Wie zijn gedachten laat afdwalen naar Marokko, denkt direct aan verse muntthee, mystieke bazaars en de wereldberoemde hamam. Onder fanatieke wandelaars is vooral het Atlasgebergte bekend, met de ruim 4.000 meter hoge Toubkal als absoluut hoogtepunt. Niet ver van Agadir, één van de meest zuidelijke steden van het land, ligt tussen de uitlopers van dit gebergte een kleine oase. Naast wandelschoenen, pakten we onze zwembroek in en gingen op weg naar het prachtige paradise valley.
Surfers paradise Taghazout
Onze uitvalsbasis in Marokko is het pittoreske Taghazout, een klein vissersdorpje ten noorden van Agadir. Dit dorpje ligt direct aan de Atlantische oceaan en is één van de bekendste surf hotspots van het land. Het dorp staat bekend om zijn felgekleurde huizen en donkerblauwe vissersbootjes. Verder zijn er tal van kleine restaurantjes waar je bij ondergaande zon kunt genieten van heerlijke tajines en verse muntthee. Het dorpje is in de jaren ’70 ook door de hippiebeweging ontdekt. Daardoor hebben mindfulness en yoga een centrale plek in het dorp gekregen. Tel daar een heerlijk klimaat bij op, en je hebt genoeg ingrediënten om in enkele dagen tijd helemaal zen te worden.
Op pad naar Paradise valley
De naam paradise valley zegt eigenlijk al alles: in het midden van het ruige en desolate Atlasgebergte doemt vanuit het niets een waar paradijs op. Paradise valley is namelijk een grote oase. Hier groeien de mooiste palmbomen en stroomt helblauw water door een hele smalle vallei. Het water is op sommige plekken zo diep, dat je er kunt zwemmen.
De weg naar de vallei is letterlijk hobbelig, maar een belevenis op zich. Vanaf Tagazhout rijden we een stukje zuidwaarts langs de kust, en duiken vanaf Aourir het Atlasgebergte in. Vanaf daar slingeren we over een smalle weg steeds verder omhoog. We komen langs kleine Marokkaanse dorpjes, waar de tijd stil lijkt te staan. Af en toe worden we opgehouden door paard en wagen, dat als vervoersmiddel nog veel gebruikt wordt in dit deel van het land. Als de weg overgaat in een zandweg en het dal steeds smaller wordt, weten we dat we er bijna zijn.
Hiken in de hitte
We zijn aangekomen bij Paradise valley en trekken onze wandelschoenen aan. De oase ligt op 500 meter hoogte en vanaf de parkeerplaats starten meerdere hikes. Naar de beroemde waterbronnen is het ongeveer een uur lopen. Wie dieper de Atlas in wil kan langs de bronnen lopen en verder richting het oosten trekken. Neem wel een gids mee. Ondanks de hoogte kan het in de zomermaanden erg heet worden. In deze maanden zijn langere wandelingen niet aan te raden.
Tijdens de korte wandeling van een uur loop je dwars door de oase, die vol staat met lavendel, palmbomen en arganbomen. Van de laatste soort wordt de wereldberoemde arganolie gemaakt. Het pad slingert door het prachtige dal. Na een tijdje gaat het pad weer bergop en loop je weer langs de vallei, op weg naar de bekendste en mooiste bron van de vallei.
Cliff jump paradise
Wist je trouwens dat paradise valley ook een ideale plek is voor daredevils? Door de hoge rotsformaties en het diepe water, leent deze plek zich namelijk uitstekend voor cliff jumping. De hoogste jump is zo’n 20 meter. Wie nog een beetje wil oefenen, pakt één van de lagere kliffen. En mocht je nou echt niet zo’n durfal zijn, dan is dat ook geen probleem: je kan ook gewoon beschutting zoeken in de schaduw of een rustig rondje zwemmen. Met andere woorden: hier kom je meerdere uren wel aan je trekken.
De veelzijdigheid van Marroko
Marokko is ontzettend veelzijdig en als vakantiebestemming eigenlijk onderbelicht. We startten vandaag aan de kust, waar vissers en surfers zich een weg naar de Atlantische oceaan banen. We trokken het binnenland in en vergaapten ons aan de imposante toppen van de Atlas, om uiteindelijk in een prachtige oase te belanden. Kortom, wie echt eens verrast wil worden, en zich wil laten onderdompelen in gastvrijheid, rust en prachtige natuur, boekt snel een retourtje naar het Marokkaanse paradijs.