Nu we het merendeel van onze tijd doorbrengen in eigen land, geeft het ons de kans om al het prachtigs van Nederland te ontdekken. Voor mooie natuur en verbazingwekkende landschappen hoef je niet per se naar het buitenland. Ons land, met haar twaalf provincies, is absoluut het verkennen waard. Eén van deze prachtige provincies is Friesland. Je vindt er duinen, dijken, bossen, stranden, meren en moerassen. Friesland biedt je dan ook verschillende pelgrimsroutes waarmee je de meest bijzondere Friese landschappen kunt ontdekken. Benieuwd naar welke dit zijn? Wij hebben ze alle vier voor je op een rijtje gezet, inclusief tips voor een overnachting.
Friese pelgrimsroutes
#1. Jabikspaad – 150km
Meer dan een 1.000 jaar geleden trokken pelgrims uit werkelijk alle delen van Europa naar Santiago de Compostela, Spanje. In het jaar 1500 ontstond daarom een nieuw dorpje aan zee; Sint-Jacobiparochie. Dit was het Friese beginpunt voor de lange tocht naar de Spaanse stad. Nou hoef je niet deze hele tocht af te leggen, alleen het Friese gedeelte van de route is ook al prachtig. Dit deel van de route is 150 kilometer lang en loopt van Sint-Jacobiparochie naar Akkrum. Tijdens je tocht kom je verschillende steden en dorpjes tegen en kun je je verwonderen over de unieke landschappen van Friesland. Is het tijd voor een overnachting? Dan kun je dat doen in het bijzondere kerkje Ievers in Easterwierrum.
#2. St. Odulphuspad – 260km
Wanneer je kennis wil maken met de verscheidene landschappen en hun rijke geschiedenis dan is het St. Odulphuspad wat je zoekt. Deze route is maar liefst 260 kilometer lang en bestaat uit 15 verschillende trajecten. Het brengt je door Zuid-west Friesland, de Greidhoeke en Gaasterland. Tijdens je wandeling kun je genieten van de stilte, de rust en de ruimte. Elke route heeft een eigen thema, wat ervoor zorgt dat je kennismaakt met de landschappen en hun geschiedenis. Als extraatje kom je ook nog eens langs zeven van de elf Friese steden. Ben je toe aan even lekker uitrusten? Dan kun je overnachten in Het Weeshuis in Bolsward. Vroeger diende deze accommodatie als opvangtehuis voor weeskinderen.
#3. Bonifatius Kloosterpad – 420km
Met het Bonifatius Kloosterpad treed je in de voetsporen van de Friese monnikengeschiedenis. Misschien heb je al ooit van de monniken Willibrord en Bonifatius gehoord. Zij verspreidden het geloof in Friesland en speelden een belangrijke rol in het ontstaan van het hedendaagse cultuurlandschap. Het Bonifatius Kloosterpad bestaat uit 12 etappes met verschillende lengtes. De route verbindt je met de natuur en laat je prachtige landschappen, de waddenkust en het open zeekleigebied ervaren. Hier blijft het niet bij, want je wandelt ook nog langs terpdorpen, heidevelden en bossen. Overnachten kun je in de knusse B&B De Koesfabriek, nadatje het Bonifatiuskapel in elfstedenstad Dokkum hebt bezocht.
#4. Claercamppad – 75km
De vierde van de pelgrimsroutes in Friesland is het 75 kilometer lange Claercamppad. Deze route loopt door het Noord-Friese landschap met als beginpunt Zoutkamp, net over de Friese grens. Aan het einde van de tocht kom je uit bij Sint-Jacobiparochie. Onderweg kom je langs Hegebeintum, wat de hoogste terp is van Nederland. Ook kun je een bezoekje brengen aan het Museum Klooster Claercamp. Dit was van de 12e tot de 16e eeuw het grootste moederklooster van Noord-Nederland. Het klooster is helaas afgebroken, maar het museum herinnert nog aan het monnikenleven van vroeger. Onderweg kom je langs B&B Bij De Pastorie in Reitsum, waar je heerlijk kunt overnachten.
Overnachten in een Friese kerk
Aangezien je pelgrimsroutes loopt is het wel zo bijzonder als je de ervaring compleet maakt met een overnachting in een Friese kerk. Deze manier van overnachten staat ook wel bekend als ’tsjemping’. Dit is een samenvoeging van het Friese woord ’tsjerke’ – wat kerk betekent – en camping. De overnachtingslocaties worden refugio’s genoemd en bieden je een eenvoudige slaapplek tegen een kleine vergoeding. Wanneer je gaat wandelen of fietsen tussen april en september kun je gebruik maken van een refugio die is aangegeven op een routeboekje van de vier pelgrimsroutes. Een aantal bijzondere locaties zijn De Nicolaes Tsjerke in Swichum, De Redbadtsjerke in Jorwert en De Piterkerk in Lippenhuizen.
Ode aan het landschap
Dit jaar staat in het teken van een ode aan het landschap. Nergens ter wereld is het landschap op korte afstand zó divers als in Nederland. Het landschap laat je de eeuwenoude verbinding tussen mens en natuur zien. Niet voor niets dient het Nederlandse landschap als inspiratiebron voor schilders, schrijvers en kunstenaars. Toch houdt ons landschap ons ook een spiegel voor, want keuzes uit het verleden hebben invloed op de toekomst. Het is aan ons de taak om het landschap leefbaar en vruchtbaar te houden. Dit is dus precies de reden waarom zeven partners een ode aan het Nederlandse Landschap brengen, mede door middel van verschillende activiteiten. Om het landschap te kunnen bewonderen kun je in ieder geval deelnemen aan één van de vier prachtige routes die Friesland je te bieden heeft.