Herdenken en wandelen gaan tijdens de Liberation Route Europe hand in hand. Op de paden waar jaren geleden de geallieerden streden voor de bevrijding van Europa, kun je nu als wandelaar genieten van mooie natuur en meer leren over de historische gebeurtenissen van die tijd. In dit artikel nemen we je mee naar het Vorstendom Luxemburg, waar de Liberation Route doorheen loopt. We duiken niet alleen dieper in de verschillende etappes, maar vertellen je ook meer over de bijzondere plekken uit de Tweede Wereldoorlog die langs de route liggen.
- Liberation Route Europe: wandelen langs het pad van bevrijding
- De Liberation Route Europe door Luxemburg: dit kun je verwachten
- Deel 1: van Troisvierges naar Diekirch
- Deel 2: van Diekirch naar Luxemburg
- Deel 3: van Luxemburg naar Schengen
- Veelgestelde vragen over de Liberation Route Europe in Luxemburg
Liberation Route Europe: wandelen langs het pad van bevrijding
Heb je weleens van de Liberation Route Europe gehoord? De kans is groot dat er waarschijnlijk geen belletje bij je gaat rinkelen. Deze route is namelijk niet zo heel bekend, maar Europees gezien van groot belang. De Liberation Route is namelijk een internationale herdenkingsroute die de belangrijkste gebeurtenissen en locaties van de bevrijding van Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog volgt. De route markeert het pad dat de geallieerde troepen aflegden vanaf de invasie in Normandië in 1944 tot aan het einde van de oorlog in 1945.
De route is een aaneenschakeling van knooppunten verspreid over verschillende landen. Zo kun je in Frankrijk, België, Luxemburg, Nederland, Duitsland, Italië, Polen en het Verenigd Koninkrijk routes vinden. Het is geen route met een duidelijk begin en een eind, maar juist eentje met tal van vertakkingen en uitlopers naar verschillende landen.
De route volgt dus de oorspronkelijke route van de bevrijding. Op de route kom je honderden plekken tegen waar duidelijke sporen, monumenten of musea nog herinneren aan de gebeurtenissen uit die tijd. In Nederland wandel je bijvoorbeeld langs de voormalig slagvelden rondom Arnhem en Nijmegen en de Grebbelinie.
De Liberation Route Europe in Luxemburg: doorkruis het vorstendom van noord naar zuid
Omdat de Liberation Route Europe ontzettend uitgebreid is, zoomen we in dit artikel in op een klein gedeelte van de route. Luxemburg is wat ons betreft een echte aanrader en wel om verschillende redenen. Allereerst kom je op de route langs een aantal mooie herdenkingsplekken, waar je zeker even moet stoppen. Een ander groot voordeel van dit gedeelte van de route is dat je het gehele land van noord naar zuid doorkruist. Al wandelend leer je Luxemburg dus op een aangename en rustige manier kennen. Zo leer je dus niet alleen meer over de bevrijding van het land ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, maar kun je ook gewoon genieten van prachtige natuur, leuke dorpjes en vriendelijke mensen.
De Liberation Route Europe door Luxemburg: dit kun je verwachten
Benieuwd wat je op de Liberation Route Europe door Luxemburg kunt verwachten? Hier hebben we de belangrijkste informatie puntsgewijs voor je op een rijtje gezet:
- De Liberation Route Europe door Luxemburg heeft een totale lengte van 280 kilometer.
- De meest gangbare route begint in Troisvierges in het noorden en eindigt in Schengen.
- Als alternatief kun je ook in Niederwampach in het westen beginnen.
- Voor het afleggen van de route van Troisvierges naar Schengen heb je ongeveer 15 dagen nodig.
- De route wordt gekenmerkt door afwisseling: zo loop je onder andere door prachtige valleien, bossen en doorkruis je prachtige plaatsen.
Deel 1: van Troisvierges naar Diekirch
Het eerste gedeelte van de Liberation Route Europe in Luxemburg is ongeveer 92 kilometer lang en verbindt Troisvierges in het noorden met Diekirch. Het is een prachtig gedeelte van de route, waar je door de heuvelachtige landschappen van Luxemburg koers zet naar het zuiden. De route loopt min of meer parallel aan de rivier de Clerve, die je af en toe volgt maar ook vaak vanaf de heuvels ziet liggen. Qua landschap is het op dit gedeelte van de route in ieder geval niet saai.
Toch valt er hier historisch gezien het één en ander te vertellen. Deze regio werd tijdens de Tweede Wereldoorlog namelijk zwaar getroffen door het Ardennenoffensief van 1944. Op de route is er dan ook voldoende te zien en leren. Zo krijg je in het kasteel van Clervaux informatie over de Slag om de Ardennen. In Ettelbruck staat het standbeeld van George S. Patton, een generaal die een cruciale rol speelde bij de bevrijding van Luxemburg. Ook interessant is het bunkerpad bij Friedbusch: één van de grootste en intacte aarden bunkers van verzetsstrijders uit de bezettingstijd van 1944.
Deel 2: van Diekirch naar Luxemburg
deel twee van de Liberation Route Europe door Luxemburg is ongeveer 85 kilometer lang en loopt van Diekirch via Echternach naar de hoofdstad van het Vorstendom. Qua landschap is dit gedeelte van de route echt de moeite waard. Misschien heb je al weleens gehoord van de Müllerthal Trail: een prachtige meerdaagse wandeling door het gelijknamige Müllerthal. Ook tijdens het wandelen van de Liberation Route loop je langs de voor dit gebied kenmerkende rotsformaties.
Het landschap is op dit deel van de route zeker sprookjesachtig te noemen, met prachtige bossen, mooie beken en natuurlijk de illustere rotsen. Je zou bijna vergeten dat je hier over de voormalig frontlijn loopt. Onderweg kom je her en der echter wel sporen uit deze tijd tegen, zoals overblijfselen van bunkers of monumenten.
Na het bereiken van Echternach, dat tegen de grens met Duitsland ligt, wandel je richting het zuidwesten. Luxemburg is namelijk het eindpunt van het tweede gedeelte van de Liberation Route Europe, een stad waar je als wandelaar kunt genieten van de luxe van een metropool.
Deel 3: van Luxemburg naar Schengen
Luxemburg is klein maar veelzijdig. Dat merk je tijdens het ongeveer 69 kilometer lange laatste gedeelte van de route. Hier verlaat je de dichtbeboste heuvels die je in het midden en noorden van het land tegenkomt definitief. Hoe verder je richting Schengen wandelt, des te meer wijngaarden kom je tegen. Dit gedeelte van de route is ook vele malen vlakker dan de etappes in het noorden, wat de route in zijn totaliteit divers en afwisselend maakt.
Vanuit Luxemburg-Stad loop je eerst richting het zuiden naar Dudelange. Een gebied dat bekend staat als de Minett-regio. Hier hebben voormalige ijzermijnen en glooiende heuvels het landschap gevormd. Vanaf Dudelange wandel je vervolgens richting het oosten naar Schengen, het eindpunt van de Liberation Route Europe door Luxemburg.
Het eindpunt van de route kan niet symbolischer zijn. Dat is namelijk het drielandenpunt met Duitsland, Frankrijk en Luxemburg. Tevens is dit de plek waar in 1985 het Schengenverdrag werd getekend. Dit verdrag legde de basis voor vrij verkeer binnen Europa. Een belangrijk keerpunt in de Europese geschiedenis: want waar je tijdens de Liberation Route langs tal van plekken wandelt waar de oorlog zijn sporen heeft nagelaten, daar kun je in Schengen voelen wat het betekent om in tijden van vrede te leven.
Veelgestelde vragen over de Liberation Route Europe in Luxemburg
Lijkt de Liberation Route Europe door Luxemburg jou wel wat? Wij helpen je hieronder op weg met antwoorden op enkele veelgestelde vragen.
Vanaf het eindpunt in Schengen kun je met 1x overstappen (via Luxemburg) in ongeveer 2 uur met het OV weer terug naar het startpunt van de route in Troisvierges.
De route loopt door tal van kleinere en grotere plaatsen waar voldoende mogelijkheden tot overnachten te vinden zijn. We raden je aan om op de grotere boekingsplatformen te kijken voor de mogelijkheden. Op de route kom je ook een paar campings tegen: vooral in het noorden van het land zijn er voldoende opties. In het zuiden zijn er echter veel minder campings te vinden, waardoor een B&B of hotel een betere optie is.
Nee, een papieren wandelgids is niet verkrijgbaar. Wel is er veel informatie over deze route online te vinden. Zo kun je op deze website het GPX bestand van de etappes door Luxemburg downloaden. Tevens vind je hier meer informatie over de historische plekken waar je langskomt.
Troisvierges is vanaf Nederland goed te bereiken met het OV. Vanaf Utrecht Centraal ben je met ongeveer 4,5 uur treinen en 2x overstappen op de plaats van bestemming. Ga je liever met de auto? Dan doe je er vanaf Utrecht ongeveer 3,5 uur over.