Wie de Seven Summits heeft gedaan, heeft zeker nog niet iedere uitdaging met betrekking tot hoogte gehad. De Second Seven Summits zijn volgens klimmers en geologen veel zwaarder dan de traditionele zeven toppen. De naam zegt het eigenlijk al, deze uitdaging omvat alle zeven op één na hoogste bergtoppen van ieder continent. Deze toppen zijn moeilijker te bereiken, omdat ze technisch veel moeilijker zijn.
De Seven Second Summits: Minder hoog, een stuk moeilijker
Voor de klimmers die op het dak van ieder continent hebben gestaan is het hoogste doel bereikt. Maar moeilijker kan het zeker. De Seven Second Summits zijn de next best thing als het gaat om challenges voor alpinisten. De op één na hoogste toppen van ieder continent zijn een stuk moeilijker te beklimmen door het technische niveau wat vereist is voor iedere klim. Waar sommigen van de hoogste zeven toppen bijna te ‘bewandelen’ zijn. Zijn de zeven tweede toppen stuk voor stuk een uitdaging.
Seven Second Summits
Ook over deze toppen zijn de meningen verdeeld. Over het continent Oceanië bestaat wat discussie. Hierin wordt er onderscheid gemaakt tussen de Australische Mount Townsend en Muncak Mandala in Papoea. Deze laatste zou niet behoren tot Australië volgens Richard Bass – wie ook de Seven Summits heeft bedacht – maar volgens Reinhold Messner wel. Wij pakken in dit geval de pittigste. De Messner lijst.
Mount Kenya, Afrika
Zoals de naam suggereert staat deze berg inderdaad in het Afrikaanse Kenia. Na de Kilimanjaro in Tanzania is dit met 5.199 meter de hoogste piek op het continent. In vergelijking met het dak van Afrika is deze top een stuk moeilijker te bereiken, omdat de klim naar de top een technische uitdaging is. Waar je bij de Kilimanjaro naar boven kunt wandelen, is Mount Kenya andere koek. Het verschil in beklimmingen is dan ook gigantisch. Op de Kilimanjaro wordt jaarlijks door 14.000 mensen de top betreden, waar dit er bij Mount Kenya maar 50 zijn. Het beklimmen van de berg duurt vijf tot zeven dagen.
Dykh-Tau, Europa
De op één na hoogste piek van Europa is ook te vinden in het Kaukasus gebergte in Rusland. Deze berg is 5.205 meter hoog en daarmee 437 meter lager dan zijn grote broer de Elbroes. De Elbroes is een mentale en fysieke uitputtingsslag, maar technisch goed te doen. De Dykh-Tau heeft geen ‘makkelijke’ route naar de top. Om deze te bereiken zul je zeven tot negen dagen moeten klimmen en 55 graden ijs- en sneeuwwanden trotseren in de bittere kou. Een flinke uitdaging dus!
Mount Logan, Noord-Amerika
De tweede top van Noord-Amerika is, net als op andere continenten, moeilijker te beklimmen dan zijn grote broer de Denali. Mount Logan is 5.959 meter hoog en is daarmee zo’n 200 meter lager dan het dak van het Noord-Amerikaanse continent. Door tektonische verschuivingen groeit de berg nog steeds in hoogte en zou daarmee over een aantal decennia de Denali van de troon kunnen stoten. Maar totdat we ze kunnen verwisselen blijft Mount Logan nog in deze lijst staan!
Ojos Del Salado, Zuid-Amerika
In het Andes-gebergte vinden we de Ojos Del Salado, wat letterlijk vertaald Gezouten Ogen betekent. Dit is de hoogste actieve vulkaan die te vinden is op aarde. Met 6.961 meter is dit geen kleine jongen en ook weer een flinke uitdaging. De klim naar de top maakt dit geen trekking voor amateurs. Op deze hoogte is iedere stap een challenge. De Seven Second Summits zijn niet voor niets zwaarder dan de Seven Summits.
Mount Tyree, Antarctica
Deze kolos is maar 40 meter lager dan Mount Vinson, maar veel moeilijker. De top is dan ook maar tien keer beklommen sinds de ontdekking in 1958. Daarmee is deze berg nog behoorlijk onbekend onder alpinisten en klimmers. De weg naar de top van 4.852 meter duurt meer dan twintig dagen. Deze berg moet je beklimmen, een ‘eenvoudige’ trail naar boven is er namelijk niet.
Puncak Mandala, Oceanië
Over dit continent bestaat er behoorlijk wat discussie binnen de Seven (Second) Summits. Volgens sommigen is de Puncak Mandala niet de tweede top en volgens anderen wel. Wij nemen hem mee, omdat hij geografisch gezien bij Oceanië hoort. Deze piek ligt 4.760 meter boven de zeespiegel. Deze top oogt niet erg lastig op de foto, hij is echter maar twee keer succesvol beklommen. Een pittige dus!
K2, Azië
Deze berg heeft geen introductie nodig. De enige 8000’er in deze lijst is een gevreesde. De K2 is moeilijker te beklimmen dan Mount Everest en met 8.611 meter een reus! De klim in de zomer naar de top duurt 63 tot 70 dagen, als je levend de top haalt. In de winter zijn de hellingen onbegaanbaar. Deze berg heeft het hoogste sterftecijfer op de Annapurna na. Eén op de vier klimmers komt om door een lawine op de hellingen van de K2. Ze noemen het niet voor niets de Death zone. Dit is de zwaarste jongen uit deze lijst!