Als je iets wilt voorkomen bij het hiken, is het dat je last van je voeten krijgt. Knellende schoenen zijn misschien wel irritatie-factor nummer 1. Schoenen zijn zo ontwikkeld dat ze in principe aan iedere voet passen. Maar iedere persoon, en daarmee ook iedere voet, is anders. Daarom help ik je in dit artikel zoeken naar de manier waarop je jouw schoenen het beste kunt aanpassen naar jouw eigen voeten. En geloof het of niet; dat begint bij het strikken van je veters. Of eigenlijk het inrijgen van de veter.
Het strikken van je veters
De veters van je schoenen strikken is iets dat we allemaal op de automatische piloot doen. Je leert het als kind en denkt er daarna nooit meer over na. Maar wist jij dat een van de eerste TED-talks (in 2005) ging over het strikken van je veters? Terry Moore kwam erachter dat hij zijn schoenveters al zijn hele leven op de verkeerde wijze strikte. In de talk geeft hij een korte demonstratie van hoe het dan wel moet. In zijn filmpje maakt Moore een kleine aanpassing in het strikken van zijn veters, waardoor de veters beter vast blijven zitten. Dat is op zich al een handige aanpassing voor als je gaat hiken. Maar er zijn nog meer manieren om je veters te strikken. En dat heeft niet alleen een esthetisch effect. Het heeft ook nog eens een nuttige functie. Want iedere wijze van strikken komt met een eigen bijdrage voor jouw voet.
Zo werkt het
Lijkt het alsof je schoenen te strak zitten? Of slip je juist met je voeten door je schoen? Heb je een hoge voetzool? Een brede voorvoet? Of last van je teennagels? Er zijn verschillende manieren om je veters te strikken die deze problemen helpen te voorkomen. Kijk maar eens op deze site. Rei heeft er een uitgebreide instructie aan gewijd. Hier, bij RunRepeat, vind je zelfs nog meer opties. Die zijn gericht op hardloopschoenen, maar grote kans dat jij er ook baat bij hebt in je wandelschoenen.