te raden, omdat het aan de noordzijde van de berg minder regent. Je kunt de tocht in zes dagen doen, maar zeven dagen wordt wel aangeraden. Doordat je in het Noorden start, ver van Moshi, betaal je extra transportkosten. Dit maakt Rongai een vrij dure route.

Kilimanjaro route: Marangu

De Marangu route is veruit de populairste route. In de volksmond ook wel Coca-Cola Route genoemd. Dat zegt eigenlijk al genoeg over de grote drukte op deze route. Het voordeel van Marangu is dat je niet in tenten hoeft te slapen, maar in hutten kunt overnachten. (verwacht overigens geen schoon paleisje.) Daarnaast is deze route het goedkoopste, doordat de ingang het dichtste bij Moshi ligt en de trek maar vijf dagen is. Dat is een dag korter dan de gemiddelde klim naar boven. Een nadeel van de Marangu route is dat de klim zo snel omhoog gaat, dat de kans op hoogteziekte toeneemt. Door zijn reputatie als een makkelijke route, wordt Marangu vaak geselecteerd door onervaren klimmers, die onvoldoende voorbereid zijn en denken het wel even te doen. Het percentage mensen dat op deze route om moet draaien voor de top is dan ook 60%.

Kilimanjaro route: Umbwe

De Umbwe route is de minst populaire en daardoor minst drukke route. Daar is uiteraard een reden voor. Het is veruit de moeilijkste, steilste en meest directe route naar de top. Dit is dus dé route als je op zoekt bent naar de grootst mogelijke uitdaging. Houd er wel rekening mee dat, ondanks dat je er zes of zeven dagen over doet, je op Umbwe lastig kunt wennen aan de hoogte. Dat maakt de slagingskans een stuk minder groot. Op de terugweg ga je via het eerste stuk van de Mweka route. Het is dus wel een ‘roundtrip’ en geen retourtje, maar omdat routes zo dicht bij elkaar liggen, is het uitzicht vrijwel hetzelfde op de heen- als de terugweg.

Kilimanjaro route: Machame

De Machame route is na de Marangu route de populairste route op de berg. Machame is zeker geen makkelijke route. Ben je op zoek naar een uitdaging en heb je er alle vertrouwen in dat je voldoende voorbereid bent om langere afstanden achter elkaar af te leggen, die soms over steile hellingen gaan, dan is dit de route voor jou. Je kunt Machame is zes dagen doen, maar een dag extra wordt sterk aangeraden, zodat je iets meer rust kunt nemen op de dag voordat je aan de uren durende, laatste klim naar de top begint. De uitzichten op Machame zijn fenomenaal en je komt langs de bijzondere hotspots, zoals Shira Plateau, Barranco Tower en Lake Tower. Maar let op, ik begon niet voor niets met de opmerking dat dit de tweede populairste route op de berg is. Machame is een erg drukke route. Vooral tijdens het hoogseizoen.

Kilimanjaro route: Lemosho

De Lemosho route is een vrij nieuwe route. Doordat je de Kilimanjaro vanuit het westen benadert, loop je niet één, maar twee dagen door het regenwoud. Deze extra dag maakt de volledige tocht ook een dag langer. Voordeel is dat je daardoor beter kunt acclimatiseren. Nadeel is, zoals al eerder beschreven, een dag langer is een dag duurder. Bovendien is de start verder rijden van Moshi, wat ook het transport er naartoe kostbaarder maakt. Het totaal voor de Lemosho route loopt al snel op tot 500 euro bovenop de prijs. Lemosho is daardoor wel een vrij rustige route, maar die pret duurt niet heel lang. Na een kwart van de tocht, sluit deze route aan op de Machame route. Qua views is Lemosho spectaculair. De twee dagen regenwoud zijn prachtig, vervolgens steek je het Shira Plateau over en vervolgens sluit je aan bij de Machame route, waardoor je ook via Barranco Tower en Lake Tower hiked.

Kilimanjaro route: Northern Circuit

De Northern Circuit route, is de nieuwste en meteen ook de langste route van de Kilimanjaro. Zowel in afstand en tijd. Doordat je start in het westen, vervolgens via het Noorden trekt en eindigt in het zuiden, zie je bijna de hele berg. Voordeel van deze lange route is dat je het beste kunt acclimatiseren. Daardoor heeft deze route de hoogste success rate. Nadeel van de lange route is dat je 9 dagen onderweg bent. Hoe meer dagen op de berg, hoe hoger de kosten. Je raadt het al. Dit is een erg dure klim. Wil je rust op de route en optimaal genieten van de Kilimanjaro, dan is deze route het geld dubbel en dwars waard.

Kilimanjaro route: Shira

Wil je nog een stukje verder van Moshi starten, dan kun je voor de Shira route kiezen. Bijzonder aan deze route is dat je het eerste stuk niet lopend, maar met de auto aflegt. Eigenlijk wel jammer, want daardoor mis je het stuk hiken door het regenwoud. Bovendien sla je een stuk acclimatiseren over, waardoor je het jezelf moeilijker maakt op de rest van de route. De Shira tocht is overigens niet korter dan de andere routes. Je hebt nog steeds zes á zeven dagen nodig om de tocht te volbrengen. Uiteraard hike je bij de Shire route ook over het Shira Plateau. Daarna sluit je, net als de Lemosho route, aan op de Machame route.

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

  • Hoi Mechteld,

    Ik zit te twijfelen over de Lemosho Route en het Northern Circuit. Het Northenr Circuit laat je kennelijk heel veel van de berg zien, maar je bent wel flink langer onderweg. Meer op de been, dus ook meer kans op vermoeide benen, blaren en weet ik niet wat. De Lemosho Route lijkt mij een goede tweede. Hoe zie jij dit? Ik ben van plan om hier te boeken: https://bookatrekking.com/vakantie/?tt=31524_12_257890_&r=%2Fnl%2Fblog%2Fkilimanjaro-beklimmen%2F

    Super spannend.

    Beantwoorden
    • Hoi Jochem, Wat tof dat je de Kilimanjaro wilt gaan hiken! Dat wordt sowieso een onvergetelijke ervaring. Welke route je kiest is afhankelijk van een paar punten: tijd, geld en drukte. De routes die je noemt zijn allebei een stuk rustiger, dan bijvoorbeeld de populaire Marangu route, maar ze kosten je ook best wat extra tijd. Dat is aan de ene kant natuurlijk super voor de ervaring, maar aan de andere kant brengt het ook een extra kostenplaatje met zich mee. Zelf ben ik uiteindelijk voor de middenweg gegaan: de Machame route, met extra acclimatiseringsdag. Een beetje extra tijd, tegen beperkte kosten en een middelmatige drukte. De Machame is grotendeels hetzelfde als de Lemosho Route, alleen de eerste paar dagen zijn anders. Persoonlijk vond ik de Machame route al spectaculair. Iedere dag loop je in een andere omgeving. Van jungle tot maanlandschap en van alles er tussenin. De andere routes heb ik niet zelf gedaan, dus ik heb geen vergelijkingsmateriaal. Maar ik denk dat iedere route een goede keuze is. Dus kies vooral voor wat voor jou goed voelt. De site die je stuurt ziet er prima uit. Ik ken ze niet, maar dat wil niets zeggen. Zelf heb ik bij Matoke tours geboekt. Zij regelden de reis in Afrika via Easy Travel. Dat was heel goed georganiseerd. Veel porters met goede uitrustingen, goed eten en er werd goed voor ons gezorgd. Enige dat wij hoefden te doen was lopen. Hopelijk heb je iets aan mijn antwoord. Veel succes en plezier in ieder geval! Groetjes Mechteld

      Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.