Heb je ooit weleens het gevoel gehad alleen op de wereld te zijn? Waarschijnlijk niet al te vaak. In ons drukke bestaan zijn we eigenlijk altijd wel omgeven door mensen, dingen en deadlines. We komen pas tot rust als we na een drukke dag eindelijk neerploffen op ons bed. Hoe anders is dat hoog in de bergen, waar ’s avonds laat de rust ultiem is, omdat de meeste mensen weer terug zijn in het dal. Dat is het moment dat tijd niet meer lijkt te bestaan. Daar bepaalt de natuur het ritme. Slapen in een Alpen bivak, hoog in de bergen en ver weg van iedere vorm van stress en drukte is de ultieme manier om dit gevoel te ervaren.
Wat is eigenlijk een bivak?
Laten we bij het begin beginnen. Want misschien heb je nog nooit van een bivak gehoord. Een Alpen bivak is namelijk heel iets anders dan een berghut. Waar je in een berghut kunt genieten van een warme maaltijd, stromend water en het comfort van een bed, is dit in een bivak niet het geval. Een bivak is namelijk bedoeld als schuilplek. Je vindt ze dan ook op afgelegen plekken in de bergen. Het zijn kleine hutjes die plaats bieden aan slechts een handjevol mensen. Bivakken worden vaak gebruikt door langeafstandswandelaars of dagjesmensen die moeten schuilen voor snel omslaand weer. Het is daarom ook niet toegestaan om meerdere nachten in een Bivak te overnachten.
In een bivak zijn geen voorzieningen voorhanden. Een slaapzak, water en eten zul je zelf moeten meenemen. De bivak moet je na een nachtje slapen weer precies zo achterlaten zoals je hem gevonden hebt. In ruil voor deze Spartaanse omstandigheden krijg je absolute rust terug. En met een beetje geluk de mooiste zonsondergang die je ooit gezien hebt.
Waar kan ik slapen in een bivak en waar moet ik op letten?
Het vinden van een Alpen bivak is helemaal niet zo eenvoudig. Omdat ze bedoeld zijn als schuilplek is er online vaak niet veel informatie beschikbaar. Navragen bij locals is daarom een goede eerste stap. Mensen die het gebied goed kennen waar je verblijft, weten altijd wel de ‘geheime’ plekken te vinden. Een andere optie is het gebruiken van de zoekfunctie in de Komoot app. Zoek maar eens op ‘Biwak’ en je zult zien dat er al vrij snel meerdere resultaten opduiken.
Bivakken worden vaak gebouwd op afgelegen plekken waar het weer onstuimig kan zijn. Daar moet je dus rekening mee houden als je van plan bent om te slapen in een Alpen bivak. Houd goed de weersverwachting in de gaten voordat je op pad gaat en ga alleen op pad als het weer enigszins stabiel is. Daarnaast is een bivak verre van comfortabel en zul je er rekening mee moeten houden dat je nachtrust verre van perfect is.
Practice makes perfect
Natuurlijk wil ik zelf ook eens ervaren hoe het is om te slapen in een Alpen bivak, dus neem ik de proef op de som. Mijn vuurdoop vindt plaats in de Vooralpen in de Duitse deelstaat Beieren. Slapen doe ik vannacht in de bivak net onder de top van de machtige Benediktenwand. Vanaf de Benediktenwand heb je bij mooi weer een prachtig uitzicht over een groot deel van de Duitse en Oostenrijkse Alpen. Overweeg je ooit een keer in een bivak te slapen, dan is de bivak op de Benediktenwand een hele goede om mee te beginnen. De tocht naar de bivak is lang, maar niet moeilijk. Een goed uur voor aankomst kom je langs de Tutzinger Hütte, waar je nog even op krachten kunt komen en waar je eventueel de volgende dag weer kunt ontbijten.
De grilligheid en schoonheid van de bergen
Ik kies er bewust voor om alleen te gaan. Met niemand om mij heen, is er geen enkele afleiding. Eén met jezelf, één met de natuur, dat is vandaag het mantra. De voorbereiding doe ik volgens het boekje. Weersverwachting: check. Voldoende water, avondeten en ontbijt: check. Slaapzak en matje: voorhanden. Goede benen en een goed humeur: zekers te weten!
Aan het einde van middag kom ik aan bij m’n bivak en leg ik mijn spullen in de hut; het is nog even wennen maar hier ga ik vanavond dus slapen. En zoals verwacht ben ik helemaal alleen. Er is nergens ook maar een mens te bekennen. 20 minuten na aankomst wordt duidelijk waarom de bivak juist hier gebouwd is: het weer slaat binnen no-time om. Onweer, hagel en windstoten testen de weerbaarheid van de bivak. Gelukkig zit ik veilig binnen en kan er niks gebeuren.
Als het onweer eenmaal is weggetrokken, laten de bergen zich van hun grootste schoonheid zien. De mist tussen de dalen trekt langzaam op. De donkere wolken trekken langzaam naar het oosten en laten de mooiste en helderste regenbogen achter als souvenir. In de verte terroriseren de bliksemflitsen de lager gelegen delen van de Vooralpen. De zon laat zich weer zien en kleurt de bergen goudgeel. Het uitzicht is werkelijk waar onbeschrijfelijk mooi. Heb ik het gevoel alleen op de wereld te zijn? Absoluut! En hoe voelt dat? Fenomenaal.
Nog meer voordelen van slapen in een bivak
De nacht is zoals verwacht spartaans. Buiten beukt de wind tegen de schuilhut, binnen ben ik gelukkig veilig en droog. Maar echt goed slapen in een bivak kan ik niet. Geeft niet, want hier ben ik mentaal op voorbereid. Het voordeel van slecht slapen is dat je lekker vroeg uit de veren kunt. Om kwart voor zes is het gedaan met de nachtrust en volgt het ontbijt. Daarna wordt de bivak precies zo achtergelaten zoals ik hem de dag ervoor aantrof.
Op de weg terug naar het dal kom ik erachter dat vroeg op pad gaan voordelen heeft. Al snel kom ik de koning van de bergen tegen: de steenbok. Deze jongens houden zich overdag graag schuil, maar in de vroege ochtenduren versperren ze je maar wat graag de weg. In mijn geval dus ook. En let wel, steenbokken zijn territoriaal en kunnen agressief worden. Ik ben super blij oog in oog te staan met twee prachtige exemplaren. De steenbokken zijn minder verheugd me te zien en laten duidelijk merken dat ik op afstand moet blijven. Als ze eenmaal weg zijn, kan ik m’n tocht vervolgen.
Wat een avontuur
Zo eindigt een kort, maar machtig avontuur. Slapen in een bivak doe je niet voor je comfort, je doet het voor het avontuur. Even het gevoel hebben dat je alleen bent op de wereld en dat alles om je heen groots, machtig en vooral heel mooi is. Met de juiste voorbereiding en mindset is slapen in een bivak voor iedereen die van bergen en avontuur houdt iets om te allen tijde te overwegen.