Jaren geleden, tijdens een wintersport over de Sellaronda in de Dolomieten, viel ons oog bij de gondel op bordjes die verwezen naar ‘La Grande Guerra’, de Eerste Wereld Oorlog. Nu, jaren later, zijn we terug bij diezelfde gondel. Dit keer niet in de winter, maar in de zomer. En wat blijkt?! Nabij de gondel vind je een fantastische hike door een soort gratis openlucht museum. Al moeten we het ‘openlucht’ gedeelte wat nuanceren, want het grootste gedeelte van de hike gaat door een kilometerslange tunnel in de bergen. We hebben het over de Lagazuoi Tunnels trail. Een trail die qua avontuur wat wegheeft van Sentier de l’Imbut in het Franse Gorges du Verdon en zeker net zo hoog op ons favorieten lijstje staat.
De Eerste Wereld Oorlog en de Witte Oorlog
Tijdens de Eerste Wereld Oorlog was Mount Lagazuoi een van de bergen die midden in het front lagen. Op en vooral in de berg bevochten de Italianen de zogenaamde Kaiserjager (Oostenrijkse soldaten). Italië vocht namelijk naast Groot Brittanië, Frankrijk en Rusland tegen Duitslands en het Oostenrijks-Hongaarse rijk. De bergen vormden een belangrijke strategische plek, omdat het goede uitzichtpunten waren om naderende dreiging te signaleren. Al snel werd dit deel van de oorlog omgedoopt tot ‘La Guerra Bianca’, ofwel ‘De Witte Oorlog’. Gedurende bijna drie jaar vochten de soldaten in barre, witte omstandigheden. Ze kregen te maken met ijzingwekkende temperaturen, zware sneeuwval en dodelijke lawines, terwijl ze streden voor volk en vaderland.
De imposante Lagazuoi tunnels
Mede door de kou en hevige sneeuwval begonnen de soldaten tunnels te graven in de bergen. Van beneden naar boven groeven ze hun weg naar de top van de berg. ‘Piccolo Lagazuoi’ was namelijk de plek waar de Oostenrijkse soldaten zich ophielden en de plek die de Italianen daarom maar wat graag wilden opblazen. Het resultaat is een verbluffend netwerk aan tunnels in de bergen van Mount Lagazuoi. Met de hulp van vrijwilligers zijn de tunnels gerestaureerd en omgetoverd tot ‘Ecomuseo della Grande Guerra’.
Dit staat je te wachten
De trail start aan het uiteinde van de parkeerplaats bij de gondel op Passo Falzarego in Cortina d’Ampezzo. Het beginpunt bevindt zich op een hoogte van 2.107 meter. Na zo’n twee uur stijgen kom je 639 meter hoger uit, op 2.752 meter. Het eerste gedeelte loop je buiten, met prachtig uitzicht op de gigantische rotsformaties. Volg de bordjes tot je bij een splitsing aankomt. Wil je liever buitenom naar de top lopen, dan ga je rechts. Wil je door de Lagazuoi tunnels, dan ga je links. Zorg wel dat je een zaklamp bij je hebt en dat je schoenen met een goede grip aan hebt. In de tunnels is het namelijk pikkedonker, vochtig en glad. In de tunnels zelf volg je de borden naar de top. Ook zijn er vele borden die het verhaal van de tunnels vertellen. Neem de tijd om ze te lezen, het is indrukwekkend om te begrijpen waar je bent.
Niet voor iedereen weggelegd
In de berg zijn meerdere tunnelroutes uitgegraven. De langste tunnel is ruim een kilometer lang en voert je super schuin omhoog. De treden zijn kort en hoog. Doordat je je ook nog eens op een aardige hoogte bevindt, ben je binnen no-time buiten adem. De hike is daardoor wat minder geschikt voor mensen met een slechte conditie. Ook mensen met claustrofobie of hoogtevrees vinden niet alle onderdelen van de route waarschijnlijk even fijn. De claustrofobie heeft natuurlijk te maken met de eindeloos lange tunnels. Van hoogtevrees krijg je vooral last op de top en de terugweg. Toch is de beloning op de top het allemaal meer dan waard, want man, man, man, wat een uitzicht!
De fenomenale Italiaanse bergen
De Italiaanse bergen zijn van een heel ander niveau dan bijvoorbeeld de Oostenrijkse bergen. Het lijkt alsof de grillige toppen zichzelf omhoog hebben geperst uit de lieflijke groene Alpenweides. De bergen zijn bijna on-Europees. Ze doen zelfs wat denken aan het imposante Yosemite National Park in Amerika. Je kunt je voorstellen dat het oppermachtig voelt als je eenmaal bovenop die toppen staat. Natuurlijk moet je dus uitgebreid van dat uitzicht genieten, voordat je aan de terugweg naar beneden begint.
What goes up, must go down
Voor de terugweg zijn meerdere opties. Je kunt de gondel naar beneden nemen of gaan lopen. Wij kozen voor de Kaiserjager trail, vernoemt naar de Oostenrijkse soldaten. Vooraf hadden we ergens gelezen dat dit een vrij eenvoudige trail zou zijn, die verbleekt bij de trail door de tunnels. Het tegendeel blijkt waar te zijn. De trail is namelijk meer geschikt voor mensen die wel van een beetje uitdaging houden en niet bang zijn voor smalle paden, langs diepe afgronden.
Bezint eer ge begint
Vanaf de gondel loop je eerst een stukje omhoog naar ‘Piccolo Lagazuoi’. Daar staat de Kaiserjager trail al aangegeven. Het enige dat je hoeft te doen is de borden te volgen, en regelmatig de staalkabels vast te grijpen, zodat je veilig naar beneden komt. De trail lijkt niet zo populair, want wij zijn de hele afdaling geen levende ziel tegengekomen. Wat we wel tegenkwamen, waren super smalle stukken trail. Gelukkig meestal begeleid door handvaten en kabels, maar tijdens onze afdaling in juli moesten we zelfs een stukje sneeuw oversteken waar geen kabels hingen en de afgrond ook vrij diep was. Wij houden er wel van, maar ‘bezint eer ge begint’!
2 reacties. Reactie plaatsen
Geweldig mooi daarboven! En koud. En voor wie bovenstaand verhaal te spannend vindt: je kunt ook met de kabelbaan omhoog/omlaag, en er is ook een iets makkelijkere route 401/402.
Klopt helemaal. Er is voor ieder wat wils! Tof dat je er ook bent geweest. Heb je ook de route door de tunnels gedaan?