Tadeja Pavsic - Unsplash

Dit is waarom je liner sokken onder je wandelsokken wilt dragen

door

Als iets een wandeltocht zuur kan maken, is het wel het krijgen van blaren. Zodra de blaren er eenmaal zijn voelt iedere stap pijnlijker en kunnen de blarenpleisters tevoorschijn komen. Gelukkig is er ook een oplossing die voorkomt dat je überhaupt blaren ontwikkelt; liner sokken.

Wat zijn liner sokken?

Liner sokken zijn simpelweg dunne sokken die je draagt onder je reguliere sport- of wandelsokken. Ze zijn meestal gemaakt van synthetische materialen zoals polyester of nylon, die vocht afvoeren en wrijving minimaliseren. Het doel is tweeledig: ze bieden extra bescherming tegen blaren en zorgen voor betere vochtregulatie. Let wel, het zijn wel speciale dunne sokken die gemaakt zijn om specifiek onder je sokken te dragen, een normaal tweede paar sokken heeft dus niet hetzelfde effect.

Clay Knight – Unsplash

Wat is het voordeel van liner sokken?

#1 Voorkomen van blaren door minder wrijving

Een van de oorzaken van blaren is vaak de frictie tussen de sok en je voet. Alhoewel een goed paar bergschoenen en goede wandelsokken al een groot voordeel zijn, hebben deze sokken hun eigen functie. Ze fungeren als een extra laag tussen je huid en je wandelsokken, waardoor wrijving wordt verminderd en de kans op blaarvorming wordt geminimaliseerd. Dit is vooral belangrijk bij langere tochten waar kleine irritaties zich kunnen opbouwen tot pijnlijke blaren.

#2 Een betere vochtafdrijving in je schoen

Zweten is onvermijdelijk tijdens het wandelen, en ook vochtige voeten kunnen leiden tot blaarvorming en ongemak. Liner sokken werken als een vochtabsorberende barrière die het zweet van je huid afvoert en naar de buitenste wandelsokken leidt. Juist door de vaak synthetische stof transporteert het vocht snel naar de buitenste wandelsok en houdt je droge voeten. Dit helpt je voeten droog en comfortabel te houden, zelfs tijdens intensieve inspanningen.

Kris Loewen – Unsplash

#3 Meer isolatie van je voeten

In koudere omstandigheden kunnen deze sokken een extra laag isolatie bieden, waardoor je voeten warmer blijven zonder dat je dikke sokken hoeft te dragen. Alhoewel de laag van de liner sok maar een kleine toevoeging is, kan het doordat het ook je voet droger houdt schelen in temperatuur.

#4 Meer hygiene tijdens een lange wandeltocht

Nou horen vieze voetjes er ook een beetje bij tijdens een lange trektocht of langeafstandswandeling. Omdat liner sokken dermate dun zijn en een barrière zijn tussen je voet en de schoen kan het wat schelen in hygiene. Je kunt meerdere paren liner sokken meenemen en zo afwisselen en ze tussendoor wassen: het synthetische materiaal droogt namelijk snel.

Hoe draag je liner sokken?

Het dragen van liner sokken vergt een beetje zorgvuldigheid. Volg de volgende stappen voor het beste resultaat:

  1. Trek eerst je liner sokken aan. Ze moeten strak en glad om je voeten zitten, zonder vouwen of plooien, dit zorgt juist voor meer irritatie.
  2. Trek vervolgens je reguliere wandelsokken over de liner sokken aan. Zorg ervoor dat je geen overtollige stof creëert die kan leiden tot wrijving.
  3. Bind je wandelschoenen goed vast om ervoor te zorgen dat je voeten stevig op hun plaats blijven en wrijving wordt verminderd. Gebruik eventueel bij trailrunners het bovenste gaatje van de veters zodat je voet beter vast blijft zitten.

Wat zijn de fijnste linersokken?

In liner sokken zit niet een gigantisch kwaliteitsverschil zoals bij wandelsokken. Het gaat echter vooral om een dunne synthetische barrière tussen je voet en de wandelsok. Onderstaande sokken zijn een fijne aanrader, deze hebben namelijk ook nog een ’tenensok’ als liner.

Over de auteur van dit artikel

4 reacties. Reactie plaatsen

  • Ik moet zeggen: ik haak direct af als je over synthetische liners begint. Ik ben overgestapt op merino wollen liners en ik wil niet meer zonder! Zoveel lekkerder dan synthetisch!! Daarnaast: blaren pleisters zijn een echt no-go voor mij. Ik zweer bij wandelwol.
    Laatste avonturen: Stubaier hoheweg, oversteek van de Hardangervidda in de winter. Komende avontuur: 150km boven de poolcirkel, door Noorwegen, Zweden en Finland, in de winter

    Beantwoorden
    • Ha Arjen,
      Goede tip! Ik heb zelf ook alleen ervaring met wollen liners, maar snap wat je bedoelt. Wat een goede tip van de wandelwol, ga het eens uitzoeken!
      Wat een fantastische avonturen zo te horen 🙂
      Groetjes, Willemijn

      Beantwoorden
      • Ik zeg Wrightsock. Dat zijn dubbelwandige oa wandelsokken waarin de liner dus geïntegreerd is. De buitensok kan allelei kleuren hebben maar de bijnensok is wit. Uit mijn eigen ervaring kan ik melden dat de wrijving enorm is afgenomen ten opzichte van standaard sokken. Van harte aanbevolen.

        Beantwoorden
  • Ik zeg Wrightsock. Dat zijn dubbelwandige oa wandelsokken waarin de liner dus geïntegreerd is. De buitensok kan allelei kleuren hebben maar de bijnensok is wit. Uit mijn eigen ervaring kan ik melden dat de wrijving enorm is afgenomen ten opzichte van standaard sokken. Van harte aanbevolen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

In dit artikel kunnen affiliate links voorkomen of kan tot stand zijn gekomen door een betaalde samenwerking. Onze content wordt geschreven en samengesteld om jou te inspireren en te adviseren over de beste keuzes voor jouw volgende avontuur. Van uitrusting tot bestemmingen – alles is zorgvuldig geselecteerd door en voor outdoorliefhebbers.

Wil je ons steunen? Bezoek onze support ons-pagina om al onze partners te bekijken en via die links een aankoop te doen. Het kost jou niets extra en op deze manier kunnen wij onze content gratis blijven aanbieden.