In Nederland zijn er duizenden wandelroutes te vinden. Uiteenlopend van de zwaarste wandeling van Nederland, het bekende Pieterpad, de vele LAW’s, klompenpaden of gewoon ommetjes bij jou om de hoek. maar ook nu hebben we weer een pareltje gevonden: het Roots natuurpad. De kans is groot dat er niet direct een belletje gaat rinkelen, maar het Roots natuurpad is het langste natuurpad van Nederland.
Wat is het Roots natuurpad?
Dat het Roots natuurpad de eer heeft om het langste natuurpad van Nederland te zijn, schept natuurlijk hoge verwachtingen. De langeafstandwandeling is maar liefst 456 kilometer lang en loopt vanaf station Delfzijl in de provincie Groningen naar Goirle bij de grens tussen Noord-Brabant en België. In totaal is het Roots natuurpad verdeeld over 32 etappes, maar als je gewend bent aan flinke wandelingen, zou je het in minder etappes kunnen doen. Het mooie aan deze wandelroute is dat ruim 70% van de route over onverharde paden loopt. Een natuurpad doet zijn naam dus echt eer aan en je wandelt voornamelijk over bospaden, boerenweggetjes en zandwegen.
Langeafstandswandeling door Nederland
Het Roots natuurpad is met ruim 450 kilometer niet de langste wandelroute van Nederland, maar doet bijvoorbeeld niet veel onder aan het Pieterpad, Zuiderzeepad en het Nederlands Kustpad. Het mooie aan het Roots natuurpad is voornamelijk dat de lengtes van de etappes variëren tussen de kleine 8 kilometer en ruim 28 kilometer. Zo zou je het in theorie ook in verschillende weekenden kunnen lopen. De ene keer kan je gaan voor de langere afstanden en de andere keer voor de iets kortere. En je ontdekt meteen verschillende Nederlandse provincies, want deze route doorkruist 3 nationale parken én 5 provincies.
Moeilijkheid van het Roots natuurpad
De moeilijkheidsgraad van het Roots natuurpad zit hem niet echt in de landschappen en de hoogtemeters die je aflegt. Omdat het wandelpad in Nederland ligt, maak je voornamelijk kilometers over vlakke ondergronden. Uiteraard moet je voor sommige etappes wel wat kilometers onderbruggen. Maar ook dan ben je in Nederland en kan je kijken of je eerder al kan afwijken van de bestaande routes. Let wel op dat de route niet gemarkeerd is, dus je moet het echt op basis van een online routekaart of de wandelgids doen.
Roots natuurpad wandelgids
Naast een uitgebreide online beschrijving, de Komoot-collectie en diverse gpx-bestanden, kan je ook de Roots wandelgids over het langste natuurpad van Nederland kopen. Hierin staan de etappes perfect omschreven, maar daarnaast ook welke flora en fauna je tegen kan komen. Er zijn volgens de maker Roots – vandaar de naam van het wandelpad – namelijk ruim 130 ‘hotspots’ om tijdens jouw wandeling van te genieten. De wandelgids is bijvoorbeeld verkrijgbaar bij bol.com voor € 17,99.
Bereikbaarheid en overnachtingen
Omdat het een langeafstandswandeling betreft, loop je altijd van punt a naar punt b. Het kan soms iets uitdagender zijn om jouw auto bij punt a te parkeren en vervolgens terug te keren vanuit punt b. Zorg daarom altijd dat je de route goed hebt uitgestippeld. Toch hebben ze goed nagedacht over de etappes en kom je vrijwel altijd goed uit bij een station of bushalte. Indien je er een gehele tocht of meerdere dagen tocht van wil maken, is het raadzaam om goed uit te zoeken waar er campings, hotels of Campspaces liggen. Hoe beter het voorwerk, hoe meer je kan genieten van de wandeling zelf.
4 reacties. Reactie plaatsen
Ik heb verspreid over het jaar het Natuurpad in 12 etappes gelopen, variërend tussen de 30 en 40 kilometer. Ik reis altijd meet openbaar vervoer naar de punten waar ik etappes begin en eindig. Ik streef naar een etappeïndeling met etappes tussen de 25 en 35 kilometer. Ik heb op die manier al ruim 11.000 kilometer door Nederland gelopen. Maar bij het Natuurpad zijn er diverse trajecten van 20 kilometer tot wel 30 kilometer zonder dat er een bus- of treinhalte in de nabijheid van de route is. Dat leidde tot etappes van tussen de 30 en 40 kilometer, waarbij ik een paar keer tot 5 kilometer van de route moest afwijken om bij een bus- of treinhalte te komen. Van een goede bereikbaarheid per openbaar vervoer is m.i. dus geen sprake.
Wat een waardevolle informatie Wim. En respect voor de aantal wandelingen die je allemaal al gemaakt hebt. Normaliter is het openbaar vervoer uiteraard ideaal. Het Roots Natuurpad is dus een uitzondering, maar dan hebben ze hun werk wel goed gedaan 😬 Bij een natuurpad loop je het liefste zoveel mogelijk in de natuur. Maar voor overwegende lezers altijd goed om dit in het achterhoofd te houden.
maar er zijn ook , b.v. in de noordelijke provincies hubtaxi’s en andere kleinschalige vervoersmogelijkheden in aanvulling op het ov. vaak gerund door vrijwilligers, waar ik dankbaar gebruik van heb mogen maken.
We hebben de route gelopen in ca. 8 delen en daarbij steeds de fiets bij het eindpunt en de auto bij het beginpunt gezet. Aldus route min of meer dubbel gedaan: te voet en per fiets. Heel praktosch om dorpjes in de buurt te bezoeken en boodschappen te doen. Overnachting in een natuurhuisje nabij de route.