The Scotland Trail: Een waanzinnige trektocht op de Isle of Skye met Travelbase

door

Omgeven door de golven en de winden van de Atlantische Oceaan, door majestueuze bergen en door gletsjers uitgesleten valleien, wandel je met The Scotland Trail van het zuiden van the Isle of Skye, helemaal naar het noordelijkste puntje. Tijdens deze tocht slaap je in een tent, en waan je je elke dag weer in een nieuwe, betoverend omgeving. Tijdens deze trail beleef je Schotland in al haar glorie. In weer en wind, onder de zon en in de regen. De meerdaagse wandeltocht van Travelbase dekt het grootste gedeelte van de bekende Skye trail, die officieel 128 kilometer lang is. Tijdens The Scotland Trail wandel je ongeveer 90 kilometer in vijf dagen. Benieuwd of dit avontuur ook bij jou past? In dit artikel vertel ik je alle ins & outs van onze eigen ervaringen.

The Scotland Trail wordt georganiseerd door Travelbase. De data van 2024 zijn allemaal uitverkocht, maar in 2025 komen er weer nieuwe kansen.

The Isle of Skye – het decor van The Scotland Trail

Skye is het grootste eiland van de Binnen-Hebriden, een groep eilanden voor de westkust van Schotland. Door het ruige weer en landschap leven er op Skye meer schapen dan mensen en zijn er maar twee supermarkten op het hele eiland te vinden. Vrij eenzaam, zou je misschien denken. Maar er heerst juist een hecht gemeenschapsgevoel onder de bewoners van Skye. Het eiland is puur, rauw en avontuurlijk, maar ook lief, mystiek en sprookjesachtig. Geen wonder dat het een van de populairste bestemmingen binnen Schotland is om naartoe te reizen.

De weersomstandigheden op Skye kunnen bijzonder guur zijn door de ligging in de Atlantische Oceaan, waardoor het eiland regelmatig wordt blootgesteld aan sterke wind en regenbuien. Deze ruige elementen dragen echter bij aan de unieke charme van het eiland en creëren een landschap dat voortdurend verandert en nooit verveelt.

Je kunt in Schotland betalen met de Britse pond en de Schotse pond. De Schotse pond kun je echter alleen in Schotland en sommige delen van Noord-Engeland gebruiken. Betaal je in Schotland met Britse ponden, dan krijg je meestal Schotse ponden terug. Wist je trouwens dat de Britse pond de oudste valuta ter wereld is die nog in gebruik is?

The Scotland Trail van dag tot dag

Dag 1: Edinburgh – Elgol

Op de eerste dag worden we op het vliegveld van Edinburgh door de shuttlebus van Travelbase opgehaald. Deze bus brengt ons naar het startpunt van The Scotland Trail: Elgol. Tijdens de rit van ongeveer zes uur genieten we alvast van het prachtige Schotse landschap. We rijden langs weilanden die gevuld zijn met talloze schapen en haar lammetjes. Bremstruiken, jasmijn en dennen wisselen elkaar af tot ze langzaam maar zeker helemaal verdwijnen en het landschap plaatsmaakt voor glooiende groene bergen en valleien vol rivieren en kabbelende beekjes. Zo nu en dan spot ik vliegvissers die volop gebruikmaken van het prachtige weer en hun hengel uitgooien in het water in de hoop iets te vangen.

Eenmaal over de Skye Bridge maken we onze weg zuidwaarts naar Elgol, waar we worden ontvangen door de gidsen van The Scotland Trail: Kimberly, Annelies, Mark en chauffeur Bart, die ervoor zorgt dat alle bagage veilig op de campsites aankomt. Het avontuur kan beginnen!

Na de eerste briefing is het tijd om onze tent op te zetten. Als je een tent huurt bij het boeken van The Scotland Trail heb je geluk, deze staan op de eerste dag namelijk al voor je klaar. We slapen vlakbij Elgol Beach, op het land van een local. Het uitzicht vanaf de campsite is werkelijk fantastisch, uitkijkend over het water en de bergen.

Handing om te weten voor de eerste dag
• Als je geen foodpacks hebt besteld bij Travelbase moet je voor de eerste avond zelf je eten regelen. Er is niks te koop op de plek van overnachting.
• Heb je wel foodpacks bij je avontuur besteld? Dan zit hier je avondeten voor de eerste dag ook bij.
• Op de camping in Elgol zijn geen elektriciteitsvoorzieningen aanwezig.
• Er zijn geen douches aanwezig, wel toiletten.

Dag 2: Elgol – Sligachan

Vandaag gaan we de prachtige paden van Skye verkennen. We wandelen zo’n 18,5 kilometer van Elgol naar Sligachan. De zon schijnt, de temperatuur is perfect, en het landschap is adembenemend. Qua hoogtemeters valt het vandaag reuze mee, maar het is natuurlijk altijd even wennen om in zo’n ander landschap te hiken.

Na het opruimen en inpakken van onze kampeerspullen, een stevig ontbijt en een ochtend warming-up staan we te trappelen om te vertrekken. We vullen onze waterzakken nog even bij en voor we het weten wandelen we al over de paadjes van The Scotland Trail. Met Loch Scavaig en de Cuillin Mountains aan onze linkerzijde hebben we direct al een prachtig uitzicht waar we bijna de hele ochtend van kunnen genieten.

Rond lunchtijd arriveren we bij een groot meer, genaamd Loch na Creitheach. Perfecte timing. We voegen ons bij de anderen van de groep die er al een tijdje zitten. Sommigen zijn zelfs al het meer ingedoken. Maar voor ons is het eerst tijd om van onze lunch te genieten, met een koffie’tje erbij, terwijl we het mooie uitzicht bewonderen.

De rest van de route slingert door de hooglanden van het zuiden van Skye. Onderweg komen we amper andere mensen tegen, wat het desolate gevoel alleen maar versterkt. Als je geluk hebt, spot je een edelhert, door de Schotten zelf ook wel the monarch of the glen genoemd.

Een glen/glaenn is in Schotland de naam van een vallei, vaak uitgesleten door een gletsjer. Glens zijn dan ook vaak lang en diep en hebben een kenmerkende U-vormige doorsnede.

De eerste wandeldag eindigt in het plaatsje Sligachan. Misschien ken je het wel van de magische wateren van de Sligachan Old Bridge – een plek met een verhaal over een portaal naar het elfenrijk. Het is een perfecte afsluiting van de eerste dag van The Scotland Trail.

Handig om te weten voor de tweede dag
• Op de tweede camping heb je toegang tot elektriciteit.
• Er zijn volledige sanitaire voorzieningen aanwezig.
• Vanaf 07.00 uur kun je bij de receptie heerlijke koffie en cappuccino kopen.
• Vlakbij de camping ligt de beste whiskybar van de Isle of Skye. Ideaal voor een proeverijtje en om het lokale leven te aanschouwen. Oh, en je kunt hier ook lekker avondeten.

Dag 3: Sligachan – Portree

Het is de tweede hike-dag en de zon schijnt weer volop. Dit is niet het typische Schotse weer dat ik had verwacht, maar ik klaag niet, het is stralend. Net als gisteren beginnen we met een warming-up voordat we vertrekken. Ik pak nog snel een cappuccino bij de receptie van de camping. Vanuit Sligachan trekken we vandaag richting Portree aan de oostkust, het grootste stadje van the Isle of Skye.

Het terrein is behoorlijk zompig en modderig door de recente regenval. We moeten goed opletten en maken gebruik van onze wandelstokken om te voorkomen dat onze schoenen doorweekt raken. Gelukkig komen we al snel weer op wat stevigere paden en wandelen langs Loch Sligachan, waar we geluk hebben zeehonden in het water te spotten. Ze zijn nieuwsgierig en zwemmen vrolijk in de baai.

Vandaag lunchen we weer op een prachtige plek, vlakbij Braes Beach. Het weer is misschien nog wel beter dan gisteren, dus een aantal groepsgenoten en ik besluiten het water in te gaan. Door de enorme kou kom ik niet ver, terwijl anderen juist als een vis in het water zijn. Het water is zo helder dat ik alle planten, kleine visjes en krabbetjes goed kan zien.

Op het moment dat ik me heb afgedroogd en weer in mijn wandelkleding heb gehesen, komen de zeehonden weer langs gezwommen. Dit keer kan ik ze goed vastleggen. Kijk maar:

Vanaf hier is de weg naar Portree grotendeels verhard. Sommigen vinden dit fijn omdat het dus tevens een duidelijke route is, anderen hadden liever meer natuur. Hoe dan ook, asfalt of niet, het blijft een prachtige route. En als je goed kijkt kun je vandaag The Old Man of Storr al zien.

Eenmaal in Portree zetten we direct onze tent op op de camping. Daarna is het tijd om het pittoreske vissersdorpje te verkennen en te genieten van een welverdiende portie fish & chips.

Handig om te weten voor de derde dag
• Je verblijft twee nachten op de camping bij Portree.
• Er is toegang tot elektriciteit in de Laundry Room van de camping.
• Er zijn volledige sanitaire voorzieningen aanwezig.
• Je kunt ’s avonds een lekker hapje eten in Portree.

Dag 4: Portree – Old Man of Storr

Vandaag hoeven we de tent niet af te breken en kunnen we hem lekker op de camping laten staan. Het wordt een relaxte ochtend. Na een stevig ontbijt en warming-up, verzorgd door niemand minder dan onze gids en yogadocente Kimberley, vertrekken we in groepen op verschillende tijdstippen om de spreiding van de groep een beetje te sturen. We hebben vandaag 15 kilometer voor de boeg met iets meer hoogtemeters dan voorgaande dagen, ongeveer 450 meter. Na een kort stukje asfalt gaan we al snel over op onverharde paden en groene grasheuvels.

De weergoden zijn ons vandaag iets minder goed gezind. Een paar eeuwen geleden zouden de Schotten hier de heksen de schuld van geven en met een beetje pech belandden ze dan op de brandstapel, maar die tijd is gelukkig voorbij. Bij vertrek miezert het een beetje en de lucht is bewolkt. Al snel gaat de regenjas aan en worden ook de hoezen voor de rugzak en camera noodzakelijk. Ook al regent het niet hard, van constant in de miezer lopen word je uiteindelijk toch behoorlijk nat.

De mist en miezer geven het landschap een mystieke en serene sfeer. Ik vind het heerlijk om Schotland zo te ervaren; dit is precies wat ik ervan verwacht. Ondanks het weer zijn de uitzichten vandaag verbluffend. Zoals ik het zelf graag omschrijf: “In the middle of everywhere” in plaats van het alom bekende “In the middle of nowhere“. Ervaren is wat we vandaag doen.

Inmiddels lopen we in een dichte mist over hoge kliffen. Navigeren kan in deze weersomstandigheden een uitdaging zijn, vooral omdat je gemakkelijk gedesoriënteerd raakt. Daarom blijven we met onze groep bij de gids, ook al hebben de meesten van ons een eigen GPX bij de hand. Niet iedereen heeft dezelfde vaardigheden of ervaring, en daarom is het veiliger en voor sommige mensen prettiger om bij elkaar te blijven.

Naarmate we steeds meer afdalen, wordt de mist gelukkig minder en krijgen we weer iets meer van “bonnie Scotland” te zien. Wat is Schotland toch mooi. Terwijl ik tevreden en zorgeloos het laatste stukje van de hike wandel, weliswaar met een doorweekte wandelbroek, voel ik me helemaal verbonden met deze prachtige, ruige omgeving.

Hiken in Schotland
Credits: Linda Richter

Dag 5: Old Man of Storr – The Quiraing

We worden vandaag wakker met het geluid van regendruppels op onze tent. Een heerlijk geluid om mee in slaap te vallen, maar niet ideaal voor een ochtendstart. We ontbijten in onze tent en pakken snel in zodra de regen wat minder wordt. Vandaag staat een prachtige hike op het programma, misschien wel met de hoogtepunten van The Scotland Trail. Maar helaas dwingt het weer ons om de langste hike-dag van deze trail flink in te korten. De iconische Old Man of Storr en The Quiraing, bucketlist-bestemmingen voor veel reizigers naar the Isle of Skye, lijken vandaag gehuld te blijven in die welbekende en bevreesde Schotse weersomstandigheden.

Normaal gesproken zou je het iconische landschap al kunnen zien vanaf hier, maar de mist is te dicht. Toch beginnen we vol goede moed aan de klim naar boven. Het weer verandert voortdurend, en soms zien we tijdens het wandelen de imposante silhouetten van The Storr door de mist heen.

Het blijft miezeren en af en toe komt de wind flink opzetten. Maar er bestaat natuurlijk niet zoiets als slecht weer, alleen slechte kleding, en dat zit wel goed bij iedereen. Boven aangekomen bij het beroemde uitkijkpunt van The Old Man of Storr, waar de mooiste foto’s worden gemaakt, waait het zo hard dat we bijna van de berg worden afgeblazen. De regenhoezen van onze backpacks vliegen alle kanten op en als je ze niet goed vastzet, ben je ze gewoon kwijt. Het waait zo hard dat ik voorover in de wind probeer te hangen, en slaag daar nog enigszins in ook. Hoewel we op dat moment minder bezig zijn met het uitzicht (welk uitzicht?), hebben we ontzettend veel lol met de uitdagende weersomstandigheden bovenop de berg.

Op de weg naar beneden besluit ik er een sportieve pas in te zetten. Mijn handschoenen, oorspronkelijk bedoeld tegen de kou, hebben inmiddels de functie van een neopreen wetsuit overgenomen, en dat vind ik wel prima. Ze zijn in elk geval warm door het opgewarmde water dat erin zit. Beneden aangekomen schuil ik onder een afdakje, een perfect moment om mijn lunch te nuttigen terwijl ik op de rest wacht. Zodra iedereen weer beneden is, gaan we samen naar een leuk restaurantje om op te warmen voordat we vertrekken naar onze volgende camping in Staffin.

Handig om te weten voor de vijfde dag
• Je verblijft twee nachten op de camping in Staffin.
• Er is een keukentje aanwezig waar je kunt koken, eten en gebruik kunt maken van elektriciteit.
• Je kunt eventueel avondmaaltijden op de camping bestellen.
• Er is ook een mogelijkheid om lunch to-go op aanvraag te bestellen. Vraag dit even na bij de gidsen.

Dag 6: Flodigarry – Rubha Hunish

Vandaag is de balansdag, niet qua eten, maar qua weer. Het is fris genoeg om lekker te hiken, geen regen, maar wel een beetje mist en af en toe een zonnestraal. Precies zoals je het in Schotland wilt hebben. Het is ook de laatste hike-dag, en wat vind ik dat jammer. Ik was al fan van Schotland voordat ik hier ooit voet aan land zette, maar nu ben ik een echte ambassadeur van deze bestemming geworden.

Omdat gisteren een aantal kilometers van de hike werd ingekort en het vandaag een prachtige dag is, bieden de gidsen van The Scotland Trail de mogelijkheid om een deel van de hike van gisteren aan die van vandaag toe te voegen. In plaats van de oorspronkelijke 16 kilometer, lopen we er vandaag 23. Natuurlijk kiezen wij daarvoor, want zo kunnen we alsnog een deel van The Quiraing meepakken. Goed geregeld. Aan het begin van de hike stuitten we op een huwelijksvoltrekking, midden in de Highlands. Deze mensen lijken de miezer geen enkel probleem te vinden. Wat een sprookje!

We vertrekken met de eerste groep en beginnen onze tocht vanaf The Quiraing naar Flodigarry, het oorspronkelijke startpunt van vandaag, en vervolgens naar ons einddoel: Rubha Hunish, het noordelijkste puntje van de Isle of Skye. Grote delen van de route voeren ons over hoge kliffen langs de zee. De lage mistbanken zorgen af en toe voor sprookjesachtige beelden, waarbij ik mezelf even moet knijpen om te beseffen dat dit echt is. Uiteraard ben ik de langzaamste van de groep, omdat ik niet kan stoppen met fotograferen. Dit prachtige, serene, rauwe, unieke landschap is adembenemend mooi.

Wist je trouwens dat je in het noorden van Skye kans hebt om walvissen te spotten? Ook dolfijnen, otters, zeehonden en zeearenden leven in dit gebied. Houd je ogen open.

We lunchen op een schitterende plek, hoog op de klif. Het is een van de mooiste plekken waar ik ooit mijn lunch heb gegeten, en ik neem de tijd om echt even te beseffen waar we nu zijn. En ook al kan ik hier wel eeuwig blijven zitten, het is toch tijd om verder te wandelen. En geloof het of niet, de uitzichten worden nog spectaculairder. We wandelen langs een prachtige klif, waar de zee op de rotsen van de baai slaat, de voorgrond vol staat met paarse bloemetjes en de meeuwen hun vangsten naar hun nesten op de klif vliegen. Op de achtergrond hoor ik de wind en de schapen, terwijl de gids roept: “Linda, we moeten nu echt doorlopen.” Oké, ik heb pas 1.000 foto’s genomen. Met een beetje verlatingsangst neem ik afscheid van dit prachtige moment.

We zijn bijna aan het eind van de route, maar voordat we zover zijn, kunnen we nog een extra rondje lopen over het noordelijkste puntje van Skye: het schiereiland Rubha Hunish. Het kost je ongeveer twee uur extra, maar waarom ook niet. En jawel hoor, een aantal deelnemers van de groep hebben hier een blauwe vinvis gespot en een aantal dolfijnen. Wat een geweldig moment om The Scotland Trail af te sluiten. We lopen de laatste kilometers richting Duntulm Castle en volbrengen onze trektocht: The Scotland Trail.

Dag 7: Staffin – Edinburgh

Time flies when you’re having fun – en dat is zeker waar. Het voelt alsof we gisteren nog aan onze eerste hike-dag begonnen, en nu zitten we alweer in de shuttlebus terug naar Edinburgh. De afgelopen dagen hebben we flink wat avonturen beleefd: van uitdagende wandelingen door adembenemende landschappen tot het ontdekken van Skye’s unieke karakter. We hebben nieuwe vrienden gemaakt, mythische verhalen gehoord van storyteller en gids Mark, en zijn helemaal ondergedompeld in The Scotland Trail. Een waanzinnige trektocht, georganiseerd door Travelbase.

Handig om te weten in Edinburgh
• Je wordt door de shuttlebus afgezet op St. Andrew Square in Edinburgh.
• Als je tijd in Edinburgh doorbrengt, is het leuk om mee te gaan met City Explorers Tours. Ze bieden gratis tours aan zoals The Old Town Tour, de Ghost Tour en zelfs een Harry Potter Tour. Online reserveren is noodzakelijk.
• Bus 100, of “de oranje bus”, brengt je binnen een half uur naar het vliegveld. De kosten voor een enkel ticket bedragen £5,50 per persoon. Betalen met pin is mogelijk en als je contant wilt betalen, moet dit gepast zijn.

Ontdek meer once-in-a-lifetime reizen van Travelbase

EuropaLangeafstandswandelingReisverhalenTheHike.nlTravelbaseTrekkingVerenigd KoninkrijkWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.