Zin om in Utrecht of Gelderland een goede wandeling te maken? Dan hebben wij misschien wel iets heel leuks voor je! In deze twee provincies kan je namelijk over de Klompenpaden lopen. Dit zijn verschillende wandelroutes met ieder zijn eigen unieke stukjes. Benieuwd wat die Klompenpaden nou precies zijn of welke mogelijkheden er zijn? Dan moet je even doorlezen.
Klompenpaden in Utrecht en Gelderland
In 2002 zijn op initiatief van Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland deze lokale, gemarkeerde wandelroutes gemaakt. De Klompenpaden verbinden oude en nieuwe voetpaden met elkaar. Deze lopen vooral over kerkpaden, jaagpaden, tiendwegen of veenkades.
De Klompenpaden in Utrecht
Hieronder noemen we de verschillende Klompenpaden die je kan vinden in Utrecht.
- Lint-Liniepad, 9 km: Begint in Schalkwijk en loopt langs de forten van De Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het leidt je langs de omgeving van het lintdorp Schalkwijk.
- Derde Erfpad, 9 km: Het starpunt van deze route is Soest. Je loopt hier door de polder, bossen en stuifduinen.
- Cotlandenpad, 9 km/11km: Bij deze route ligt het eraan waar je begint hoelang het uiteindelijk duurt. Start je in Leersum, dan is de tocht 9 km lang. Is het beginpunt in Amerongen, dan is de route 11 km lang. Wandel over de boerenerven, lanen en zuwes. Zuwes zijn de looppaden door een moeras heen. In deze omgeving zijn vele vogels en vlinders te vinden. Dit maakt het landschap nóg mooier.
- Achterwooldsepad, 10 km: In Winterswijk-Woold is het startpunt. Een afwisselend pad met het unieke coulissenlandschap van het buurtschap Woold.
- Stoutenburgerpad, 10 km: Start in Stoutenburg (Leusden) en kom langs het landgoed Stoutenburg. Dit wordt afgewisseld met beekjes en weilanden. En dat is dan ook wat dit een mooie route maakt. Lekker veel afwisseling in de omgeving.
- Overlangbroeksepad, 10/11 km: Deze route loopt geen rondje. Let daar dus goed op. Hij begint of in Wijk bij Duurstede of in Leersum. Het grootste deel van deze route is onverhard, dus goede schoenen zijn zeker aanbevolen. De wandeling staat bekend om het gebied van de overgangen, van het rivierenlandschap tot het kampenlandschap van de Utrechtse Heuvelrug.
- Houtdijkenpad, 12 km: Vanaf het begin bij boerderij de Boerinn in Kamerik is het al genieten. De route brengt je langs de polder, over het boerenland heen en langs de Oude Rijn. Met als kleine hoogtepuntjes het aantal pontjes waar je gebruik van kan maken.
- Dashorsterpad, 12,5 km: Vanaf Woudenberg loop je in alle rust door de prachtige natuur heen. Een groene oase aan natuur en kalmte.
- Zoddenpad, 13 km: Deze route begint in Tienhoven en heeft zijn naam te danken aan de Westbroekse Zodden. Een zodde is een poel of moeras. Het loopt over de grens van de polder en de Utrechtse Heuvelrug.
- Eendenkooienpad, 17 km: Begint in IJsselstein en neemt je mee over de onverharde paden tussen de weilanden en jaagpaden.
De Klompenpaden in Gelderland
Dan zijn nu de Klompenpaden van Gelderland aan de beurt. Hieronder zijn de verschillende mogelijkheden opgesomd.
- Oldenaller, 8 km: Een wandeling door een kasteelbos, boerenland, houtwallen, beken en heide. Het begin is in Putten en heeft veel afwisseling in natuur en cultuur.
- Paradijspad, 10 km: Misschien zegt de naam het al, maar dit Klompenpad neemt je mee door de typische Gelderse Vallei. Houtwallen omgeven door akkers en weilanden, beekdalbosjes en vochtige heide.
- Elsvoorderpad, 11 km: Eén van de nieuwste Klompenpaden. De start is in Veessen en brengt je langs het land rond Veessen en Vorchten. Wandel bij de IJssel, akkers en historische kerkenpaden.
- Terbroeksepad, 11 km: Een nat pad door het buitengebied van Terschuur en Zwartebroek. Tevens is Zwartebroek ook het begin van deze route. Je krijgt de kans om te wandelen door een bijzonder slagenlandschap, oude veengaten en weilanden.
- Avervoorderpad, 13 km: Dit is een echt Klompenpad. Ruig en met veel onverharde wegen. De wandeling begint in De Vecht (Terwolde).
- Harsloërpad, 13 km: Vanaf Bennekom loop je langs de beken en boerenland. Kenmerkend voor deze wandelroute is het gebied waar vroeger vele kastelen en landgoederen stonden en het gebied dat beschermd is voor weidevogels.
- Klarenbeeksepad, 13 km: Over het algemeen veel onverharde paden, afgewisseld met graspaden met prachtige uitzichten. Om hiervan te kunnen genieten begin je in Klarenbeek. Je wandelt hier veel over particuliere terreinen.
- Goilberdingenpad, 15 km: Je begint in Culemborg. De route neemt je mee door het buitengebied van Culemborg, waarvan bijna alle paden onverhard zijn. Langs fort Everdingen, historische dijken en boerenland.
- Uddelermeerpad, 16 km: Startpunt van deze route is Ermelo. Loop door het bos en de heide van het Loo, langs het Uddelermeer en een middeleeuwse schans.
- Molenbeeksepad, 17 km: Het Klompenpad dat begint in Wolfheze neemt je mee langs beekdalen en historische plaatsen. Ook wel bekend als rust, cultuur en natuur. Een hele mooie combinatie als je het ons vraagt.
- Kopermolenpad, 17 km: De Wenumse watermolen is de start van deze route. De wandeling is er één over weinig verharde paden. De route loopt langs weilanden en historische paden en enken. Dit zijn met mest verhoogde akkers van boeren.
De spelregels van Klompenpaden
Er zijn een aantal do’s en don’ts om over de Klompenpaden heen te lopen. Je loopt namelijk weleens over particulier terrein, waardoor er wel wat regeltjes aan verbonden zijn. Gelukkig geen grote regels, het wandelen blijft dus nog steeds leuk.
Weet welke route je loopt
Er zijn meerdere Klompenpaden in één gebied, waardoor het kan zijn dat je een ander pad kruist. Weet dus van tevoren welke route je loopt, voordat je de verkeerde kant op gaat. Print bijvoorbeeld de route uit of maak gebruik van de Klompenpaden-app.
Helaas mogen honden niet mee
Dit komt doordat er stukken zijn waar je over particulier terrein heen loopt. Het kan zijn dat hier vee rondloopt en die willen we natuurlijk niet laten schrikken. Een andere reden is om verspreiding van dierenziektes tegen te gaan. Doordat honden loslopen kunnen zij ziektes doorgeven aan dieren in andere gebieden.
Onverharde ondergrond
Op sommige plekken bestaat de route uit onverharde paden. De trails zijn dus niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen. Let ook op wat voor soort schoenen je aantrekt. Het hoeven geen klompen te zijn, maar ze moeten wel bestemd zijn tegen modder, regen en hobbelige ondergronden.
Organiseren van evenementen
Wil je graag een wandelmeerdaagse organiseren over één van de Klompenpaden heen? Dan moet je eerst even contact opnemen met Landschap Erfgoed Utrecht of Stichting Landschapsbeheer Gelderland.