Credits: Friso van Wassenaer

The Atlas Trail, een uniek Marokkaans hiking avontuur

door

Picture this: Je wekker gaat. Je doet je ogen open en ziet door het tentzeil al de eerste zonnenstralen binnenkomen. In de verte hoor je het geluid van een kudde schapen en paarden. Of zijn het wel paarden? Bij nader inzien misschien toch eerder ezels. Met stijve benen rol je de tent uit en rekt je uit in de frisse ochtendlucht. Om je heen rijzen hoge bruin-oranje bergen omhoog uit een woestijn waar nog de struiken in de bloei staan met vele gele bloemen. Een plaatselijke gids komt op je af met vers gebakken brood en sterk kruidige thee. Je neemt plaats in de groepstent en wordt begroet door 20 andere metgezellen die er even vermoeid, doch voldaan bij zitten. Klaar voor de volgende dag van The Atlas Trail.

Prikkelt dit je al ergens vanbinnen? Mooi! Want dit is wat je te wachten staat tijdens The Atlas Trail. Dé meerdaagse trekking door het Atlasgebergte in Marokko, waar je in dit artikel alles over leest.

The Atlas Trail boek je bij Travelbase. Je kunt een datum kiezen in mei/juni of september. De trips zijn populair dus wees er snel bij.
Uitzicht in de Atlas
Credits: Friso van Wassenaer

Alles over The Atlas Trail

We hebben veel informatie om met je te delen, daarom hebben we hier een inhoudsopgave voor je gemaakt. Ben je op zoek naar iets specifieks? Klik dan op de betreffende link en je springt meteen naar de juiste plek in het artikel.

Mis je nog iets in dit artikel? Laat het ons gerust weten via een reactie onderaan de pagina.

Wat is The Atlas Trail?

Denk je aan Marokko, dan denk je misschien eerder aan een reis naar prachtige steden zoals Fez of Marrakech, maar wist je dat het land ook gezegend is met een indrukwekkend gebergte? Het Atlasgebergte, dat is verdeeld in de Midden-Atlas, de Anti-Atlas en de Hoge Atlas. Het is in de Hoge Atlas dat je deze meerdaagse tocht aflegt. The Atlas Trail is een groepstrektocht van Travelbase. Samen met een groep en onder leiding van gidsen, doorkruis je dit waanzinnige gebied tijdens een zes-daagse trail en leer je het gebied kennen als geen ander.

Route Atlas trail
Credits: Travelbase

Van groene valleien klim je naar hooggelegen vlaktes. Van de hoge vlaktes daal je af naar lange canyons. Van daaruit doorkruis je vele kleine dorpjes en ontmoet je de plaatselijke Berber bevolking, om vervolgens weer het hooggebergte over te steken. Dit alles doe je met een groep vol andere outdoorliefhebbers. Elke dag loop je met elkaar de etappes en elke avond zet je samen met de rest je tentenkamp op voor de nacht.

Waar is The Atlas trail?

Het Atlasgebergte is het meest prominente en imposante deel van de Atlas en staat bekend om zijn spectaculaire uitzichten en bergen. Tijdens The Atlas Trail kom je langs deze majestueuze bergtoppen, diepe kloven, weelderige valleien en traditionele Berberdorpen. Het landschap verandert voortdurend, waardoor elke stap weer net wat anders is. Zo trek je door de ruige gebergtes maar kom je ook in een groene vallei terecht. In de regio vind je ook de berg Toubkal, die met 4.167 meter de hoogste berg van Marokko en de hele Atlas is. Verschillende Berberse stammen hebben eeuwenlang in de bergen gewoond en hebben hun traditionele levensstijl en cultuur behouden, super gaaf om hen te bezoeken.

The Atlas Trail
Credits: Friso van Wassenaer

Het avontuur kan beginnen

Als je eenmaal gaat, ben je een volle week weg. Op zaterdag vertrekt je vlucht vanuit Nederland richting Marrakesh, waarna je een transfer van ongeveer vijf uur hebt richting je vetrekpunt. Daar krijg je een warme maaltijd en een simpel bed, voordat je de volgende ochtend vertrekt. Eenmaal opgestaan, krijg je een briefing en komt de groep in beweging. De tocht kan beginnen!

De drie gezichten van de Hoge Atlas

Het bijzondere aan The Atlas Trail is dat je in een week tijd qua landschappen diverse kanten van de Hoge Atlas te zien krijgt. Grofweg kun je drie verschillende gezichten van de Hoge Atlas onderscheiden:

#1: De droge en groene heuvels

Door de Atlas lopen bepaalde riviertjes. Overal waar die stromen lopen, zie je weelderig groene valleien ontspringen. Er zijn ook veel dorpjes te vinden, waar men het land verbouwt. Vaak komen er ook vrouwen en kinderen naar je toe om souvenirs te verkopen. Op een enkele kampeerplek is er zelfs een heel klein winkeltje te vinden, waar je een dik verdiende cola kan kopen. Daar helpen de gidsen je ook bij, als je graag wilt praten met geïnteresseerde dorpslieden. Als je door de dorpen loopt, wordt er overigens wel gevraagd je schouders en knieën te bedekken, zoals de gewoonte is in de lokale cultuur.

#2: Opgedroogde canyons

Lang geleden liepen er ook grote rivieren door dit gebied. Inmiddels zijn ze opgedroogd, maar de oude rivierbeddingen zijn gebleven. Twee dagen loop je door of langs deze plekken die inmiddels diepe canyons zijn. Je waant je echt in de Grand Canyon als je omringd wordt door steile rood-bruin kleurige wanden.

Er is zelfs een stuk, waarbij je ongeveer twee uur loopt door een canyon, waar het water nog wel in staat. Het is slim om daar je waterschoenen te dragen (als je er tenminste aan hebt gedacht om die in te pakken). Als kers op de taart, kan je die avond zelfs in het riviertje zwemmen.

#3: Hoge bergen en passen

Als laatste is er natuurlijk nog het gebergte over. Vanuit de heuvels klim je omhoog naar de rotsachtige bergen, die uitkijken over lange vlaktes. Hier kom je dagelijks ook herders tegen die kuddes geiten, schapen, ezels en dromedarissen herden. Verderop zie je de hoogste bergen van dit gebied, die hoger zijn dan 4.000(!) meter. The Atlas trail zelf gaat tot 3.225 meter hoogte.

Wat maakt The Atlas trail uniek?

The Atlas trail is erg uniek om twee redenen. Ten eerste door de logistieke verzorging. Zoals eerder gezegd is het een trektocht waarbij je wildkampeert met een groep. Echter wordt je zware bagage versleept, wordt er een grote groepstent opgetakeld voor de maaltijden en thee én worden alle maaltijden voor je gekookt.

Ten tweede is de tocht uniek omdat je zo direct in aanraking komt met de plaatselijke cultuur. Bijna elke dag kom je wel door kleine dorpjes heen en kan je zien hoe de mensen leven. Daarnaast loopt er een groep van ongeveer tien plaatselijke koks en gidsen mee om je te leiden. Zij vertellen ook veel over het gebied en de bevolking en vertalen gesprekken voor je. Door op deze tocht mee te gaan, kan je het Atlasgebergte bewandelen op een manier die erg moeilijk zou zijn om in je eentje voor elkaar te krijgen.

(Tekst gaat verder onder afbeeldingen.)

Zingen in de Atlas

Voor wie is The Atlas Trail geschikt?

Zelf een trektocht maken door het Atlasgebergte is natuurlijk mogelijk, maar wel uitdagend en ingewikkeld als je niet veel ervaring hebt met het gebied. Er bestaan nog niet veel uitgezette trails en anders dan in bijvoorbeeld de Alpen is er niet één bekende route. Dat zorgt ervoor dat dit avontuur echt een totaal andere wandelbeleving geeft dan wanneer je een trektocht maakt in andere gebergtes. Deze ervaring kan je echter heel moeilijk logistiek voor elkaar boksen op jezelf of in een kleine groep. Als je graag het Atlasgebergte wil ervaren, dan is The Atlas Trail een geweldige manier om dat te doen.

Met The Atlas trail van Travelbase leg je zo’n 82 kilometer af wat op hoogte flink pittig kan zijn. Maar er is goed nieuws, want de trail is geschikt voor een breed publiek. In onze ervaring zijn zowel de afstand als hoogtemeters op een dag behapbaar voor de meesten. Dagelijks loop je gemiddeld zo’n 15 kilometer en klim je zo’n 600 meter. Heb je een redelijke basisconditie, dan kun je dit prima volhouden. Het grootste struikelblok voor velen is de hitte of juist regen. In combinatie met het stijgen, dalen en de uren die je maakt op de trails, kunnen de dagen best een beetje zwaar worden.

Uitzich in de Atlas
Credits: Friso van Wassenaer

10 vragen aan en antwoorden van The Atlas Trail deelnemer Friso

  1. Waarom wilde je graag The Atlas Trail lopen?
    Het trok me enorm aan om met tent door de wilde bergen van Marokko te lopen. Op eigen houtje was dat nauwelijks te regelen, dus de trip die ik via Travelbase vond, was een gouden kans om toch een keer in mijn leven door het Atlasgebergte te trekken.
  2. Wat was jouw ultieme WOW-moment?
    De zonsondergang op de eerste avond. We konden ver de bergketen inkijken en zagen de zon zakken, terwijl op de voorgrond een kudde ezels, kamelen en schapen graasde.
  3. Is dat ook je mooiste herinnering?
    Dat was toen we aankwamen op het hoogste punt van de tocht en een verse lunch kregen. De uitgestrektheid van het Atlasgebergte was hier fantastisch zichtbaar en we hadden alle tijd om van het moment te genieten.
  4. Was het een zware trail?
    De afstanden waren goed te doen, maar ik ben gewend aan dit soort trekkings. Ik raad anderen aan om vooraf goed te trainen, zodat je conditie op orde is. Het zwaarst vond ik het gebrek aan schaduw en de hitte. Goede kleding, een pet of hoed, en veel drinken helpen hierbij.
    Goede schoenen die ingelopen zijn, voorkomen blaren. Als elke stap pijn doet, worden de afstanden en de hitte zwaarden. Degenen die het moeilijk hadden, hadden vaak last van blessures of blaren. Ik raad aan om je fysieke gesteldheid eerst te testen tijdens een kortere en makkelijkere trekking, voordat je aan The Atlas Trail begint.
  5. Welke etappe was jouw favoriet?
    De dag dat we door de canyon liepen was heel bijzonder. Dat landschap had ik niet verwacht. Zeker niet omdat we al een aantal dagen door de woestijn en bergen liepen. Vooral de laatste uren door de canyon waren spectaculair, omdat we echt door de rivier liepen.
  6. Hoe was het om in een groep te lopen?
    We waren met ongeveer twintig mensen. Het gezelschap varieerde van stelletjes tot singles en van jong tot oud. Elke dag had je andere gesprekken en we speelden ’s avonds spelletjes. Het schept echt een band om zo’n avontuur samen aan te gaan.
  7. Hoe was het eten? Wat at je zoal?
    Het eten was beter dan verwacht. Dagelijks was er vers brood bij het ontbijt, met Nutella en jam. Als lunch kregen we diverse salades en soepjes, met couscous of rijst. ’s Avonds aten we vaak tajines of stoofpotjes.
  8. Hoe waren de temperaturen?
    Deze varieerden enorm. ’s Nachts was het soms best koud, rond de 5 graden. Overdag liepen de temperaturen op richting 30 graden. Het gebrek aan schaduw en de intensiviteit van de tocht maakten het bijzonder warm. Gelukkig weet ik dat kleding in lagen dragen belangrijk is bij trektochten met dit soort temperatuurverschillen.
  9. Wat had je vooraf graag geweten wat je nu niet wist?
    Er is totaal geen mobiel bereik. Eigenlijk logisch, want je bent op een van de meest afgelegen locaties, maar ik had er niet bij stilgestaan. Normaal, als ik zelf een trekking plan, dan is dit onderdeel van mijn voorbereiding. Maar omdat het nu een groepsreis betrof, en alles voor me geregeld was, verraste het mij.
  10. Welke spullen had je mee? En heb je een gear tip voor wie nog gaat?
    Ik nam mijn eigen tent en slaapspullen mee, omdat ik mijn uitrusting goed ken. Je kunt ook spullen via Travelbase huren. In dat geval hoef je alleen een goede daypack, de juiste kleding en snacks mee te nemen. Gear tip: Mijn Sun-Hoodie van Fjällräven was ideaal. Dit luchtige, bedekkende shirt beschermde me regelmatig tegen de intense zon.

In een tentje onder de sterren

Omdat dit een behoorlijk remote gebied is slaap je tijdens The Atlas Trail in tenten in het tentenkamp. Één groot voordeel: er is een bagageservice geregeld waardoor jij overdag alleen je daypack hoeft te tillen. Dat scheelt een hoop gewicht op je tocht. Deze back-to-basics ervaring is er eentje om niet te vergeten, en wanneer je ’s avonds in het kamp aankomt, wordt er ook nog eens door een lokale chef heerlijk voor je gekookt.

Credits: Friso van Wassenaer

Wat voor spullen heb je nodig voor The Atlas Trail?

Marokko heeft een warm klimaat, niet voor niets loop je The Atlas Trail óf in het voorjaar óf het najaar. Zorg dus voor laagjes van luchtige wandelkleding. Denk daarbij ook aan kleding om armen en benen te bedekken, uit respect voor de lokale cultuur. Uiteraard heb je geschikte wandelschoenen nodig, die lekker zitten en goed ingelopen zijn. Denk ook aan een setje waterschoenen voor in de rivier. Je grote tas wordt voor je vervoerd, maar neem zeker ook een goede daypack mee. Overdag kan het erg droog en warm zijn, dus je hebt ruimte voor 4 liter water nodig. Een grote waterzak of meerdere waterflessen zijn dus erg handig. Heb je geen spullen, zoals een tent? Dan kun je die bij Travelbase aanvragen, hoef je daar niet meer over na te denken.

Er gaan genoeg spullen mee tijdens The Atlas Trail in Marokko
Credits: Friso van Wassenaer

Bezoekje aan de stad Marrakech

Op je heenvlucht vlieg je op Marrakech, maar ga je vervolgens gelijk de bergen in. Gelukkig is er op de laatste avond en dag nog tijd om de stad kort te verkennen. De levendige en kleurrijke stad bestaat uit een toffe mix van oude tradities en moderne invloeden. Het historische centrum en hart van de stad is de Medina, ofwel het oude deel. In de smalle straatjes wordt je overspoeld door kleurrijke indrukken van deze stad. Een andere highlight is de Djemaa el Fna, het bekendste plein van de stad. Hier kun je ook echt de lokale cultuur ervaren. Op de soeks, de traditionele markten, vind je super mooie souvenirs, tapijten, kruiden en lederwaren. Kortom, een toffe extra stop tijdens je trip.

Ga mee naar Marokko!

Al met al kunnen we veilig stellen dat The Atlas trail een unieke manier is om het Atlasgebergte te ervaren. Laat je begeleiden door de Berber gidsen en beklim de hoge passen. Wil je ook dit avontuur beleven? Dat kan in september en mei. Boek hier je avontuur.

dromedaris in de Atlas
Credits: Friso van Wassenaer

Over de auteur van dit artikel

6 reacties. Reactie plaatsen

  • Thijs Droogmans
    17 september 2023 10:17

    Beste,

    Is wildkamperen toegestaan op de atlas trail en zijn de maanden januari/februari hier geschikt voor omdat ze zeggen dat het in de bergen kan vriezen rond deze periode en zijn er genoeg punten waar je aan water kan komen?

    Met vriendelijk groet,

    Thijs Droogmans

    Beantwoorden
    • Ha Thijs, wildkamperen kan op sommige plaatsen in Marokko, maar het hangt af van de specifieke locatie en de lokale regels en voorschriften; ik durf zelf niet te zeggen waar precies. Vaak zijn er aangewezen kampeerplaatsen waar je kunt overnachten. Voor deze trip in het artikel plant Travelbase de aangewezen slaapplekken, maar veel stukken op de route zijn woestijn/ rotsen, waar denk ik niemand het een probleem vindt als je daar je tentje opzet.

      Wat betreft de maanden januari en februari, ja, het kan erg koud worden, vooral ’s nachts. Temperaturen onder het vriespunt en sneeuw zijn dan reëel. Water is schaars langs de route, er zijn wel waterpunten die na de sneeuwval er nog zijn (smeltwater) maar die zodra het warmer wordt direct weer opdrogen. De route is over het algemeen erg droog. Het beste kun je voor waterpunten afspreken met een lokale gids die ze kan droppen met de auto.

      Groetjes, Willemijn

      Beantwoorden
  • Koen Meeusen
    22 oktober 2024 17:41

    Hallo,

    In 2023 heb ik de Mont Blanc Trail gewandeld met Travelbase, en dat is me enorm goed bevallen. Ik ben nu op zoek naar een nieuw avontuur en zag deze trekking. Ik ben 52 jaar oud en zou graag willen meewandelen. Is The Atlas Trail in Marokko een reis die voor mij geschikt is? Weten jullie de data voor 2025 al en is er nog plaats? Ik ben specifiek op zoek naar een mooie bestemming in de periode mei/juni.

    Ik kijk uit naar jullie reactie.

    Vriendelijke groeten,
    Koen Meeusen

    Beantwoorden
    • Hoi Koen, wat leuk dat je The Atlas Trail wilt gaan lopen. Een echte aanrader! Leeftijd is geen beperking. Het gaat er vooral om hoe fit je bent. In onze ervaring zijn zowel de afstand als hoogtemeters op een dag behapbaar voor de meesten, mits je een goede conditie hebt. Dagelijks loop je gemiddeld zo’n 15 kilometer en klim je zo’n 600 meter. Dus het is slim om vooraf te trainen, zodat je zeker weet dat je meekunt met de groep. Het grootste struikelblok voor velen is de hitte of juist regen. In combinatie met het stijgen, dalen en de uren die je maakt op de trails, kunnen de dagen best een beetje zwaar worden. The Outdoors reporter Friso liep de trail eind mei 2024. Zijn groep bestond uit ongeveer twintig mensen. Het gezelschap varieerde van stelletjes tot singles en van jong tot oud.
      Wij bieden de reis overigens niet zelf aan. Dat loopt via Travelbase. Wanneer de nieuwe data bekend worden gemaakt, weet ik niet precies, maar het zal ergens in november zijn. Via de site kun je je preregistreren, zodat je als eerste bericht krijgt wanneer je kunt boeken: https://theatlastrail.com/nl?a_aid=TheHike&a_bid=09d6892c

      Beantwoorden
  • Hi, ik wil graag deze hike lopen samen met 3 anderen. We zijn allemaal studenten en rond de 23 jaar. We hebben allemaal al best veel ervaring met hiken in Europa en willen graag deze hike lopen. We willen dit graag eind december gaan doen. En we hebben de volgende vragen:
    – Is het verstandig om dan te lopen?
    – Wat zijn de weersverwachtingen?
    – Ligt er (veel) sneeuw?
    – Hoe koud wordt het in de avonden en overdag?
    – Is de route makkelijk te volgen of is er ergens een GPX bestand die we kunnen downloaden en gebruiken?
    – Kan je aan eten en drinken komen onderweg?

    Ik hoop graag dat iemand mij met deze vragen kan helpen, en als diegene het goed vind zou ik graag informatie uitwisselen voor als ik meer vragen heb.

    Beantwoorden
    • Hi Merlijn, tof idee! Persoonlijk zou ik een hike in de Atlas afraden in december. De Atlas is vrij desolaat en rauw en als je het zonder gids of groep boekt, is het erg lastig om water en voedsel te krijgen. Je zal dus alles zelf mee moeten sjouwen. Daarnaast zijn de temperaturen vrij pittig. Overdag kunnen de temperaturen wel 20 graden zijn, maar boven de 3000 meter ligt er sowieso sneeuw. In de nacht vriest het meestal. Maar goed, lees je dus goed in en bedenk of het een goed idee is. Het is er dan wel erg rustig en kenners noemen het misschien wel de mooiste tijd om te wandelen in de Atlas.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.