Wie op zoek is naar een mooie meerdaagse trail, zit in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg prima op zijn plek. Je vindt er prachtige meerdaagse wandelroutes, zoals de West- en Ostweg. Vooral de Westweg is bekend en geliefd. Veel minder bekend is de Schluchtensteig, een zesdaagse trail die langs enkele van de mooiste plekken van het Zwarte Woud loopt. Zoals de naam al doet vermoeden, loop je hier op iedere etappe door een kloof. Het is een wandeling die bekend staat om zijn afwisseling, want niet alleen loop je langs kloven en door bossen, je zult ook moeten klimmen om vervolgens te kunnen genieten van prachtige vergezichten. In dit artikel vertellen we je alles over deze trail, die tot het selecte gezelschap van de Top Trails of Germany behoort, en delen we enkele ervaringen van het wandelen van deze trail.
De Schluchtensteig: zes dagen hiken door natuurpark Südschwarzwald
Wie zich op de Schluchtensteig begeeft, dompelt zich onder in de magie van het Zwarte Woud. In het natuurpark Südschwarzwald, op een steenworp afstand van de Zwitserse grens, wachten prachtige watervallen, mystieke kloven en prachtige vergezichten op je. Op heldere dagen, als je het bos inruilt voor de hogere weides van het gebied, heb je zelfs prachtig uitzicht op de Zwitserse Alpen.
Hoewel je overnacht in traditionele Gasthöfe en hotels die op de route liggen, kun je op de Schluchtensteig je verder prima onderdompelen in de natuur. In het bijna 4.000 vierkante kilometer grote natuurpark Südschwarzwald mag de natuur namelijk gewoon zijn gang gaan. Doordat je veel in het bos loop en door verkoelende kloven is deze trail ook op warme zomerdagen prima te doen.
De Schluchtensteig in het kort:
- Zesdaagse wandeling door het Zwarte Woud van in totaal 119 kilometer
- Op deze route gaat het op en af: in totaal overbrug je in zes dagen ruim 3.000 hoogtemeters
- Geschikt voor wandelaars met een goede conditie. Technische vaardigheden zijn niet vereist
- Overnachten in traditionele Gasthöfe en hotels op de route
Eigen ervaringen op de Schluchtensteig
Benieuwd naar de Schluchtensteig in de praktijk? Reporter Julie liep enige tijd geleden de complete Schluchtensteig en kwam met een aantal mooie ervaringen terug. Hieronder kun je meer lezen over haar ervaringen in het uiterste zuiden van Duitsland.
Wandelen door mooie en groene kloven
De Schluchtensteig heeft een aantal bijzonder kloven die er heel anders uitzien dan de kloven in bijvoorbeeld de Alpen. Ze zijn groen, vol varens en rotsen met mos. Soms gaat het pad hoog langs de boshelling en is het water niet te horen of te zien. Dan weer daal je af naar het water. Er zijn trappen en bruggetjes. Hier en daar wordt het pad versperd door een omgevallen boom of rots. ‘Wildromantisch’ noemen de Duitsers dit. Er is geen Nederlandse vertaling voor dit woord, maar het zegt eigenlijk precies wat het is.
De Wutachschlucht, de misschien wel mooiste kloof van de trail
De Wutachschlucht is de mooiste en grootste van de zeven kloven (schluchten) waar je doorheen gaat. Het is een diepe kloof met hoge rotswanden en je loopt op een smal pad over rotsen vlak langs het water. Zonlicht speelt prachtig door het groen op het water dat nu eens rustig kabbelt maar dan weer door een stroomversnelling gaat. Er zijn meerdere kleine watervallen, en genoeg plekken om aan (of in) het water uit te rusten. Een bijzonder mooie spot die je tegenkomt is een, tja hoe zal ik het noemen, ‘mos-regen’. Je zou daar zo even een verfrissende douche willen nemen.
Door al dit fraais is de Wutachschlucht een populaire wandelbestemming in het Zwarte Woud. Helemaal ideaal is dat er in de zomer een wandelbus rijdt die je terug kan brengen naar het beginpunt, zodat je hier prima een dagwandeling kunt maken. Maar dan mis je natuurlijk wel al het andere mooie en avontuurlijke van de hele Schluchtensteig.
Hoge weidse uitzichten
Behalve door kloven en dichte naaldbossen wandel je ook over landweggetjes en door weides en over heuveltoppen met heerlijk weidse uitzichten. Als je hier om je heen kijkt, zou je niet denken dat ergens in de buurt een kloof ligt waar je even daarna weer in afdaalt. Mooie punten om even op adem te komen, en een beetje te mijmeren over vroegere tijden toen Corona nog niet bestond. Met een beetje geluk kun je zelfs de Zwitserse bergen in de verte zien liggen, maar dan moet het wel kraakhelder zijn.
Een trail die het waard is om ontdekt te worden
Wie kiest voor de Schluchtensteig, kiest voor een afwisselende wandeling door een prachtig natuurgebied. Wij kunnen deze trail in ieder geval aanbevelen: de prachtige etappes, mooie kloven en dito vergezichten zorgen ervaar dat iedere wandelaar hier prima aan zijn trekken komt.
Veelgestelde vragen over de Schluchtensteig
Sta jij al in de startblokken en ben je klaar om deze prachtige trail te lopen? We hebben hieronder een aantal veelgestelde vragen voor je op een rijtje gezet, zodat je onbezorgd op pad kunt.
Het startpunt van de Schluchtensteig ligt in het plaatsje Stühlingen, direct aan de grens met Zwitserland. Vanuit Nederland bereik je deze plaats met ongeveer negen uur rijden. Ga je met de trein, dan doe je er ruim 13 uur over. Het eindpunt van de route ligt in Wehr. Vanaf Wehr kun je met trein en bus weer terug naar het startpunt van de route. Als alternatief kun je vanaf Wehr met de trein terug naar Nederland reizen (ongeveer 9 uur).
Ja, de Schluchtensteig is prima bewegwijzerd met een groene ruit. Wie de bordjes volgt, kan bijna niet verdwalen. Wel is het raadzaam om de route op je telefoon te laden en deze offline beschikbaar te maken, of een kaart mee te nemen zodat je niet verdwaalt.
De Schluchtensteig loopt over relatief gemakkelijke wandelpaden en is daarom niet bijzonder moeilijk. Bij regen kan het in de verschillende kloven natuurlijk wel glad zijn, waardoor je extra moet opletten. Verder heb je door het aantal hoogtemeters (gemiddeld 500 per dag) en de lengte van de etappes wel een goede conditie nodig.
De Schluchtensteig kun je een groot deel van het jaar lopen. De beste periode is wat ons betreft vanaf half april tot half oktober. Vooral in het voor- en naseizoen is het op de paden nog lekker rustig.
Ja, dat kan. Op het eindpunt van iedere route kun je je gemakkelijk met een wandelbus weer naar het startpunt laten terugbrengen.