Na de Seven Summits en de Seven Second Summits was het voor de Oostenrijkse klimmer Christian Stangl nog niet genoeg. Hij is dan ook de eerste die op 23 augustus 2013 alle derde hoogste toppen per continent heeft bedwongen en daarmee de Seven Third Summits haalde. Het avontuur is begonnen op 30 maart 1990 en ruim 23 jaar later bedwong hij de laatste top. Dit was de Shkhara in de Kaukasus. Stangl beklom overigens meer dan 30 toppen om er zeker van te zijn dat niemand aan zijn prestatie zou kunnen twijfelen. Even doorbijten, maar dan heb je ook wat!
Seven Third Summits: Om het af te leren
Net als bij de andere Seven (Second) Summits zijn ook deze toppen losstaand en geen nevenpiek van een andere top. Dit heet isolatie. De isolatie van een bergtop laat zien hoe ver de top verwijderd is van een hogere dichtstbijzijnde top. Mount Everest is de hoogste berg ter wereld en heeft daarmee geen isolatie, omdat er simpelweg geen hogere piek is. Ook onder de Seven Third Summits vinden we weer een 8000’er.
Mawenzi, Afrika
Deze top is de oudste vulkaan van de Kilimanjaro en daarmee bevindt ook de op twee na hoogste top van Afrika zich in Tanzania. Even wat extra uitleg: De Kilimanjaro bestaat eigenlijk uit drie verschillende vulkanen, de Shira, Kibo en Mawenzi. Als we praten over de Kili, wordt eigenlijk altijd de Kibo vulkaan gesproken. Dat neemt niet weg dat de Mawenzi met 5.149 meter geen kleine jongen is. Deze top is erg aangetast door erosie en lijkt dan ook meer op een berg stenen dan op een gedoofde vulkaan.
Shkhara, Europa
De Shkhara ligt in Georgië en ligt net als zijn twee grotere broers in de Kaukasus. De 5.193 meter hoge top is enkel te bereiken via een landschap van gletsjers en sneeuw. Een serieuze uitdaging voor iedere klimmer. De Russische noord zijde van de berg is een anderhalve kilometer hoge muur. De piek is al voor het eerst beklommen in 1888 voor een Brits/Zwitsers team via de North East Ridge. Dit is nog steeds een van de ‘makkelijkere’ routes naar de top.
Pico de Orizaba, Noord-Amerika
De berg Pico de Orizaba is ook wel bekend als Citlaltépetl en ligt in Mexico. De slapende vulkaan is al sinds 1687 niet meer uitgebarsten en inmiddels is de krater bedekt met een dikke laag sneeuw, waardoor je er gewoon overheen kunt lopen. Het is met 5.636 meter de hoogste vulkaan van het continent. De berg ligt in de vallei van de stad Orizaba, waar hij ook zijn naam aan te danken heeft. Op weg naar de top zul je door een subtropisch klimaat komen om te eindigen tussen hevige sneeuwval en sneeuwstormen. De berg heeft dan ook veel gletsjers.
Monte Pissis, Zuid-Amerika
Ook Monte Pissis is een vulkaan die niet meer actief is. De berg is vernoemd naar de Franse geoloog Pedro José Amadeo Pissis die werkte voor de Chileense overheid. Eigenlijk vreemd aangezien de berg in Argentinië ligt. Tot voor kort heeft de berg weinig aandacht gekregen. De berg is in 1937 voor het eerst beklommen voor twee Poolse klimmers, maar daarna nooit meer tot 1985. De weg naar de berg is erg lang doordat hij erg afgelegen ligt, maar de klim naar boven is relatief eenvoudig. De temperaturen kunnen ’s nachts dalen tot 30 graden onder nul. Warme kleding is daarom een must. De 6.793 meter hoge top wordt meestal tussen december en maart bedwongen, het is daar dan zomer.
Mount Shinn, Antarctica
De op twee na hoogste piek van Antarctica is Mount Shinn. Met 4.661 meter staat hij op zes kilometer afstand van Mount Tyree, die voorkomt in de Seven Second Summits. De berg is in 1956 ontdekt tijdens verkenningsvluchten door de Amerikaanse luchtmacht. De piloot van de R4D waarmee de vluchten werden gevlogen heet Conrad S. Shinn, vandaar de naam.
Puncak Trikora, Oceanië
Deze berg stond tot 1963 bekend als Wilhelmina Peak. Een stukje Nederland in Papoea Nieuw-Guinea, afkomstig uit de tijd van Indonesië als kolonie. De berg is met 4.750 meter geen grote jongen in deze lijst, maar zeker geen appeltje eitje. De top van de berg werd pas vanuit camp Alkmaar bereikt op 21 februari 1913 door Herderschee, Hubrecht en Versteeg.
Kangchenjunga, Azië
Azië, het hoogste continent op aarde. Na de Mount Everest en K2, is de Kangchenjunga de hoogste berg ter wereld. Met een top van 8.586 meter is het een reus in deze lijst. Op 25 mei 1955 werd de top voor het eerst door Joe Brown en George Band behaald. Ze hebben echter niet op de echte top gestaan om deze intact te houden. Iedere klimmer hierna heeft hetzelfde gedaan, als belofte aan de Chogyal. Dit is was de monarch in dit gebied tot 1975. De berg ligt in een beschermd gebied omdat hier ook de rode panda, zwarte beer en bloed fazant voorkomen. Dit zijn sterk beschermde diersoorten. Dit gebied strekt zich uit over Bhutan, China, India en Nepal. Christian Stangl heeft nog steeds het record op zijn naam en dit zal hij nooit meer verliezen. Wat een prestatie!