Foto Simone Koster

Mardi Himal Trek: Verborgen parel tussen de reuzen

door

Van de tien hoogste bergen ter wereld liggen er zeven in Nepal. Het is dus geen verrassing dat de Nepalese Himalaya wordt gezien als een echt trekkersparadijs. De keuze is reuze in dit uitgestrekte bergengebied, met meerdaagse hikes zoals de Poonhill Trek (3-4 dagen), Everest Basecamp en Annapurna Basecamp (beide 7-9 dagen) als bekendste trekpleisters. Bij deze twee tochten ben je al snel een week onderweg. Daarnaast zorgt de populariteit ervoor dat, zeker in het hoogseizoen, je relatief veel andere hikers tegenkomt en hutten vol raken. Wij kozen voor de minder bekende, maar zeker niet minder mooie Mardi Himal Trek. Een 5 à 6-daagse trekking door een gevarieerd landschap én met uitzicht op een aantal reuzen. 

Mardi Himal Trek

Mardi Himal Trek
Foto Simone Koster

De voorbereiding

De beste uitvalsbasis voor de Mardi Himal Trek is het heerlijk ontspannen stadje Pokhara. Goedkope outdoorwinkels, gezellige koffietentjes en het centraal gelegen Phewameer maken Pokhara tot een stadje waar je graag een paar dagen blijft hangen. Hier kun je op je gemak alle voorbereidingen treffen voor de trekking. Allereerst moet je een trekkerspermit aanschaffen, want zonder permit kom je het gebied niet in. Dit is eenvoudig en snel te regelen in het nabijgelegen ACAP Office. Neem je paspoort, twee pasfoto’s en $30 mee en binnen een half uur sta je weer buiten met je Annapurna Sanctuary permit! 

Pokhara
Foto Simone Koster

Gids of geen gids?

Wij hebben er uiteindelijk na lang wikken en wegen voor gekozen om de Mardi Himal trek te lopen met een gids. Omdat we nog weinig ervaring hadden met hikes in het hooggebergte en niet zeker wisten hoe ons lichaam op de hoogteverschillen zou reageren vonden we het fijn om iemand bij ons te hebben die de regio goed kent. Daarnaast hoefden we ons onderweg geen zorgen te maken over het regelen van een slaapplaats. Achteraf gezien kun je de Mardi Himal trek ook prima lopen zonder gids. De route staat goed aangegeven en ondanks dat deze trek minder druk is met wandelaars dan eerdergenoemde hikes kom je voldoende mensen tegen aan wie je in geval van nood hulp kunt vragen. 

Mardi Himal Trek
Foto Simone Koster

Klaar voor de start

Er zijn meerdere routes mogelijk voor de Mardi Himal trek. Wat ons betreft steekt er één bovenuit wanneer het gaat om de meest afwisselende landschappen en uitzichten. Deze route combineert plattelandsdorpjes, rodondendronbossen en bergkammen en leidt via een andere terugweg naar Pokhara waardoor je niet twee keer door dezelfde omgeving wandelt. Op deze manier zie je in vijf dagen enorm veel van de diverse omgeving. 

Mardi Himal Trek
Foto Simone Koster

Dag 1: Phedi – Damphus

Er gaan iedere 20 minuten bussen vanuit Pokhara die je in een uur voor slechts een paar dollar naar Phedi brengen. Voor meer comfort kun je ook een taxi of jeep nemen. Iets duurder maar, zeker bij slecht weer wanneer de wegen modderig zijn, een snellere optie. Eenmaal in Phedi starten we aan onze hike. De eerste dag is een mooie opwarmer. Ruim drie uur wandelen met nog niet al te steile klimmetjes door allerlei plattelandsdorpjes. Zo kunnen we mooi wennen aan het hiken met een backpack van 10kg op onze rug. De eerste nacht slapen we in een klein dorpje vlakbij Dhampus in het familie guesthouse van onze gids. 

Foto Simone Koster

Dag 2: Dhampus – Forest Camp

Vandaag wordt iets pittiger dan gisteren. Een wandeling van 6 uur naar Forest Camp, gelegen op bijna 2600 meter. Flink klimmen dus! De route is mooi en we lopen bijna het gehele stuk door dichte rododendronbossen. De paden zijn niet zoals we in Nederland gewend zijn en soms moeten we flink klauteren. Aan het einde van de middag bereiken we Forest Camp. Samen met een aantal andere backpackers genieten we van de typische Nepalese trekkers maaltijd dal baht. Gestoomde rijst en een linzensoep. Lekker en voedzaam. Hier zeggen ze: dal baht power, 24 hours! Nou die power hopen we mee te nemen naar morgen. Onze kamer bestaat uit vier dunne muurtjes en een dak van spaanplaat. Brr, wat koud. Lang leve de thermokleding! 

Foto Simone Koster

Dag 3: Forest Camp – High Camp

De volgende ochtend staan we vroeg op, want er wacht ons een lange klim naar High Camp op een hoogte van 3700 meter. De dag begint zoals we een dag eerder eindigden, door dicht begroeid bos. Via Low Camp en Middle Camp verlaten we het bos en klimmen we over de bergkam steeds hoger. Ongelooflijke vergezichten over besneeuwde bergtoppen met in de verte iets wat lijkt op een haaienvin, de Machhapuchhre oftewel “Fishtail” berg. Als we na zeven uur hiken in High Camp aankomen, vormt zich onder ons in het dal langzaam een dik wolkendek. Een schitterend gezicht terwijl wij in het zonnetje genieten van onze thee en warme chocolademelk.

Mardi Himal Trek
Foto Simone Koster

Dag 4: High Camp – Mardi Himal BC – Low Camp

Om 3.30 uur klinkt het harde geluid van de wekker. We moeten vroeg uit de veren, want vandaag staat de zwaarste etappe op het programma. De klim naar de top! We laten de backpacks achter in High Camp, vullen de waterflessen en proppen een paar mueslirepen in onze jaszak. Met onze hoofdlampjes op, handschoenen aan en zes lagen kleding beginnen we aan de klim richting Mardi Himal Basecamp gelegen op 4500 meter. De klim is steil en door het beperkte licht van de hoofdlampjes moeten we ons extra concentreren op waar we onze voeten neerzetten. Zwaar ademend door het gebrek aan zuurstof beklimmen we de laatste treden. Om half 7 bereiken we het Mardi Himal Viewpoint, net op tijd voor de zonsopkomst. Wat een beloning! In het kleine hutje op de berg bestellen we een kop koffie en genieten we samen met een handvol andere trekkers van het ongelooflijke uitzicht.

De Machhapuchhre “Fishtail” berg die we vanaf de bergkam de laatste twee dagen al in de verte konden zien, is nu zo dichtbij en torent met zijn 6.997 meter boven alles uit. Aan de andere kant zien we nog meer reuzen; de Annapurna South (7.219 meter), Mount Hiunchuli (6.441 meter) en natuurlijk de top van de Mardi Himal op 5.587 meter. Het is vervolgens nog anderhalf uur doorklimmen wanneer we het bordje “Namaste – Mardi Himal Base Camp” bereiken. Na een tweede kop koffie en met een volgeschoten filmrol is het tijd om weer af te dalen. Via High Camp, waar we de backpacks ophalen en lunchen, zakken we in een kleine drie uur verder af naar Low Camp op 2.900 meter waar we overnachten. 

Mardi Himal Trek
Foto Simone Koster

Dag 5: Low Camp – Siding

Nog vol adrenaline van de dag ervoor zitten we om 7.00 uur aan het ontbijt. Het plan is om vandaag af te dalen naar Siding, waar veel hikers hun trek beëindigen. Vanuit Siding is er nog de optie om door een aantal karakteristieke dorpjes te wandelen naar Lwang. De route naar Siding is, ondanks dat het alleen maar dalen is, erg lastig. De paden zijn steil en na vier lange dagen beginnen de knieën ook wat tegen te sputteren. Onderweg passeren we locals die met spaanplaten en andere attributen op hun rug naar boven klimmen. Niet op dure Meindl’s of Lowa’s maar gewoon op blote voeten of simpele sandalen. Dus stoppen we met zeuren over vermoeide benen en komen we na ruim 5 uur aan in Siding. Hier pakken we een jeep die ons terugbrengt naar Pokhara. 

Echt iets voor jou

De Mardi Himal Trek is een absolute aanrader voor iedereen die binnen een week de veelzijdigheid van de Nepalese Himalaya wil ervaren. Doordat deze route pas weer in 2012 is heropend zijn de trails nog niet overspoeld met wandelaars en is het overnachten in de theehuizen meer basic en betaalbaar. De Mardi Himal trek is als je het ons vraagt voor iedereen met een goede basisconditie prima te doen. Daarnaast kun je ervoor kiezen om er een dag extra over te doen, waardoor de afstanden per dag korter worden. Dus wil je iets langer in het hooggebergte vertoeven dan 3 à 4 dagen en is anderhalve week je weer net iets te lang dan is deze verborgen parel tussen de reuzen echt iets voor jou!

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.